Van voorbereiding tot bevalling: tips van een doula voor een zo ontspannen mogelijke bevalling
Bevallen is niet alleen een fysieke ervaring, maar ook een emotionele reis. Steeds meer vrouwen kiezen daarom voor een doula aan hun zijde tijdens de bevalling. Maar wat kan een doula precies voor je betekenen?
Wat een doula precies kan betekenen voor een zwangere vrouw, verschilt sterk per persoon. Doula Tessa Aldewereld legt uit: “Het hangt af van de behoeften van de (aanstaande) moeder. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld veel baat bij coaching.” Wat elke doula in ieder geval biedt, is continuïteit van zorg. “Je leert elkaar al ruim voor de bevalling kennen en bouwt een vertrouwensband op. Gedurende de zwangerschap heb je steeds contact met dezelfde persoon. Tijdens de bevalling biedt een doula fysieke ondersteuning, maar vooral de aanwezigheid als een vertrouwd gezicht zorgt vaak voor meer zekerheid in de situatie. Dat helpt vrouwen om met een positief gevoel op hun bevalling terug te kijken.”
Persoonlijke voorkeuren
Elke zwangerschap uniek. Behoeften van de zwangere vrouw kunnen daarom erg verschillen. Elke doula zal daarom haar best doen om te achterhalen waar de behoeften van de zwangere vrouw precies liggen. “Iemand die al een keer is bevallen, weet vaak wel hoe ze dingen wil of hoe ze dingen niet wil. Als vrouwen in verwachting zijn van hun eerste kindje, is er vaak meer onwetendheid.”
Met al haar cliënten plant doula Tessa voordat ze samen het traject ingaan een kennismakingsgesprek in. “Ik kan er zo achterkomen wat een stel van mij verwacht. Dat is van tevoren altijd even aftasten. Soms hebben mensen verwachtingen van mij als doula die ik niet kan waarmaken. Ik sprak bijvoorbeeld eens met een koppel dat wilde dat ik voor al hun grenzen zou opkomen. En natuurlijk, ik zal echt inspringen als er over een grens wordt gegaan, maar als stel moet je in eerste instantie zelf aan het verplegend personeel communiceren waar je grenzen liggen.”
Omgaan met angsten
Doula’s ontmoeten met regelmaat vrouwen die bang zijn voor een bepaald aspect van de bevalling. Vaak kunnen ze vrouwen goed helpen om met die angsten om te gaan, al hangt ook dat af van de vrouw in kwestie en van de angst waarmee ze dealt. “Veel angsten blijken erg irrationeel te zijn of gebaseerd te zijn op dingen die vrouwen hebben gehoord vanuit hun omgeving. Door over de angst te praten en er kennis over te delen, wordt iets vaak al een stuk minder eng.”
Helaas zijn er ook vrouwen die angstig blijven. “Als ze echt veel angst hebben en daardoor iets niet meer durven, dan stuur ik ze door naar een specialist. Als doula ligt mijn expertise niet bij het behandelen van die angsten. Een psycholoog kan dan meer voor hen betekenen.”
Tips van een doula
Bevallen is natuurlijk geen peulenschil. Toch zijn er wel een aantal dingen die de (aanloop naar) de bevalling wat aangenamer kunnen maken. Doula Tessa deelt een aantal van de tips die ze altijd aan haar cliënten geeft.
Ga niet op de wachtstoel zitten
Een van de belangrijkste adviezen is om niet in de wachtstand te schieten zodra je de mijlpaal van 40 weken zwangerschap bereikt. “Ik zie vaak dat vrouwen op dat moment denken: ‘Oké, en nu?’ Ze blijven dan wachten op het moment dat de baby komt, maar het is veel beter om juist dingen te doen waar je energie van krijgt, activiteiten die je leuk vindt. In de wachtstand zitten is ontzettend frustrerend, zeker als je je bedenkt dat het wel tot 42 weken kan duren. Dan kan het wachten erg lang duren.”
Doe zo lang mogelijk alsof de bevalling nog niet is begonnen
Als de bevalling zich dan wel aandient, doe dan zo lang mogelijk alsof er nog niets aan de hand is. “Als je de weeën nog makkelijk kunt opvangen, ga ook dan nog dingen doen waar je energie van krijgt. Op het moment dat je echt merkt dat je er niet meer omheen kunt, moet je daar natuurlijk aan toegeven. Maar door er eerst nog niet te veel mee bezig te zijn, lijkt de bevalling veel korter te duren.”
Doe de juiste kennis op
“Bereid je goed voor door de juiste kennis op te doen, dat is een andere tip die ik met mijn cliënten deel.” Een goede voorbereiding, geeft vaak meer rust. Hiermee gaat een vrouw vaak wat ontspannender haar bevalling tegemoet. “Maar als de bevalling zich dan aandient, raad ik ook aan om alles weer te vergeten. Bevallen doe je niet met je hoofd, maar met je lijf. En áls de kennis dan toch weer nodig is, dan heb je die wel en kun je die echt nog wel oprakelen.”
Investeren in een doula
Een doula kan best prijzig zijn, zo erkent ook doula Tessa. “Maar”, zo wil ze erbij zeggen “het is echt een investering”. Zo helpt een doula niet alleen met de voorbereiding op de bevalling en met de bevalling zelf, maar ze speelt ook een waardevolle rol in de periode na de bevalling. “Een doula bereidt je ook voor op de periode na de geboorte. Dan begint het ‘echte werk’ pas: een doula helpt je om je hierop voor te bereiden en begeleidt je bij de transitie naar het ouderschap.”
Lees hieronder meer artikelen over bevallen.
1. Dit zijn volgens onze lezeressen de ultieme tips om je door de bevalling heen te helpen.
2. De bevalling van Lusanne duurde iets langer dan een uur: ‘Bijna nooit zo snel meegemaakt’.
3. Bevallingsverhaal Kim: ‘We zagen geen hartslag meer’.
4. Een badbevalling: dit zijn de voordelen.