Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Eten 4 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Bye voedselverspilling: 10 tips om minder eten weg te gooien

Wekelijks sleep je kilo’s boodschappen in huis om het gezin draaiende te houden. Logisch dat er dan regelmatig vergeten etenswaren in de prullenbak verdwijnen. Altijd maar alle left overs weggooien is voedselverspilling, slecht voor het milieu en je portemonnee en dus gewoonweg zonde. Kijk daarom even naar de tips hieronder!

Zo’n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. En dat terwijl die voedselverspilling vaak onnodig is.

Tips tegen voedselverspilling

Maar als we thuis ook allemaal iets efficiënter, en wellicht creatiever, omgaan met ons eten, dan scheelt dat al flink. Je bespaart geld en het is nog beter voor het milieu ook. Hatsa!

Controleer je gebruik en voorraad

Wanneer je weet hoeveel jouw gezin ongeveer consumeert, kun je preciezer boodschappen doen. Bijvoorbeeld: eet je altijd drie van de zes gekochte appels, koop dan nog maar de helft. Controleer daarnaast altijd de voorraadkast en koelkast voordat je boodschappen gaat doen. Zo weet je precies wat je wel en niet moet halen.

Groenten laten doorgroeien

Verdomme, wat gaan die munttakjes snel dood. En je wilt niet dat een basilicumplantje jou dwingt om vier keer per week pasta te moeten eten. Maar wat velen niet weten is dat je van die restjes gemakkelijk nieuwe groentes kunt kweken! Een leuk karweitje om met de kinderen te doen en meer biologisch verantwoord kan het bijna niet.

22x tips om geld te besparen tijdens het boodschappen doen én toch gezond te eten

Nee, boodschappenlijstjes zijn geen onzin

Ga jij vaak zonder boodschappenlijstje inkopen doen? Het schijnt dat deze consumenten 40% meer weggooien dan de kopers die zich trouw aan het lijstje houden. Zonder boodschappenlijstje is de verleiding om ruim in te kopen een stuk groter. Geen risico lopen? Schrijf een boodschappenlijstje met de hoeveelheden erbij. Gewoon op een papiertje, op je smartphone of met een foto van je koelkast en/of voorraadkast. Denk er bijvoorbeeld ook aan dat sommigen groenten erg slinken (spinazie) en andere etenswaren zoals rijst en brood juist toenemen in hoeveelheid.

Maak een weekplanning om voedselverspilling te voorkomen

Vooral met een druk en hectisch huishouden is dit heel erg handig. Scheelt je een hoop last minute (denk)werk en extra bezoekjes aan de supermarkt.

Zorg dat je de basisbenodigdheden in huis hebt

Of je nu de Schijf van Vijf gebruikt of je eigen gezonde verstand, we weten allemaal welke producten nodig zijn om gezond te blijven. Denk aan volkorenbrood, rijst, groente en fruit. Laat vlees, vis en zuivel daarentegen wat vaker staan.

Richt je koelkast goed in

Overzicht scheelt een hele hoop. Gebruik het FIFO-systeem: first in, first out. Leg achterin alle producten die langer houdbaar zijn (waar je dus minder naar hoeft te kijken) en vooraan alle aangebroken producten, zoals melk en vleeswaren. Of plak desnoods kleine fluorescerende stickertjes op etenswaren die je snel moet opeten.

Kook de goede hoeveelheden

Eten weggooien is vaak ook een gevolg van te veel eten maken. Hoeveelheden verkeerd inschatten gebeurt vooral bij producten als aardappelen, pasta en rijst omdat ze in gedroogde vorm weinig lijken, maar eenmaal aan de kook zetten ze uit. Tip: gebruik een maatbeker, weegschaal.

Gebruik restjes creatief

In de Albert Heijn app kun je bijvoorbeeld aangeven welke restjes je nog over hebt waarna er vervolgens een aantal gerechten worden genoemd ter suggesties. Maar net zo makkelijk bedenk je zelf iets, zoals een lekkere ovenschotel of kijk eens of wokschotel.

Versoepel de THT-datum

Gooi jij alles strikt weg op de houdbaarheidsdatum? Of raak je in paniek als iets over de datum is? Nergens voor nodig. Wanneer we hier iets soepeler mee omgaan, kan dit tot 14kg aan verspild voedsel per persoon schelen.

Als de eieren over de datum zijn, kan je ze dan nog eten?

Doe het in de vriezer

Invriezen is één van de beste methoden om eten lang te kunnen bewaren. Gekoeld bewaren is vooral belangrijk bij zuivel, vlees en groenten. Door producten te bewaren op 4°C, wordt de levensduur verlengd of behouden. Check meteen even de temperatuur van je koelkast!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme