Redactie
Redactie Zwanger 10 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

9x waardevolle feiten die iedere mommy to be moet weten

Dat een bevalling een wereldschokkende en -veranderende ervaring is, mag geen nieuws heten. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen altijd alles vertelt over een bevalling.

Hieronder enkele tips en tricks van ingewijden: moeders, zusters, verloskundigen, vaders en iedereen die om een willekeurige reden ooit met een bevalling te maken gehad heeft. Ter leering ende vermeack!

Feitjes over je bevalling

Voor alle aanstaande mama’s: deze waardevolle feitjes wil jij vast weten voor je gaat bevallen.

1. Zwangerschapsklasjes zijn niet voor iedereen

Net als hypnobirthing en/of pufclubjes. Maar voor wie ze wel zijn, kunnen ze ook echt enorm helpen. Kortom: probeer het uit en bepaal het zelf.

2. Een bevalling duurt niet altijd uren

Laat je niet compleet afschrikken door verhalen over 80-uur durende bevallingen; het gaat heus niet altijd zo. Er zijn legio verhalen over baby’s die in een vloek en een zucht geboren worden – hoewel je je kunt afvragen of dat ideaal is. Eigenlijk komt het erop neer dat het waarschijnlijk toch anders loopt, langer danwel korter duurt dan je van te voren denkt.

3. Het doet sowieso pijn

Leuker kunnen we het niet maken, sorry

4. Hou niet te krampachtig vast aan een geboorteplan

In Nederland is het minder standaard dan in andere landen om vooraf uitgebreid met je verloskundige te bespreken wat je allemaal wel, niet of misschien wil. Of je het nou wel of niet vooraf bespreekt en zelfs vastlegt: staar er vooral niet blind op. Als je op het moment supreme denkt dat iets anders beter voelt, moet je vooral je gevoel volgen.

5. Sowieso is (te) veel plannen en vooruitdenken niet per se zinvol

Zo zijn er vrouwen die ingepland staan voor een keizersnede, maar twee dagen voor die datum ineens weeën krijgen en derhalve alsnog een natuurlijke bevalling gaan. Hoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het omgekeerde scenario vaker voorkomt.

6. Een babymutsje is niet alleen tegen de kou

Het is standaard dat je sowieso een ‘eerste pakje’ meeneemt naar het ziekenhuis, dat je baby na de geboorte aan krijgt. Daar hoort ook een mutsje bij, en niet alleen omdat dat zo lekker warm is voor het hoofdje. Dat heeft er zeker wel mee te maken (de ziekenhuiskamer is qua temperatuur vaak minder aangenaam dan mama’s baarmoeder), maar het mutsje is ook vaak een manier om het soms ietwat ‘misvormde’ hoofd te verdoezelen. Zeker als mama een tijdje heeft moeten persen, kan het hoofdje uitrekken. Meestal duurt het zo’n 24 uur voordat het hoofd z’n normale, ronde vorm hervindt. Ergo het mutsje.

7. Maak van te voren duidelijk hoeveel mensen – en beter: wie – je de eerste dagen na de bevalling wil zien

Gedreven door louter liefde en nieuwsgierigheid staan de eerste 24 uur onherroepelijk een heleboel mensen op de deur te bonzen: ouders, schoonouders, ooms, tantes – you name it. Als je dat prima gezellig vindt: leuk! Als je van die gedachte iets minder enthousiast wordt, zorg dan dat je van te voren verwachtingen tempert door duidelijk aan te geven wie er die eerste dagen wel en niet op bezoek mogen komen. Teleurgestelde gezichten ten spijt – they’ll get over it.

8. Voel je je niet goed? Praat erover

F*ck die roze wolk; we weten allang dat een groot deel van de moeders die wolk helemaal niet zo roze ziet. Je hoeft heus niet meteen overladen te worden met moedergevoelens en precies weten hoe het allemaal moet, integendeel. Echter, als je het idee hebt na een tijdje nog steeds niet helemaal in normale doen te zijn en je je eigenlijk best wel vaak neerslachtig voelt – los van de normale moeheid die erbij hoort, praat er dan vooral over met mensen.

9. Zorg dat iemand foto’s maakt

Nee, niet iemand die frontaal tegenover je gaat staan en non-stop gaat filmen, maar het is wel leuk om ervoor te zorgen dat je een paar mooie foto’s hebt van de eerste momenten na de geboorte. Het ligt voor de hand om papa daarvoor in te schakelen, maar het is natuurlijk leuker als hij op de foto staat. Er is eigenlijk altijd wel een aardige verpleegkundige die de honneurs waar wil nemen. Handig: bespreek ook vooral even met de vader van het kind als je vooral pertinent NIET wil dat er tijdens de bevalling foto’s gemaakt worden.

8 tips om de gevreesde mommy burn-out te voorkomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme