Dit is het beste moment om je kind streng toe te spreken
Wat is nu het beste moment om je kind streng toe te spreken? We verklappen alvast: dat moment is niet in the heat of the moment. Je kunt je preek beter bewaren voor een later tijdstip. Sterker nog, je kunt je kind het best toespreken in bad.
En ook: hoe zorg je ervoor dat het gedrag wél op het moment stopt?
Chaos in de speeltuin
Stel je het volgende voor. Je bijna vierjarige is aan het spelen in de speeltuin. Je kind is vrolijk aan het schommelen terwijl een ander kind van de glijbaan springt en zijn arm breekt. Er ontstaat paniek, onrust, de hele speeltuin is in rep en roer. Jij schrikt ook en springt op van het bankje. Maar juist in dit moment van chaos besluit je kind het op een rennen te zetten. Het hek door, de speeltuin uit, de hoek om. Hoe hard je ook schreeuwt dat je kind moet stoppen met rennen, hij stopt niet. Uiteindelijk haal je je kind snel in en zit je met een dilemma: moet ik op dit moment terechtwijzen omdat het relevant is en zich nu afspeelt? Of moet ik eerst bedaren en niet reageren vanuit de verwarring uit de speeltuin?
Toespreken in bad
Het brengt ons bij een dilemma waar veel ouders mee worstelen. Want wat is nu het beste moment om je kind toe te spreken op ongewenst gedrag? Kristin Brady, directrice bij een peuterspeelzaal, geeft een duidelijk antwoord: badtijd. “Vooral bij kinderen van drie jaar en ouder kan badtijd een goed moment zijn om vervelende kwesties bespreekbaar te maken. In bad is slechts een activiteit gaande, er is geen iPad of televisie in de buurt. Bovendien kan water een kalmerend effect hebben, dat bijdraagt aan een goede sfeer voor een aandachtig gesprek. Een goede gelegenheid om je kind toe te spreken.”
Probleemoplossend denken
Wanneer je kind ongewenst gedrag vertoont, heb je als ouder twee doelen. Ten eerste wil je dat dit gedrag stopt. Ten tweede wil je een wederzijds begrip bereiken waarbij je kind snapt wat er aan de hand was en begrijpt waarom zijn gedrag onjuist is. “Dat tweede doel lukt alleen als iedereen bedaard is.” In een situatie zoals in het park waar chaos en paniek overheersen, reageert iedereen reactief. Je neemt iets waar en reageert daar automatisch vanuit je oude patronen op. “Op zo’n moment is er geen ruimte voor probleemoplossend denken. Dit is dus wel het moment om een grens te stellen en het gedrag te laten stoppen. Maar dit is niet het moment om het er uitgebreid over te hebben.”
Voorbeeld
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe geef je in het heetst van de strijd een duidelijke grens aan? Brady geeft een voorbeeld. “Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik zie hoe verdrietig en gefrustreerd je bent. Je wilde wegrennen. Ik kan je echter niet van me weg laten lopen, want dat is niet veilig. Ik heb je in de kinderwagen gestopt om je te beschermen. We gaan naar huis en proberen de speeltuin morgen opnieuw.’”
Vervolgens kun je op een later moment, bijvoorbeeld tijdens het badderen, het gesprek terugbrengen op het voorval. “Dan kun je zeggen: ‘Weet je nog dat je vandaag van me wegliep in de speeltuin? Dat was even schrikken voor mij. Daar wil het nog even met je over hebben.’ Vervolgens kun je onderzoeken waarom je kind deed wat hij deed. Dan kun je vragen: ‘Kun je me uitleggen wat je probeerde te doen?'”
Maar wat als je kind niet van in bad gaan houdt? Zoek dan een andere activiteit waardoor je kind kalmeert, bijvoorbeeld tekenen.
Waarom is met water spelen zo fascinerend voor kinderen? We zochten het voor je uit.