Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Zwanger 4 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze dingen kun je als partner wél doen om een vrouw te steunen tijdens de bevalling

Als partner van de bevallende vrouw kan je je machteloos voelen. Terwijl zij al haar oerkrachten gebruikt en alle pijn doorstaat om een wondertje op de wereld te zetten, sta je er maar een beetje naast. En als klap op de vuurpijl lijk je ook nog eens alles fout te doen. Toch zijn er wat tips waarmee je als partner de vrouw kunt steunen tijdens de bevalling.

Doe je zo je best, krijg je een snauw, of gooit ze dat koude washandje zo in de hoek van de kamer. Tsja, niet alleen voor de vrouw is het afzien, voor haar partner ook. Maar hoewel iedere bevallende vrouw andere behoeften heeft, zijn er wel een paar algemene tips te geven over hoe je jouw partner kunt bijstaan tijdens de bevalling.

Zo kun je jouw partner steunen tijdens de bevalling

Door deze dingen te doen zit je eigenlijk vrijwel altijd goed.

Praktische zaken

Tijdens de bevalling verdwijnt de vrouw vaak helemaal in haar eigen bubbel. Ze is, als het goed is, alleen maar gefocust op haar lichaam en haar baby. Toch moeten er soms ook nog praktische dingen worden geregeld, de laatste dingen in de vluchtkoffer doen. De batterij van de camera opladen of misschien een bevalbad opzetten. Door dit soort praktische zaken voor je rekening te nemen help je jouw partner enorm.

Timen

In het begin van de bevalling, als de weeën nog niet regelmatig komen, is het goed om de tijd tussen de weeën te timen. Grote kans dat degene die bevalt daar weinig zin in heeft en dus een perfect klusje voor jou als partner.

Ken het geboorteplan

Misschien heeft je partner een geboorteplan opgesteld, zo niet, dan is het in ieder geval belangrijk dat je de wensen van je partner kent. Wil ze wel of geen pijnstilling bijvoorbeeld. Zorg dat jij haar wensen kent en er zoveel mogelijk voor kunt zorgen dat deze door de verloskundige of door het ziekenhuis worden nageleefd. Je partner zal namelijk slecht in staat zijn zelf voor haar eigen wensen op te komen.

Let echter wel op, het kan zijn dat je partner tijdens de bevalling van gedachten verandert en bijvoorbeeld opeens wel pijnstilling wil. Zeg dan vooral niet: ‘Ja maar het geboorteplan…’. Met een barende vrouw wil je geen discussie aangaan.

Houd contact met de verloskundige

Wanneer de vrouw aan het bevallen is, kan ze soms moeilijker communiceren. Zorg er daarom voor dat jij degene bent die de verloskundige belt zodra dat nodig is en die het meeste contact met haar onderhoudt tijdens de bevalling.

Luister

Volg de vrouw in alles wat ze zegt, want zoals eerder gezegd, nu is niet het moment voor discussies. Wil ze een koud washandje en een minuut later een warme? Prima!

Probeer uit

Wil je haar rug masseren, duwt ze je weg. Kom je met een glaasje water, kijkt ze je niet eens aan. Het kan lastig zijn om aan te voelen wat je partner nodig heeft tijdens de bevalling. Maar geef niet op en blijf proberen. Ondanks dat het misschien nu niet zo lijkt waardeert ze de moeite die je doet.

Coach positief

Blijf haar vooral positief coachen en spreek haar moed in. Jouw positiviteit zal haar sterker maken.

Blijf rustig

Niemand, we herhalen, niemand heeft er iets aan als je in paniek raakt. Zorg er daarom voor dat je de rust bewaard, ook al is het een stressvolle situatie. Zolang jij rustig en kalm bent kun je haar het beste steunen.

Kijk

Observeer. Is haar ademhaling nog goed? Hyperventileert ze niet? Is ze er nog enigszins bij? Hou haar gedrag in de gaten en blijf de hele tijd bij haar.

Verloskundige Britte: ‘De 5 meest voorkomende type vaders tijdens een bevalling’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme