De 7 tekenen dat je dreumes je ‘iets’ belangrijks wil vertellen
Een dreumes leeft in een wereld waarin hulp vragen uit den boze is. Aandacht vragen daarentegen, dáár zijn ze de beste in. Of willen ze toch hulp? Terwijl ze eigenlijk alles zelf willen doen? Hè? Niemand heeft mij ooit verteld dat mijn dochter van anderhalf beter zou kunnen acteren dan menig actrice.
In dat kleine hoofd spelen hoe dan ook een heleboel vragen, avontuurlijkheden en bovenal frustraties waar de dreumes op zíjn manier iets mee wilt doen. Jij bent bijzaak, al vanaf het begin. Toch is het verstandig om de onderstaande tekenen te herkennen en hier op een rustige (altijd kalm blijven natuurlijk als moeder) manier mee om te gaan.
De 7 tekenen dat je dreumes je ‘iets’ belangrijks wil vertellen
Let je op?
1. Ik ben dreumes en maak alles stuk
Scenario: Zit je op de bank een tijdschrift te lezen, vliegen er plots poppen, auto’s en vetkrijten voorbij. Als je geluk hebt, maken ze ook geluid. Die speelgoedauto dan. Wat wel tevens de laatste keer was, want hij is nu stuk. Stomverbaasd kijk je naar de grond en langzaam hef je je hoofd richting dreumes. Een witheet koppetje kijkt jouw kant op. Het feit dat je dreumes je aankijkt, betekent niet dat dit ook voor jou bedoeld was.
Oplossing: Natuurlijk zeg je dat dit niet oké is en dat hij of zij dit echt nooit meer mag doen. Toch kun je er weinig tegen doen. Dat bepaalt-ie zelf wel.
2. Kleren uit, kleren uit!
De dreumes is vrij vreemdsoortig als je het mij vraagt. Uit het niets hoor ik ‘uik’ ‘uik’ (de -t is blijkbaar een -k in de wereld van de dreumes) en driftig wordt er aan mouwen en pijpen getrokken. Je kunt maar beter meewerken en een naakte verschijning hebben rondlopen, dan dat je je een driftbui op de nek haalt.
3. Huilen zonder tranen
Een dreumes kent verschillende soorten ‘huil- en schreeuwbuien’. Verderop in het artikel volgen er meer. Huilen zonder tranen ontstaat als de dreumes zijn of haar zin niet krijgt. Als er om iets gevraagd wordt, wenst de dreumes dit ook à la minute te krijgen. Zo niet, dan volgt er een ter aarde storting, een wijd opengesperde keel en een decibel van jewelste. Tranen ontbreken in dit verhaal.
Oplossing: uit onderzoek is gebleken dat er zo’n dertig vormen van schreeuwen per dag nodig zijn om de longen van een dreumes in optimale conditie te brengen. Zie het dus als iets wetenschappelijks.
4. Huilen met tranen
Dit ontstaat als je dreumes gefrustreerd raakt, omdat iets niet lukt. Een schoen aantrekken bijvoorbeeld. Of een vierkant blokje door de vierkante opening duwen bij een blokkendoos.
Oplossing: ook als je dreumes wel kon praten, zou-ie niet om hulp vragen. Zorg er dus voor dat je erbij blijft. Ik kan je alleen geen garantie geven dat er geen schoen naar je hoofd wordt geslingerd. Of een blokje, of zo.
5. De helikopter
Dit is wanneer je dreumes onstuimig om zich heen zwaait met gespreide armen. Zodra deze actie in het spel komt, kun je je maar beter bergen. Tenzij je een harnas aan wil schaffen. De communicatiemiddelen van jouw dreumes, blijken sterker dan jouw goedbedoelde opvoedmethodes.
Oplossing: is er niet. Je vraagt je met beide handen in je haar af of je kind echt zo’n curieuze handeling moet uitvoeren. Ja dat moet. Een dreumes heeft in z’n hoofd al honderd keer de vraag gesteld. En geen respons, betekent nou eenmaal overgaan tot actie.
6. Gillen om het gillen
Herkenbaar? Zelf schrik je je dood, omdat je kind keihard ‘mama’ gilt. Maar nee hoor, je dreumes zit een hele conversatie te houden met z’n onzichtbare vriendjes. Het feit dat-ie mama roept betekent niet dat-ie het tegen jou heeft. Je dreumes heeft liever niet dat je deze conversatie onderbreekt. Je kent z’n vrienden namelijk niet en ze hebben een 1 op 1 playdate.
7. Als je een kunstwerk op je muur ontdekt
Je dreumes zegt hiermee dat-ie ontzettend van je houdt. Dat-ie daarom een tekening voor je heeft gemaakt. Hij vroeg écht om papier, maar je luisterde niet.
Lees ook: