Tekort aan babypakketten door toenemende armoede: ‘De eerste 1000 dagen zijn cruciaal’
Steeds meer mensen in Nederland hebben geldzorgen of leven in armoede. Voor sommige mensen die een baby verwachten zijn de kosten die er opeens bijkomen gewoonweg te veel, waardoor ze hulp nodig hebben voor het bij elkaar krijgen allerlei benodigdheden. Nu zijn er babypakketten te krijgen voor deze mensen, alleen is dit helaas niet meer vanzelfsprekend voor iedereen.
Er is namelijk een landelijk tekort aan babypakketten voor baby’s die in armoede geboren worden. Stichting Babyspullen voorziet gezinnen in armoede van een babypakket, maar kan de vraag niet meer aan. ‘’We hebben voor het eerst in ons bestaan een aanmeldstop’’, vertelt algemeen directeur Mary Kearney.
Toenemende armoede
De toenemende armoede in Nederland is de directe aanleiding voor de aanmeldstop. Iedere dag worden 35 baby’s in armoede geboren. De aanvraag van pakketten neemt sterk toe, maar tegelijkertijd stijgen de inkoopkosten voor bijvoorbeeld beddengoed en dekens.
‘’Op dit moment kunnen we nog maar de helft van de gezinnen in armoede helpen’’, vertelt Kearney. ‘’We kunnen 6.000 babypakketten per jaar leveren, terwijl er maar liefst 13.000 baby’s in armoede geboren worden. Dat doet pijn, want we weten dat de eerste 1000 dagen cruciaal zijn voor de rest van het leven van een kind. Met het babypakket ontzorgen wij ouders in financiële nood zodat er rust komt in het gezin.’’
Belangrijke basis
Het babypakket bestaat uit kleding, verzorgingsproducten en beddengoed en vormt een belangrijke basis voor een baby die in armoede geboren wordt. De verspreiding van de pakketten verloopt via hulpverleners, zoals Reshma Jagmohan van Moeders van Rotterdam.
‘’De stress in gezinnen met geldzorgen is vaak enorm’’, vertelt Jagmohan. ‘’Het babypakket is onmisbaar voor de moeders die ik begeleid. Het is van groot belang dat zwangere vrouwen in armoede zo snel mogelijk hulp krijgen, zodat de baby zich gezond kan ontwikkelen.’’
Schaarse goederen
‘’Stichting Babyspullen is afhankelijk van goederen die gedoneerd worden in containers die door heel Nederland verspreid staan”, vertelt Kearney. ”Vooral beddengoed en kruiken worden veel te weinig gedoneerd of zijn niet in goede staat en moeten dus ingekocht worden. Daar hangt een aanzienlijk prijskaartje aan.’’
Momenteel is er een dringend tekort aan warm beddengoed en kruiken. Om nog deze winter 750 baby’s in armoede van een warm bedje te voorzien, start de stichting een actie om geld in te zamelen. Zo kunnen de pakketten voor baby’s die de komende maanden geboren worden, snel compleet gemaakt worden.
Netty (39): ‘Ik heb geen geld om mijn kind zijn gewenste kinderfeestje te geven’