Waarom moet je zo vaak de temperatuur meten van je baby?
Pasgeboren baby’s zijn nog maar zo klein, hebben weinig vet om hun lijfje en ten opzichte van hun lichaam is het hoofdje vrij groot. Daarom kunnen baby’s nog niet goed zelf hun temperatuur regelen. Het is dan ook belangrijk om dit zelf goed in de gaten te houden, want een te lage of te hoge lichaamstemperatuur bij je baby kan best gevaarlijk zijn.
Om de temperatuur stabiel te houden, meet je (of je partner of de kraamhulp) dan ook vaak de temperatuur van je baby tijdens de kraamweek.
Stabiele temperatuur
Als de temperatuur van je baby tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius zit, dan is de temperatuur stabiel. Soms is je baby net wat warmer, bijvoorbeeld als je mini net uit bed komt of bij jou gelegen heeft. Meet dan na 10 minuutjes nog een keer.
Wat doe je om de temperatuur van je baby stabiel te houden?
Je baby kan dus nog niet zelf zijn temperatuur stabiel houden wanneer hij net geboren is. Daarom krijgen baby’s na de geboorte een mutsje op: dit houdt het hoofdje lekker warm. Je baby lekker bij je houden, huid-op-huid, zorgt ook voor een stabiele lichaamstemperatuur. Warm aankleden is natuurlijk ook goed, maar niet te warm. Trek een laagje uit als je baby erg warm aan voelt. Of doe een laagje extra aan als je baby te koud is.
Temperatuur meten bij je baby
In de kraamperiode meet je een paar keer per dag de temperatuur van je baby met een thermometer. De eerste dagen doe je (of je partner of de kraamhulp) dit bij het verschonen van elke luier, dag en nacht. Zo kunnen temperatuurschommelingen goed in de gaten worden gehouden.
Na de kraamperiode is je baby als het goed is in staat om zijn temperatuur stabiel te houden, met wat hulp van jou. Voel regelmatig even of je baby niet te warm of koud is wanneer hij bij je ligt, in de kinderwagen of in het bedje. Een mutsje is de komende tijd sowieso nog fijn, helemaal als jullie naar buiten gaan.
Te hoge of te lage temperatuur
Soms meet je een te hoge of juist te lage temperatuur bij je baby. Je hoeft hier niet meteen van te schrikken, er kunnen genoeg oorzaken zijn: de thermometer zat niet diep of lang genoeg, je kindje is net uit bed of bad of lag bij jou, je baby heeft net hard gehuild en is daardoor warmer.
Meet na een tijdje nogmaals en trek aan de bel bij je verloskundige, kraamhulp of huisarts als je baby een ondertemperatuur of juist een te hoge temperatuur heeft. En onthoud: beter voor niets aan de bel trekken, dan te laat!
10x ouderwetse adviezen voor kersverse ouders die je gewoon kan negeren