Wil je graag thuis bevallen? Dit moet je weten
Als je baby en jij een gezonde zwangerschap door gaan, is thuis bevallen een veilige optie. Vaak zelfs veiliger dan in het ziekenhuis, maar daar komen we later op terug. Ook met complicaties kan je thuis bevallen, als je maar weet wat de voors en tegens zijn in jouw geval. We zetten alles op een rij over thuis bevallen.
Thuis bevallen kan als je 37 weken of langer zwanger bent en als jij en je baby gezond zijn. Een thuisbevalling doe je meestal samen met een eventuele partner, kinderen en/of doula, een verloskundige en de kraamhulp. Je bevalt in je eigen, veilige en vertrouwde omgeving. Het is fijn dat je thuis vrij kunt bewegen en dat je kan bevallen op de plek waar jij wil. Dat vertrouwde gevoel zorgt ervoor dat je kunt ontspannen en dát zorgt er weer voor dat je weeën goed doorzetten. Na je bevalling lig je, gedoucht en wel, in je eigen schone bed met je baby naast je.
Thuis bevallen is net zo veilig (of soms zelfs veiliger) dan bevallen in het ziekenhuis
Thuis bevallen is heel gangbaar in Nederland en het is in 2021 zelfs tot Nederlands immaterieel erfgoed benoemd. Verloskundigen worden getraind op thuisbevallingen en kunnen de situatie perfect inschatten. Ook uit onderzoek blijkt dat thuis bevallen veilig is. De geboorteplaats heeft geen significante invloed op kindersterfte bij laag risico zwangerschappen. Thuis heb je zelfs minder kans op medische ingrepen, zoals een knip, wat het dus veiliger maakt dan in het ziekenhuis. Hoe dat zit? Je hebt meer mogelijkheden, omdat je bij een thuisbevalling minder aan ziekenhuisprotocollen gebonden bent. Daar heb je vaker te maken met tijdsdruk en precies dat is iets wat voor een bevalling averechts werkt.
Thuis bevallen zorgt voor:
- minder kans op/minder vraag naar medische ingrepen zoals een inleiding, ruggenprik of pijnbestrijding
- een veel kleinere kans op inknippen tijdens de bevalling
- een grotere kans op een spontane bevalling (dus zonder vacuümpomp of keizersnede
- de afwezigheid van ziekenhuisbacteriën
- weinig onderbrekingen: je hoeft niet de auto in tijdens je weeën en na je bevalling hoef je niet met je pasgeboren baby naar huis, maar lig je meteen in je eigen bed
- je hebt de regie in handen (met je verloskundige als ‘coach’)
- je krijgt meteen hulp van de kraamzorg
- thuis bevallen wordt volledig vergoed vanuit je basisverzekering (in tegenstelling tot poliklinisch bevallen)
Een geboorteplan maken voor je thuisbevalling
Vaak roepen mensen uit dat een geboorteplan onnodig is, omdat je een geboorte niet kan plannen. Wij noemen het dan ook liever je geboortewensen. Wat daar zo mooi aan is, is dat je dit van tevoren kan voorbereiden waardoor je de regie neemt over je eigen bevalling. Het gaat erom dat je jouw wensen neerzet en dat kan de plaats van bevallen zijn, maar ook je wens voor wel of geen pijnstilling. En als je wel voor pijnstilling kiest, welke dan wel en welke niet. Of misschien wil je eerst een andere houding of een warme douche proberen.
Het gaat er met je geboortewensen of geboorteplan dus niet om hoe je wil dat je bevalling verloopt, maar eigenlijk juist om je wensen voor bepaalde situaties waar je in terecht kan komen. Denk er daarom goed over na wat je erin zet en lees je in. Weet bovendien dat je ook van je eigen wensen af mag wijken als dat op dat moment goed voor je voelt.
Thuis bevallen en pijnstilling
Bevallen gaat het beste op een plek die veilig en vertrouwd voelt voor jou. Is dat thuis, houd er dan wel rekening mee dat je geen medische pijnstilling krijgt. Wel zijn er genoeg alternatieven voor medische pijnstillers: pijnverlichting in de vorm van warm water bijvoorbeeld. Zo kun je net zo lang onder je eigen douche staan als je wilt, of zelfs in een warm bad gaan liggen. Je kunt van houding wisselen of een warme kruik tegen je buik aan leggen. Je partner of doula kan je masseren om de pijn wat te verlichten. Sommige vrouwen gaan helemaal op in hun eigen bubbel en ademen de pijn weg.
Complicaties bij thuisbevallingen
Natuurlijk zijn er wel eens complicaties bij thuisbevallingen. Echte spoed komt echter voor in slechts 3 procent van de gevallen. Bij een eerste bevalling, moet of wil iets meer dan de helft van de barende vrouwen alsnog naar het ziekenhuis. Vaak is dit geen spoed, maar kun je rustig je spullen pakken en richting het ziekenhuis rijden. Oorzaken om toch naar het ziekenhuis te moeten of willen zijn: je baby heeft in het vruchtwater gepoept, je wilt toch medische pijnstilling of je voelt je toch prettiger in het ziekenhuis.
Vindt er toch een complicatie plaats? Dan is de verloskundige ervaren genoeg om hiermee om te gaan. Ze zal met jou overleggen over de mogelijkheden, zodat de regie nog steeds bij jou ligt.
Wat doe je met horrorverhalen van andere moeders over thuis bevallen
“Als ik thuis was bevallen, had mijn zoontje niet meer geleefd”, “De dochter van het zusje van de nicht van de buurvrouw is thuis bevallen en die heeft het maar net overleefd”, “Waarom zou je thuis bevallen als je in het ziekenhuis alle medische apparatuur bij de hand hebt?” Vast herkenbare reacties die je naar je hoofd krijgt, toen je vertelde dat je kiest voor een thuisbevalling.
Mensen hebben er een mening over, zijn het er niet mee eens, horen wel eens wat. Alleen cijfers en feiten weten ze niet te benoemen en ook jouw eigen gevoel zullen ze nooit helemaal ervaren. Het is eigenlijk bangmakerij? Je kunt alleen maar ontspannen op een plek waar jij je veilig voelt, dus of dat nou thuis is of in het ziekenhuis: de keuze is aan jou. Het is jouw bevalling, niet die van de zus van de buurvrouw van drie huizen verderop.
Elke vrouw bevalt anders, voelt zich anders. Voel jij je goed genoeg om thuis te bevallen en heb je alle voors en tegens op een rij gezet? Doen! We hopen dat je een prachtige ervaring hebt. Wil je halverwege toch naar het ziekenhuis? Doen! Uiteindelijk gaat het erom dat je de regie in handen hebt gehad en eigen keuzes hebt gemaakt tijdens je bevalling.
Positieve ervaring over thuis bevallen
Natuurlijk ervaart elke vrouw een bevalling op haar eigen manier, maar positieve ervaringen over thuis bevallen zijn altijd fijn om te lezen.
Persoonlijk verhaal: drie keer thuis bevallen
Laurien (39) moeder van drie: “Ik ben drie keer thuis bevallen, omdat ik me in een ziekenhuis absoluut niet prettig voel en thuis juist wel. Alle meningen van anderen liet ik langs mee heen gaan en m’n verloskundigen gaven me juist alle vertrouwen. De eerste keer verliep zo rustig en soepel. Ik ving de weeën op de bank op, maar ook onder de douche en op het toilet. Uiteindelijk ben ik in mijn eigen bed bevallen van mijn zoontje. Dat gevoel, die oerkracht, gun ik iedere vrouw.
Ik voelde hem indalen
Mijn tweede bevalling ging een stuk sneller, behalve de vordering van mijn ontsluiting. Omdat de verloskundige begon over het ziekenhuis en ik dat absoluut niet wilde, stelde de kraamhulp voor om even onder de douche te gaan staan. Kort daarop voelde ik mijn zoontje indalen. Daarna werd ik uit mijn bubbel getrokken, helaas. De persweeën stopten ermee en mijn zoontje bleek vast te zitten met zijn schoudertje. Toch heb ik hem er op eigen kracht (weer die oerkracht), terwijl ik stond, uitgekregen.
Hands-off thuisbevalling
Na een bevalling met schouderdystocie willen zorgverleners dat je een volgende keer medisch bevalt. Dit stond dan ook in mijn dossier. Ik wilde dat niet, dus ging ik het gesprek met mijn verloskundige aan. Ze luisterde naar mijn verhaal en naar die van de (vorige) verloskundige. Ik vertelde dat ik wilde gaan voor een hands-off badbevalling thuis en liet haar mijn bevalplan zien. Dat zag ze wel zitten. Ik ben van mijn dochter in een paar uur tijd thuis bevalling, in bad. Ik alles zelf gedaan, zonder hulp en interventies van mijn verloskundige. Een prachtige laatste bevalling en ervaring.”