Is jouw peuter vaak moe? Dit zijn 6 tekenen dat je peuter niet genoeg slaapt
Peuters en slapen zijn niet altijd een goede combinatie. In de fase waarin het woord ‘Nee’ duizend keer per dag door het huis klinkt kan ook het slaapritueel overdag en ‘s avonds veranderen in een strijd. Wil je weten of je peuter genoeg slaapt? Aan deze tekenen herken je het.
Zit jouw peuter veel te gapen, wrijft hij in zijn ogen of is hij futloos. Misschien slaapt hij te weinig. Soms is dat lastig om te weten als ze zich nog niet goed kunnen uitdrukken. Toch kun je het als ouder herkennen.
Tekenen dat je peuter te weinig slaapt
Aan deze tekenen kun je merken dat je peuter meer slaap nodig heeft.
1. Je peuter valt meteen in slaap tijdens rustige activiteiten
Let erop of je peuter meteen in slaap dommelt zodra de auto begint te rijden of hij in de kinderwagen zit. Dit is een duidelijk signaal dat er sprake is van oververmoeidheid. Als een kind voldoende slaapt, zou hij overdag niet zo makkelijk in slaap moeten vallen. Kijk in dit geval of er iets mis is met het slaapschema en de dutjes.
2. Je peuter slaapt meer tijdens het weekend dan doordeweeks
Als volwassenen zijn we gewend om te profiteren van een rustiger weekend om even wat slaap in te halen. Voor peuters hoort dit überhaupt niet nodig te zijn. Als ze toch uitslapen in het weekend, is dit een teken dat ze doordeweeks meer slaap nodig hebben.
3. Je peuter wordt drukker
Je zou denken dat vermoeide peuters minder luisteren en gaan meppen, bijten en huilen. Dit klopt ook wel. Maar er zijn ook peuters die juist hyperactief zijn als ze oververmoeid zijn. In dit geval gaat het erom dat je op je eigen gevoel vertrouwd en weet welk gedrag wel of niet bij je kind past. Als je peuter doorgaans rustig is en plots hyperactief, kun je liever even gaan kijken naar het slaappatroon.
4. Je krijgt je peuter maar met moeite wakker ’s morgens
Een peuter heeft zo’n 10 tot 12 uur slaap nodig per nacht. Hier tellen de dutjes dus niet mee. Als je peuter genoeg slaap krijgt hoef je hem niet wakker te maken. In dat geval gebeurt het eerder dat hij of zij jou wakker maakt. Houd het slapen in de gaten en kom erachter bij hoeveel uur slaap jouw kleuter goed uitgerust is. Tel met dit aantal uren terug vanaf het tijdstip waarop je kleine ’s morgens op moet staan. Zo kom je erachter wat de ideale bedtijd is.
5. Je peuter verzet zich meer tegen dutjes en bedtijd
Er bestaat niet voor niets zoiets als het begrip ‘peuterpubertijd’. Over het algemeen zijn peuters een uitdaging in de opvoeding. Maar als naar bed gaan een strijd blijft en dit langer dan een maand aanhoudt, is het een signaal dat hij of zij slaapproblemen heeft.
6. Je merkt dat je peuter last heeft van stemmingswisselingen
Plots jengelen en huilen kunnen tekenen zijn van vermoeidheid. Peuters kunnen sowieso al meer last hebben van stemmingswisselingen. Om te weten of het ligt aan vermoeidheid, kun je het best bijhouden of het op vaste momenten gebeurt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘s morgens vroeg of richting de avonduren. Gedraagt je kindje zich chagrijniger gedraagt en heeft ‘ie meer woedeaanvallen op vaste momenten? Dan kan dit komen door een behoefte aan extra slaap.
7x momenten waarop ik keihard om mijn peuter moet lachen (ook als dat eigenlijk niet mag)