Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 8 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Troebelachtige, donkere of zelfs rode urine? Dit zouden de redenen kunnen zijn!

Ons lichaam geeft signaaltjes af als iets niet helemaal goed gaat. Heb je troebelachtige, donkere of zelfs rode urine? Dit zouden eventueel de redenen kunnen zijn.

1. Uitdroging

Je urine hoort licht van kleur te zijn. Is er sprake van donker gele, oranje of bruine tonen? En zit er een hoop troebel in je urine? Dan is de kans groot dat je dringend een glas water – of liever fles! – water nodigt hebt. Uitdroging manifesteert zich in allerlei geuren en kleuren en je lichaam geeft je op deze manier aan dat je uitgedroogd bent. Dit zijn trouwens ook tekenen dat je te weinig water drinkt. 

2. Blaasontsteking

Wil voldoende drinken niet helpen? Ook een blaasontsteking kan troebel en/of bloed in je urine veroorzaken. Vaak gaat een blaasontsteking gepaard met een brandend gevoel tijdens je toiletbezoekjes, slechts een paar druppels plassen, pijn in je onderbuik en/of rug en een blijvende druk op je blaas. Een blaasontsteking kan leiden tot een nierbekkenontsteking

3. Vitamine B12

Het consumeren van teveel vitamine B12 kan veranderingen in je urine teweegbrengen. Het is een oplosbare vitamine, wat betekent dat je lichaam overtollige inname afstoot via je urine. Hierdoor kan je urine er geel of zelfs oranje uitzien en troebel bevatten. Neem jij dagelijks supplementen? Laat je vitaminepilletjes eventjes links liggen, om erachter te komen of dit de oorzaak is.

Lees ook: Van A tot K: Waar zijn al die vitamines eigenlijk goed voor?

4. Nieraandoening

Is je plas helder rood, donkerbruin, bloederig en troebelachtig? En doet het pijn als je plast? Dit kan wijzen op nierstenen, cysten of een infectie.

5. Leveraandoening

Hele donkere urine kan eventueel duiden op geelzucht of cholestase; beide symptomen van een leveraandoening.

6. Rode bloedcellen

Is je urine paars van kleur? Dit kan wijzen op een zeldzame aandoening aan je rode bloedcellen, genaamd porfyrie.

Wanneer je de bovenstaande symptomen herkent, is het verstandig om direct een bezoekje aan de huisarts te brengen. Hij/zij kan ervoor zorgen dat je urine onderzocht wordt, zodat je een persoonlijke diagnose en eventuele behandeling krijgt. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bustle

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme