Ayo Technology! Staat technologie soms tussen jou en je partner in?
‘Shit, ze hebben hier geen wifi.’ Vroeger was je blij als je bereik had, nu draait het vooral om de internetverbinding. Het liefst een beetje een snelle, anders duurt het laden zo lang. Onze telefoon is inmiddels 24/7 verbonden, maar staat die technologie soms tussen jou en je partner in?
We kijken gedurende de dag heel wat op onze schermpjes. Of het nu je smartphone, tablet of computer is, het gaat vaak ten koste van persoonlijk contact. Stiekem weten we natuurlijk wel beter, maar toch blijft het lastig om al die gadgets weg te leggen.
Ayo Technology
Wetenschappers hebben voor dit fenomeen zelfs een officiële term bedacht: technoference. Dit is een samenvoeging van ‘technology’ en ‘interference’ en staat voor de inmenging van technologie. Want ja, technologie staat steeds vaker tussen ons in, ook tussen jou en je partner.
Invloed op je relatie
Een recente studie toont aan dat technologie wel degelijk een impact heeft op je relatie. Partners voelen zich vaker genegeerd en onzeker. Ben ik nog wel de moeite waard? Ook werd vastgesteld dat te veel appen of sms’en ten koste gaat van een goede communicatie. Ruim 70% van de koppels geeft aan dat technologie wel eens in de weg staat, vooral op momenten waarop ze samen alleen zijn.
Het tij keren
Er bestaat een grote kans dat jij je ook wel eens hebt geërgerd aan het technologiegebruik van je partner. Gelukkig zijn veel onderzoekers het erover eens dat we het tij nog kunnen keren (mits jullie allebei willen meewerken):
1. Ga erop uit zonder technologie: gun jezelf en je partner alle rust van de wereld, door je telefoon fijn weg te stoppen. Begin bij een avondje weg en zodra het went, kun je ook kiezen voor een heel weekend ongestoord genieten.
2. Houd je niet afzonderlijk bezig met technologie: voorkom dat je samen op de bank zit en één van beide constant zit te appen/werken. Dan kun je beter samen iets ondernemen, zoals tv-kijken.
3. Creëer gadgetvrije zones: iedereen zal dit anders aanpakken, maar de keuken en slaapkamer worden vaak als voorbeeld genoemd. Op deze manier draait het in deze ruimtes automatisch om hele andere zaken…
4. Blijf je verontschuldigen: tuurlijk komt het voor dat je ook in je vrije tijd even iets moet regelen of navragen, maar blijf altijd ‘sorry’ zeggen. Laat je partner weten dat je het niet leuk vond om hem/haar te laten wachten.
5. Blijf praten: sommige koppels zeggen voornamelijk met een appje ‘sorry’ of ‘ik hou van je‘. Daar is in principe niets mis mee, maar wetenschappers waarschuwen voor de gevolgen op lange termijn. Communicatie blijft belangrijk voor een gezonde relatie, dus je moet face to face blijven praten.