Sofie Obbens
Sofie Obbens Nieuws 17 jul 2024
Leestijd: 4 minuten

Panda Wu Wen is bevallen: tips voor kraamvisite bij mens en dier

Na maanden van afwachten was het vrijdagavond eindelijk zover: reuzenpanda Wu Wen is voor de tweede keer moeder geworden. Dit roept natuurlijk de vraag op: wanneer kunnen we op kraamvisite bij de pandababy? En hoe gaan we in het algemeen om met kraamvisite, zeker in een bijzondere situatie zoals deze?

In februari meldde de dierentuin in Rhenen dat de Chinese reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya hadden gepaard. Dit is een zeldzaam moment, aangezien een vrouwelijke reuzenpanda slechts enkele dagen per jaar vruchtbaar is. De timing is dus cruciaal geweest voor deze succesvolle geboorte.

Drachtig

De vrouwelijke reuzenpanda trok zich vervolgens vaker terug in het kraamhol, at minder bamboe en sliep meer. Dat kon betekenen dat ze drachtig was, maar de dierentuin hield ook rekening met een schijndracht. Afgelopen week werd Wu Wen steeds onrustiger en op vrijdagavond beviel ze van “een springlevend, schreeuwend jong dat direct de aandacht van moeder kreeg”, schrijft Ouwehands.

Wanneer kunnen we de pandababy bezoeken?

“Een pasgeboren panda is erg onderontwikkeld en ongeveer net zo groot als een flinke rat”, vertelt José Kok, hoofd dierenverzorging van Ouwehands aan het AD. “Pas na een maand openen de oren en ogen. Vervolgens ontstaat langzaam een kleine panda, die in het kraamhol leert omrollen en lopen. Het kan maanden duren voordat het dier de drempel over stapt naar het grote binnenhok. De vorige keer, toen Fan Xing werd geboren, gebeurde dat na ongeveer een halfjaar.” Het duurt dus nog even voordat we tijdens een kraambezoek deze baby kunnen bewonderen.

Kraamtijd

Bij een mensenbaby gaan veel dingen net wat sneller. De ogen worden snel geopend, maar toch kan de kraamtijd ook een fijne periode zijn om te cocoonen. Tegelijkertijd is de kraamtijd ook een fijne tijd om je baby te laten bewonderen door familie en vrienden. Iedereen is natuurlijk nieuwsgierig naar je kindje. Het is vooral belangrijk dat je zelf kunt aangeven op welke tijden de visite welkom is, zodat jij en je baby tussendoor genoeg kunnen uitrusten. Je kunt deze tijden bijvoorbeeld op het geboortekaartje vermelden.

Kraamvisite organiseren

Een bevalling gaat je niet in de koude kleren zitten. Je lichaam is moe en je kunt het gevoel hebben dat je geen energie meer hebt om ook nog van alles te regelen voor je kraamvisite. Je kraamverzorgende kan het meeste werk even van je overnemen. Eventueel kan ook je partner, moeder of zus de bezoekjes van familie en vrienden voor je organiseren.

Stel zelf de data en tijden vast

Het kan ook goed idee zijn om bijvoorbeeld één groot kraamfeest of meerdere kleine kraamfeestjes te organiseren. Je kunt de data en de tijdstippen bekendmaken aan je familie, vrienden en bekenden en vragen of bezoekers van tevoren even bellen als ze langs willen komen. Zo kun je regelen dat alle visite op tijden komt die jou het best uitkomen en voorkom je dat sommige mensen drie maanden moeten wachten voordat ze op kraamvisite kunnen komen.

Tips voor kraamvisite

  • Verstuur de geboortekaartjes een paar dagen na de geboorte.
  • Vermeld de tijden waarop je rust op het geboortekaartje.
  • Vraag mensen eerst te bellen voordat ze langskomen.
  • Zet de telefoon en deurbel uit op rustmomenten.
  • Zorg al voor de bevalling dat je genoeg koffie, thee, frisdrank en beschuit in huis hebt. De muisjes kun je kopen zodra je weet of je baby een zoon of een dochter is.

Molly (38): ‘Door mijn eigen gemis wil ik niet meer naar babyshowers en op kraamvisite’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme