Laura Saija
Laura Saija Babyvoeding Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Toch maar een potje? Minder pesticiden in kant-en-klare babyvoeding

Als ouder wil je natuurlijk alleen het allerbeste voor je kleintje. Fabrikanten van babyvoeding spelen daar slim op in met indrukwekkende claims. Sommige potjes worden zelfs aangeprezen met termen als ‘groente van speciale babyvelden’. Maar wat betekent dat eigenlijk? In een Keuringsdienst van waarde-uitzending gingen ze op onderzoek uit.

Kant-en-klare babyvoeding

Kant-en-klare babyvoeding in Europa valt onder strikte regelgeving. Alles wat in deze voeding belandt – van wortels tot appels – moet aan strenge eisen voldoen. Telers mogen maar minimale hoeveelheden pesticiden en zware metalen in hun producten hebben. Deze waarden liggen vele malen lager dan bij gewone groenten en fruit. In het uiterste geval bij spinazie, vijfduizend keer lager liggen dan bij regulier groente en fruit.

Kortom: de ingrediënten in babyvoeding zijn inderdaad extra gecontroleerd en veilig. Maar dat betekent niet per se dat ze groeien op zogenaamde ‘babyvelden’.

Babyvelden

Volgens reclames groeien groenten voor babyvoeding op ‘speciale babyvelden’, omringd door natuur en ver weg van snelwegen. Maar wat dat precies inhoudt, blijkt onduidelijk. Zelfs groentewinkeliers en fabrikanten hebben er nog nooit van gehoord.

Babyvoedingfabrikant Sjoerd Henstra zegt in een Keuringsdienst van waarde-uitzending: “Ik zou niet weten wat een babyveld is. Dat is volgens mij gewoon een marketingterm. Onze ingrediënten moeten wel voldoen aan de wetgeving omtrent babyvoeding.”

Strenge eisen

Babyvoedingsfabrikant Sjoerd Henstra vindt het dan ook raar dat de term ‘babyvelden’ zo nadrukkelijk op babyvoeding vermeld staat. De producent wekt hiermee de suggestie dat zij betere groente gebruiken dan andere producenten, terwijl we allemaal aan dezelfde wetgeving moeten voldoen.’  

Henstra vervolgt: “Het gaat om veel strengere eisen dan bij gewone groenten. De waardes van bestrijdingsmiddelen moeten vanuit de Europese Unie tussen de vijf tot – in het uiterste geval bij spinazie – vijfduizend keer lager liggen dan bij regulier groente en fruit.”

Voorzorg

Toxicoloog Martin van den Berg zegt in de Keuringsdienst van waarde-uitzending dat er te weinig toxicologische gegevens zijn om exacte normen te stellen. Daarom houdt de EU de waarden uit voorzorg extreem laag. Wel is duidelijk dat pesticiden uit de lucht schadelijk kunnen zijn voor de hersenontwikkeling van kinderen in gebieden met veel bestrijdingsmiddelen, wat kan leiden tot leerproblemen en concentratiestoornissen.

Dan toch maar een potje geven aan je baby?

Is zelf koken voor je baby wel verstandig? Voor gangbare groenten en fruit gelden niet dezelfde strikte regels als voor babyvoeding. Zo kun je zonder waarschuwing een aardbei geven die in een potje verboden zou zijn, terwijl veel ouders denken dat zelf koken gezonder is.

Volgens Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum zijn gangbare groenten en fruit veilig, ook voor baby’s en zwangeren, omdat ze aan strenge veiligheidsnormen voldoen. Waarom de regels voor babyvoeding dan nóg strenger zijn, blijft onduidelijk. De EU en het Voedingscentrum noemen het een voorzorgsmaatregel, gebaseerd op uitgebreide analyses, maar het blijft paradoxaal.

Biologisch

Van der Vossen vindt gangbare groenten en fruit prima om aan je baby te geven, maar toxicoloog Martin van den Berg raadt aan om voor biologische teelt te gaan. Voor zwangere vrouwen en jonge kinderen worden daar namelijk veel minder bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Benieuwd naar het volledige verhaal? Stream de Keuringsdienst van waarde-uitzending ‘Babyvoeding’ bij KRO-NCRV op NPO Start.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme