Leuke borrel achter de rug? Dit zijn tekenen dat je teveel alcohol hebt gedronken
Zodra de klok op vrijdagmiddag 17 uur slaat worden de alcoholische versnaperingen gulzig weggewerkt. Menig Nederlander luidt het weekend maar al te graag op een feestelijke manier in. Een biertje bij de borrel, een wijntje bij het diner en een cocktail met de meiden. Soms gaat drinken zo geleidelijk dat we niet eens doorhebben dat we teveel alcohol binnenkrijgen. Maar zodra we de morning after ontwaken worden we fijntjes op ons drinkgedrag gewezen.Ai, de kater komt later. En hoewel het niet erg is om af en toe te genieten van een lekker drankje, moet je oppassen dat de volgende symptomen van een kater niet te vaak om de hoek komen kijken.
1. Toiletbezoekjes
De reden waarom we niet de hele dag door naar de wc moeten is het ADH hormoon. Het zogenaamde antidiuretisch hormoon remt als het ware de drang om te plassen. Thanks nature! Alcohol is dé boosdoener die de boel in de war schopt. Één alcoholische versnapering kan er al voor zorgen dat dit systeem wordt verstoort en dat de aanmaak van dit hormoon wordt geremd. Of je nu wijn, bier of cocktails achterover werkt; des te meer je drinkt, des te vaker je moet plassen. Nu is het niet erg als je aan veel toiletbezoekjes voldoet op het feestje zelf. Maar na la fiesta continu je bed uit moet, omdat je blaas op springen staat weet je dat je teveel liquor hebt genuttigd. Oeps…
2. Dryness
Holy moly, wanneer je wakker wordt lijkt het net alsof je een nacht in de Sahara hebt gespendeerd. Je huid voelt droog aan, je krijgt je ogen amper open en hunkert naar – minstens – 10 liter water. Tja, alcohol stimuleert de vochtafdrijving waardoor je lichaam gigantisch uitdroogt. TIP: drink naast ieder glas wijn (of ander alcoholisch drankje) een glas water.
3. Hoofdpijn
Wanneer je lever alcohol afbreekt ontstaat er een giftig stofje. Daarnaast zit er in iedere soort drank een kleine hoeveelheid foezelacoholen, aldus een giftig stofje. Deze toxic bestanddelen worden heel traag afgebroken, waardoor je veel hoofdpijn kunt krijgen. Tot slot heeft alcohol een vaatverwijdende werking, waardoor de bloedvaten in en rond je schedel uit kunnen zetten. We hoeven je niet uit te leggen dat dit een bonkend hoofd veroorzaakt.
4. Misselijkheid
Alcohol prikkelt het maagslijmvlies, waardoor je lichaam meer maagzuur aanmaakt. Als je het echt bont hebt gemaakt raakt je maag zodanig geïrriteerd dat je misselijk wordt en je maagwand samen begint te trekken. Het resultaat? Je diner over straat… Ook als je opstaat met een verkrampte maag is dit een teken van overbelasting. Ook je darmen kunnen hier heftig op reageren, je maag en darmen staan tenslotte met elkaar in verbinding. Diarree is daarom ook een teken van teveel alcoholinname. Dat wordt volgend weekend toch een vinootje minder…
5. Blackouts
‘Wat is er vannacht allemaal gebeurd?”, is het eerste wat je naar je beste vriendin stuurt als je – misschien zelfs in een vreemd bed – wakker wordt. Je kunt je namelijk helemaal niets meer herinneren. Ja, je hebt maybe wel een paar flashbacks van last night, maar daar blijft het dan ook bij. Black-outs zijn een vergiftigingsverschijnsel die een storing in je brein veroorzaken. Hierdoor wordt informatie van het korte termijn geheugen niet meer doorgegeven aan het lange termijn geheugen. Als je regelmatig black-outs ervaart wijst dit erop dat je teveel alcohol drinkt. Kijk voortaan wat minder diep in het glaasje om blijvende hersenbeschadiging – en met name de geheugenwerking – te voorkomen!
We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, maar drink met mate! Onder anderen om deze redenen:
- Say what?! Geen enkele hoeveelheid alcohol goed voor je volgens onderzoek
- Ieder glas alcohol dat je drinkt, kost je 30 minuten van je leven
- 6 reden om te minderen met alcohol
- Dit gebeurt er met je als je een maand geen suiker of alcohol nuttigt