Zwangeren met een hoog BMI mogen vaak niet thuis bevallen: ‘Beperkte keuzevrijheid’
Met een hoog BMI, boven de 25, zou je als zwangere vrouw te zwaar zijn. En dat kan verrassend genoeg gevolgen hebben voor je keuzevrijheid tijdens je bevalling, volgens de Geboortebeweging. Zo kan je niet zomaar thuis bevallen, maar is dit niet onnodige bangmakerij?
Volgens de Geboortebeweging wel.
Weinig keuzemogelijkheid met hoog BMI
Vrouwen met een te hoog BMI zouden een verhoogde kans hebben op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. In theorie mogen ze nog altijd zelf kiezen waar en hoe ze bevallen, maar in de praktijk is dat niet altijd zo. Dat zegt de Geboortebeweging tegen RTL Nieuws. Deze stichting zet zich in voor de rechten van vrouwen tijdens de zwangerschap en bevalling in de Nederlandse geboortezorg. “We zien helaas bijna altijd dat te zware vrouwen te maken krijgen met beperkte keuzevrijheid”, zegt bestuurslid Paulina Glapinski-Zoethout.
Flora (32) vertelt bijvoorbeeld dat ze hard moest vechten een thuisbevalling te krijgen. Zo vertelde haar verloskundige dat een thuisbevalling door haar gewicht niet mogelijk zou zijn. “Ik zou sowieso worden doorverwezen naar een gynaecoloog in het ziekenhuis. Als ik per se thuis wilde bevallen, moest ik me laten begeleiden door een holistisch verloskundige”, zegt ze tegen RTL Nieuws.
Andere behandeling
Hoe hoger het BMI, hoe beperkter de keuzemogelijkheden, volgens de Geboortebeweging. Met een BMI boven de 40 zouden ziekenhuizen nog meer voorwaarden stellen over hoe deze vrouwen mogen bevallen.
Niet alleen dat, maar te zware zwangere vrouwen worden vaak ook nog eens anders behandeld door hun zorgverleners. “Ze worden vaak toegesproken op een belerende, soms dwingende toon. Ook moeten ze zich vaak bij iedere afspraak verplicht wegen en krijgen commentaar als ze zijn aangekomen. De nadruk ligt tijdens hun zwangerschap erg op de risico’s”, zegt Glapinski-Zoethout.
Ook worden deze vrouwen met een te hoog BMI vaak zonder het te willen, overgedragen aan een gynaecoloog in het ziekenhuis. Het BMI zorgt er dan voor dat ze een medische indicatie krijgen en dus in het ziekenhuis moeten bevallen, zelfs bij een zwangerschap zonder complicaties. Vrouwen worden onnodig bang gemaakt, volgens de Geboortebeweging.
Het goede nieuws is dat je áltijd keuze hebt voor het verloop van je bevalling, ook met een verhoogd risico door je BMI. Je mag zelf weten wat je met die informatie doet en bent tot niets verplicht, benadrukt Glapinski-Zoethout.
Moeders met overgewicht vóór de zwangerschap: dit zijn de gevolgen