Demi de Boer
Demi de Boer Kinderen 31 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Veilig slapen: met deze tips verklein je de kans op wiegendood

Waarschijnlijk is iedere ouder er bang voor, wiegendood. Je zult je er vast al helemaal in verdiept hebben, als kersverse ouder. Toch blijft het een moeilijk onderwerp en kun je er nooit genoeg over gelezen hebben. Daarom hebben wij een aantal wetenschappelijk bewezen tips voor je op een rij gezet om wiegendood te voorkomen.

De kans dat het jouw kind overkomt is tegenwoordig al veel kleiner, van iets minder dan 200 baby’s in 1986 naar nu 10 tot 15 baby’s per jaar. Uit de cijfers van het CBS in Nederland blijkt dat er in 2020 elf kinderen zijn overleden, met de diagnose wiegendood. Deze kinderen waren allemaal onder de één jaar oud.

Wat is wiegendood?

Het Sudden Infant Death Syndrome, ofwel wiegendood, komt helaas nog steeds voor. Wiegendood wordt toegekend aan kinderen die onverwacht komen te overlijden. Vaak lijken deze kinderen gezond en is er geen duidelijke ziekte of afwijking vastgesteld die het overlijden kan verklaren. Wiegendood kan worden toegekend aan kinderen tot twee jaar. Ondanks dat er nog veel onduidelijkheid is over deze diagnose, blijkt dat er een aantal risicofactoren zijn. Deze factoren zijn niet altijd te beïnvloeden, zoals vroeggeboorte, meerlingen of het mannelijk geslacht, maar in sommige gevallen wel. Deze tips helpen daarom de kans op wiegendood te verlagen.

10 tips die de kans op wiegendood verlagen

Er is wetenschappelijk bewezen dat deze tien tips de kans op wiegendood verlagen.

1. Vlakke ondergrond

Het is belangrijk om je baby te laten slapen op een stevige en vlakke ondergrond. Plekken die niet veilig zijn als slaapplek zijn bijvoorbeeld schuine slapers, schommels, babynestjes en autostoeltjes. De hoofden van baby’s zijn erg zwaar en hangen, in een zittende positie, op de borst. Daarbij kunnen babynestjes en kussens zorgen voor verstikkingsgevaar. Als je baby zich in het nestje of op een kussen omdraait, kan hij mogelijk niet meer terug draaien op zijn rug. Dit komt omdat de nek van een baby nog niet sterk genoeg is om zijn hoofd op te tillen.

2. Niet tussen in

Uit onderzoek blijkt dat 64% van de sterfgevallen bij baby’s jonger dan twee maanden oud, in bed bij de ouders, plaatsvond. Ook al lijkt het erg gezellig en makkelijk om je baby in bed te nemen, doe het dus niet in het eerste jaar. Totdat je kind zijn eerste verjaardagskaars uitblaast, kun je hem beter in zijn eigen bed laten slapen.

3. Geen knuffels

In het eerste jaar is het aan te raden om geen kussens, dekens, bedbumpers en knuffels in het bed van je baby te leggen. Deze kunnen namelijk het gezicht bedekken en voor verstikking zorgen. Hoe leuk het er ook uitziet in het bedje, de knuffels kun je beter bewaren voor overdag.

4. Slaapfeestje

Er is gebleken dat de kans op wiegendood verkleind wordt, als je jouw baby bij jou op de kamer legt. Naast dat het gezellig is om je baby zo dichtbij te hebben, vergroot het ook de kans dat je jouw baby sneller hoort en kunt reageren op zijn behoeftes.

5. Fopspeen

Uit onderzoek blijkt dat het geven van een speen in bed in verband staat met meer dan 50% kans op vermindering van wiegendood. Zelfs wanneer de speen er na 20 minuten al uitvalt. De magische werking van het zuigen op een speen is nog niet duidelijk, maar dat het werkt is een feit.

6. Inbakeren

Door het knusse gevoel van de baarmoeder na te bootsen, help je je baby rustig worden. Daarbij maakt inbakeren het moeilijker voor je baby om naar zijn buik te rollen. Het is hierbij wel belangrijk dat je stopt met inbakeren zodra de baby tekenen vertoont van omrollen. Dit is meestal rond de vier maanden oud.

7. Borstvoeding

Uit onderzoek blijkt dat het geven van ten minste twee maanden borstvoeding, het risico op wiegendood bijna kan halveren.

8. Rookvrije omgeving

Zowel roken tijdens de zwangerschap, als meeroken door de baby blijken uit onderzoek verband te hebben met wiegendood. Dus probeer te stoppen met roken. Dat is beter voor jou, maar ook voor de veiligheid van je kind.

9. Temperatuur

Oververhitting en onderkoeling verhogen de kans op wiegendood. Het is dus belangrijk dat de kamer een goede temperatuur heeft, dit is tussen de 18 en 22 graden.

10. Oefenen

Oefen overdag met je baby op zijn buik leggen. Door deze oefening zullen baby’s oefenen met hun hoofd optillen en zullen de nekspieren ontwikkelen. Dit zorgt voor een kleinere kans op verstikkingsgevaar, omdat zij zichzelf kunnen redden door hun hoofd op te tillen.

https://www.famme.nl/onderzoek-wiegendood-oppas/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme