Haat jij Kerstmis? Met deze tips kom jij de feestdagen door
Kerstmis. Voor velen hét mooiste feest van het jaar. Toch zijn er ook mensen die erg opzien tegen de feestdagen en een hekel hebben aan Kerstmis. Als jij tot deze kersthaters behoort, gaan deze tips jou de kerst gegarandeerd doorhelpen.
De kerstboom vind je overbodig, je familie spreekt je aan als De Grinch, en alle kerstkaarten liggen ongeopend bij het brandhout. Een tikkie overdreven, of een accurate beschrijving? No worries… met deze tips overleef jij de feestdagen.
Een hekel aan Kerstmis
Als jij geen fan bent van de feestdagen ben je niet de enige. Genoeg mensen hebben een hekel aan Kerstmis en slaan de feestdagen liever over. Velen houden niet van familieverplichtingen, of worden geconfronteerd met het verlies van dierbaren. Om welke redenen dan ook dat jij niet staat te springen in je kersttrui, met deze survival guide kom jij de dagen wel door.
1. Besef dat je niet de enige bent
Je kids verheugen zich al weken op die boom, en je collega’s kunnen de laatste weken nergens anders meer over praten. ‘En wat zijn jouw plannen?!’ is dan ook de standaard vraag die jij iedere lunchpauze moet aanhoren. Met al dat enthousiasme om je heen kun je je best alleen voelen. Maar vergis je niet. Er zijn een heleboel mensen die een hekel hebben aan Kerstmis. Om wat voor reden dan ook. Wellicht helpt het om erbij stil te staan dat jij niet de enige bent.
2. Sluit compromissen
Lees en leer, lieve kersthaters. Het allerbeste advies dat wij je kunnen geven is het sluiten van compromissen. En laten vrouwen daar nu nét heel goed in zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen beter zijn in het sluiten van compromissen dan mannen.
Laat die hersenpan dus even kraken en bedenk slimme manieren om onder verplichtingen uit te komen. Heb jij een (virtuele) kerstborrel? Proost dan gezellig mee, maar zeg dat je het gezellige feestje (met pijn in je hart!) eerder moet verlaten. Staat er nog een gourmetavond met je schoonouders op het programma? Dan kom jij gerust langs met een zelfgemaakt toetje, maar je zult niet lang kunnen blijven, aangezien de kinderen op tijd naar bed moeten. En nee, die slapen toch écht liever in hun eigen bedje.
3. Je hoeft niet overal ‘ja’ op te zeggen
Nog gemakkelijker dan het sluiten van compromissen: je hoeft namelijk niet overal ‘ja’ op te zeggen. Heel erg leuk, al die verplichtingen, maar soms heb je er gewoon geen zin in, en dat is ook oké. En als jouw partner de dozen met kerstversieringen naar beneden sjouwt, betekent het niet dat alle decoratie opgehangen hoeft te worden. Prima, zo’n boompje. In de hoek. Met een paar lampjes. Maar die grote kerstman op die vensterbank hoeft niet zo nodig.
4. Fake it till you make it
Vind je het stiekem best vervelend dat jij zo’n hekel hebt aan Kerstmis? Dan kun je overwegen om je beste beentje voor te zetten en te doen alsof je er wél gek op bent.
Een beetje zoals het wereldberoemde experiment van Ellen Langer. De Amerikaanse Harvard-psycholoog bracht namelijk in 1981 een groepje 70-plussers samen. Zij vertelden de deelnemers dat ze een weekje van een retreat konden genieten. Het addertje onder het gras: ze had het hele pand ingericht alsof het 1959 was. Maar daar bleef het niet bij. De inrichting, kranten en tijdschriften, radio- en televisieprogramma’s; alles ademde 1959.
Het resultaat is shocking. Alle deelnemers bleken biologisch te zijn verjongd. Ze liepen sneller en meer rechtop; ze hadden meer spierkracht, rechtere vingers en een sterkere grip; hun gehoor, zicht, humeur, uithoudingsvermogen, lenigheid en geheugen waren verbeterd!
Onze conclusie: als jij je gedraagt alsof jij Kerstmis wél heel leuk vindt, ga je er misschien stiekem toch een beetje van houden.