Met deze tips leer jij bewuster te dromen, en dát kan je heel wat leren over jezelf
Dromen, de een doet het bewuster dan de ander. Maar je dromen kunnen je een inkijkje geven in je ziel. Het is dus wel degelijk interessant om hier eens wat meer aandacht aan te besteden.
Je wordt wakker en het duurt even voor je doorhebt waar je bent en wat nou droom en werkelijkheid is. Het gebeurt iedereen wel eens, maar sommigen vaker dan anderen. Bas Klinkhamer, droomexpert en directeur van opleidingsinstituut ITIP, is van mening dat je het bewuster dromen kunt leren. Én dat dit een gouden tip is voor iedereen die zichzelf wat beter wilt leren kennen.
Slaapcyclus
Laten we beginnen bij het begin. Je slaapcyclus bestaat uit vier fases;
1. De sluimerfase
Dit is de overgang van wakker naar slaap. Je zakt langzaam weg en de hersenactiviteit neemt af.
2. De lichte slaap
In deze fase ben je nog maar licht in slaap, maar word je niet meer van elk geluidje wakker.
3. De diepe slaap
Hier ben je echt weg en je ademhaling en hartritme zijn tot een minimum gedaald.
4. De droomslaap
Deze fase valt in de REM-slaap waar juist weer veel hersenactiviteit is. In deze fase vindt het geestelijk herstel plaats tijdens je dromen. Hier verwerk je ook gevoelens die je in wakkere staat vaak onderdrukt.
Na de vierde fase word je vaak (al dan niet bewust) wakker en begint het riedeltje weer opnieuw.
Wat kan een droom je vertellen
Tijdens de droomslaap komen er veel beelden en verhaallijnen voorbij. Vele hiervan hebben te maken met het verwerken van dingen die je overdag hebt meegemaakt en gezien, maar er zitten ook veel onderdelen in die te maken hebben met je onderbewuste. Gezichten en personen veranderen, locaties veranderen en je mengt verschillende verhaallijnen van vroeger en nu door elkaar.
Wat dit je zou kunnen vertellen is welke associatie jij hebt met bepaalde personen en onderwerpen. Er zijn bijvoorbeeld overeenkomende emoties die jij hebt bij verschillende herinneringen of personen. Deze ‘kennis’ is in eerste instantie vaak lastig te herkennen. Maar wanneer je jezelf traint bewuster te dromen, kun je steeds beter worden in het herkennen van je eigen krachten en valkuilen. Én kun je leren daar beter op in te spelen.
Je kunt uiteindelijk steeds makkelijker bij antwoorden op bepaalde levensvragen, waar je in een wakkere staat niet bij kunt. Het is dus zeker de moeite waard je hierin te verdiepen wanneer je merkt dat je vastloopt op bepaalde punten in je leven.
Tips om je dromen beter te onthouden
De truc om je dromen beter te kunnen onthouden en analyseren is training. En wanneer je eenmaal bewuster kunt dromen kun je uiteindelijk ook je dromen sturen richting bepaalde levensvragen. En daar heeft Klinkhamer dus een aantal tips voor:
1. Ruim op
Zorg ervoor dat de ruimte waarin je slaapt zo rustig mogelijk is. Rommel en accessoires zorgen voor afleiding, dus probeer je slaapkamer zo clean mogelijk te houden.
2. Vast ritueel
Wanneer je je dromen wilt kunnen onthouden en later eventueel ook wilt kunnen sturen, is het goed om ook je slaapritueel zo rustig mogelijk te houden. Houd je daarom aan een vast ritueel, waarbij bijvoorbeeld even gaat douchen of een kaarsje brandt.
3. Mediteren
Mediteren helpt je bewuster te worden van je lijf en je gedachten. Dus wanneer je jezelf met mediteren traint op visualisatie, is je geest beter in staat de beelden van je dromen te onthouden, analyseren en uiteindelijk ook te sturen. Dus mediteer een paar keer per dag een paar minuten en leg daarbij de focus op de vraag ‘als dit een droom is, wat zou er dan kunnen gebeuren? Wat zou er anders zijn?’.
4. Droomintentie
Wanneer je bovenstaande punten onder de knie hebt, kun je jezelf gaan trainen door bepaalde droomintenties te stellen voor het slapen. Zo kun je bijvoorbeeld vlak voor het slapen een mantraatje in je hoofd opzeggen, dat je je dromen wilt onthouden.
Omdat je dan vlak voordat je in slaap valt al met je dromen bezig bent, verbind je het dag- en nachtbewustzijn met elkaar. En kun je je dromen makkelijker onthouden.
5. Dromendagboek
Om je dromen goed te kunnen analyseren, is het belangrijk dat je ze opslaat. De meeste droombeelden vervliegen namelijk zeer snel. De truc is dan ook om de beelden weer voor de geest te halen, zolang je nog in dezelfde houding ligt, als waarin je wakker werd. Merk je dat ze toch beginnen te verdwijnen, kun je nog proberen om je even op de andere zij te draaien.
Voor het opslaan kun je bijvoorbeeld een dromendagboek gebruiken, maar om zo min mogelijk kans te lopen op dat je de beelden verliest, kun je ook de voicerecorder van je telefoon gebruiken. Je hoeft de droom niet helemaal uit te schrijven natuurlijk, maar werk zoveel mogelijk met steekwoorden. Op die manier focus je je ook op de onderdelen die daadwerkelijk belangrijk voor je waren.
Lees ook:
- Dromen dat je zwanger bent? Dit kunnen de redenen zijn
- Moeite met in slaap komen? Drink een van deze theetjes en je bent zo in dromenland!
- De meest voorkomende seksdromen en hun betekenis