Josephine van der Klugt
Josephine van der Klugt Opvoeden 7 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

5x gouden opvoedtips voor een blij kind

Als ouder willen we het liefst dat onze kinderen altijd blij en vrolijk zijn. Hoewel dat natuurlijk niet realistisch is, zijn er wel manieren om een gelukkig kind op te voeden. Het kan al helpen wanneer je kind verschillende emoties herkent en weet hoe hij hier mee om moet gaan.

Dat zorgt ervoor dat je kind niet meteen erg verdrietig is als een ander kind niet wil spelen of wanneer hij maar één koekje krijgt in plaats van vijf.

Gouden tips voor een blij kind

Zo zijn er een aantal praktische tips om ervoor te zorgen dat je kind met zelfvertrouwen en plezier opgroeit tot een blij kind.

Geef het goede voorbeeld

Zoals wel vaker bij (jonge) kinderen begint het allemaal met het geven van het goede voorbeeld. Zie dit dus als het extra zetje dat je misschien nodig had om goed voor jezelf te zorgen. Het is belangrijk om te doen waar je plezier uit haalt, dat zal ervoor zorgen dat je kind dat nu, en later, ook gaat doen. Goed voor jezelf zorgen is dus echt een van de beste dingen die je voor je kinderen kan doen.

Wees de steun en toeverlaat

Zorg ervoor dat je betrokken bent bij je kind: vraag hoe het was bij de opvang of bij opa en oma. Observeer wat je kind leuk vindt om te doen en hoe hij reageert op verschillende situaties. Wanneer je kleine nog een baby is, is het meestal wel duidelijk of hij blij of verdrietig is. Is je kindje een peuter dan worden de emoties al iets subtieler, een beetje houvast is dan ook misschien handig: een blij kind lacht veel, speelt, is nieuwsgierig en heeft niet de hele tijd vermaak nodig. Een minder blij kind is vaak wat teruggetrokken, speelt niet of nauwelijks en vraagt ook weinig. Is dat het geval bij je peuter? Probeer hem dan te stimuleren door samen dingen te ondernemen en je zult zien dat hij snel vrolijker wordt!

Luister goed

Zeker als je kind net goed begint te praten kan het geklets de hele dag doorgaan. Hoewel het logisch is dat je niet gefascineerd naar elk woord luistert, is het toch goed veel gesprekjes te hebben met je kind. Dit zorgt ervoor dat hij zich serieus genomen voelt en geeft hem zelfvertrouwen. Sowieso is het natuurlijk leuker als je kind merkt dat je luistert naar hem, zelfs als er geen touw aan vast te knopen is..

Lach samen

Wanneer je weet wat je kind aan het lachen maakt, doe dat dan veel! Houdt hij van boekjes lezen of van muziek maken? Ga samen ’s ochtend ’s voor de opvang of in het weekend lezen of knutselen. Deze tijd met jou zal je kind zeker goed doen. Weet je even niet wat je samen kan ondernemen? Met een pollepel op de pannen meppen is altijd een goed idee, dat maakt elke peuter vrolijk!

Zo praat je tegen je kind

Het is belangrijk te letten op de manier waarop je tegen je kind praat. We hebben bijvoorbeeld vaak de neiging meteen een reactie te geven wanneer ze iets zeggen of vragen. Wacht eventjes voor je reageert op een verzoek of zeg dat je er even over moet nadenken. Dan weet je kind dat er naar hem geluisterd wordt en dat het prima is zelf ook rustig over iets na te denken. Vraag ook regelmatig wat hij van iets vindt. Is hij boos of juist blij? Vraag hem hoe dat voelt zodat hij zelf ook weet wat het betekent om boos of blij te zijn.

Wat zijn de voordelen?

Wanneer je een blij kind opvoedt is er een grote kans dat hij ook meer plezier heeft bij de opvang en het later beter doet op school. Omdat je kind meer zelfvertrouwen heeft zal hij zich ook beter voelen. Redenen genoeg dus om samen veel tijd door te brengen en op pannen te meppen want blij kind, blije ouder.

Kinderpsycholoog Tischa Neve legt uit: ‘Alle emoties van een kind hebben een functie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme