Tips van moeders, voor moeders: zo deal je met zorgen rond je zwangerschap
Tijdens je zwangerschap komt er een heleboel op je af; je voelt, leest en hoort van alles. Alles is nieuw. En soms is dat voor de moeder in spé gewoon wat te veel. Zorgen en angstgevoelens zijn veel voorkomend bij zwangere vrouwen, daarom hebben deze moeders hun tips met ons gedeeld. Speciaal voor jullie.
Zwangerchapszorgen
Veel vrouwen krijgen ergens in hun zwangerschap wel te maken met het moment dat de verloskundige of echoscopist zegt: “Dit gaan we even in de gaten houden”. En hoe hard je ook je best doet het los te laten, wanneer je weer alleen thuis zit met dat kleine wezentje in je buik begint het te malen. En dat is ook niet zo gek. Zolang je baby in je buik zit heb je namelijk maar weinig mogelijkheid tot controle om te zien of alles oké is.
7 tips van moeders, voor moeders
Daarom hebben wij hebben een aantal mede-moeders gevraagd hoe zij zijn omgegaan met de zorgen en angsten die tijdens de zwangerschap op hen afkwamen. En hopelijk kunnen we je hiermee wat gerust stellen.
1. Appgroep
Start een appgroep met vriendinnen die je vertrouwt, waar je alles in durft te delen en waar men elkaar niet op de kast jaagt, maar met elkaar meedenkt in praktische oplossingen.
2. Spreek je zorgen uit
Deel je zorgen altijd! Wanneer je iets uitspreekt, kun je het zelf vaak al wat meer relativeren. Lukt dat even niet? Bespreek het dan met je partner, die heeft geen last van hormonen. Of natuurlijk met je ouders, want zij hebben het allemaal al een keer (of wat) meegemaakt.
3. Bevallingscursus
Schrijf je in voor een bevallingscursus bij jou in de buurt. Hier ontmoet je mede-preggo’s die rond dezelfde tijd moeten bevallen. Het is een fijne groep om je zorgen te delen. Én te leren van een doorgewinterde cursusleidster, die jou helpt voorbereiden op de bevalling en de meeste vragen kan beantwoorden.
4. Boekje naast je bed
‘s Nachts verdwijnt de ratio en gaan je gedachten alle kanten op. Het voelt dan misschien wat tegenstrijdig om tóch in te gaan op de zorgen en angsten die door je kop malen, maar het opschrijven van je gedachten kan je helpen ze op dat moment los te laten. Ze staan op papier. Ze verdwijnen niet. Dus je kunt er de volgende dag weer eens rustig naar kijken en erover nadenken wanneer de ratio weer terug is in je hoofd.
5. Yoga, sport, mediteren
Het is algemeen bekend dat bewegen helpt je hoofd leeg te maken. Lukt het je (van wegen obvious reasons… Hallo buik!) even niet om te blijven sporten? Ga dan op zoek naar een zwangerschapsyogales bij jou in de buurt. Of probeer eens mindfulness.
6. Zoek afleiding
Weet je dat je angsten ongegrond zijn, maar kun je ze toch niet loslaten? (Want ja, hormonen…) Spreek dan met jezelf af dat je op bepaalde momenten op de dag even je hoofd de vrije loop mag laten gaan. En zorg ervoor dat je de rest van de tijd actief afleiding zoekt. Zit je in je verlof? Ga dan lekker naar buiten of zoek een lekkere lange Netflix-serie met (heel) veel afleveringen. Echt, het helpt.
7. Zoek een (super) kundige verloskundige
Heb je het gevoel dat jouw verloskundige je zorgen niet serieus neemt, weet dan dat je altijd op zoek kunt naar een andere. Soms is het de klik met, of de ervaring van, een andere verloskundige die jou meer gerust kan stellen.
Lees ook:
- Zwanger? Schroom niet deze 9 perks volledig uit te buiten!
- Zelf het gelukshormoon serotonine verhogen; zo doe je dat
- Vreemde zwangerschapskwalen: van spontane allergie tot liters spa rood