Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Peuter 2 sep 2024
Leestijd: 4 minuten

Tandenpoetsen bij je peuter? Zó wordt het geen drama

Het lijkt misschien alsof je elke avond een kampioenschap worstelen houdt met je peuter, maar in werkelijkheid probeer je z’n tanden te poetsen. En dat mislukt dan jammerlijk. Overstrekken, schreeuwen, draaien, wegduwen – je komt niet eens in de búúrt met je tandenborstel. Hoe je het drama minder groot maakt? Deze tips helpen je!

Allereerst is het handig om te weten: wanneer begin je met tandenpoetsen? Sneller dan je misschien denkt, want zodra je kind zijn of haar eerste tandje krijgt, mag je al aan de slag, vertelt mondhygiëniste Anne Raaijmakers. “Soms is dat dus al bij vier maanden. Daarbij kun je niet vroeg genoeg beginnen, zodat je kind eraan kan wennen dat dit ritueel er vanaf nu bij hoort, iedere avond en ochtend. Vaak bouw je op met één keer per dag, en als je kind wat ouder is, doe je het twee keer per dag.”

Trucjes bij het tandenpoetsen

Waar je kind in eerste instantie waarschijnlijk nog rustig en kalm meewerkt tijdens het poetsen – er valt natuurlijk nog weinig te poetsen – worden ze vaak opstandiger naarmate ze ouder worden. Toch kun je wel wat trucjes proberen bij een tegenstribbelende peuter.

Lang leve het aapje, olifantje of Jokie

Open YouTube, tik ‘tandenpoetslied’ in en je feed wordt gevuld met allerlei vrolijke animatiefiguren – zoals een aap, een olifant en Jokie van de Efteling – die jouw kind al zingend vertellen hoe hij z’n tanden moet poetsen, in welke volgorde en waarom dat belangrijk is. Raaijmakers: “Vaak zijn kinderen wel onder de indruk van zo’n filmpje, en willen ze het vooral nadoen. Het is dus zeker de moeite waard om het te proberen. Of ze zijn zodanig afgeleid door het filmpje, dat jij er makkelijk bij kunt qua poetsen. Variaties hierop kunnen gewone tandenpoetsliedjes op Spotify zijn, en ook in de bibliotheek zijn genoeg boeken over tandenpoetsen te krijgen.”

Schaf een leuke tandenborstel aan

Maak van tandenpoetsen een leuke activiteit: dat begint met het samen uitzoeken van een tandenborstel. “Sowieso moet je een tandenborstel elke drie maanden vervangen, dus kun je er een soort terugkerende activiteit van maken. Ook nog een idee: koop een elektrische kindertandenborstel, vaak zijn die er in specifieke thema’s, zoals Disney of Peppa Pig – én kun je ’m ook nog versieren met stickers. Het is niet de gouden regel dat je kind vanaf nu automatisch meewerkt tijdens het poetsen, maar alle beetjes helpen om er een leuker moment van te maken”, legt mondhygiëniste Anne Raaijmakers uit.

Neem je kind mee naar de tandarts

Als je kind nog maar een baby is, hoeft hij of zij niet naar de tandarts. Maar vanaf peuterleeftijd kun je ’m gewoon meenemen. Ook dit is weer een stukje gewenning, legt Raaijmakers uit. “Het is niet zo dat je kind een halfuur in de stoel ligt, maar de tandarts kan natuurlijk wel even in z’n mond kijken. En die stoel – die omhoog en omlaag kan – is sowieso razend interessant voor je kind, net als het spiegeltje en het bekertje water dat wordt klaargezet. Plus: het komt ook wel binnen wanneer een tandarts aan een kind vertelt dat tandenpoetsen belangrijk is, leert de ervaring.”

Koop een tandarts-speelgoedset

Net als dokterskoffertjes zijn er ook speelgoed tandartssetjes te krijgen. Inclusief nepgebit, tandenborstel, tandpasta en andere attributen. Raaijmakers: “Perfect voor een middagje spelen. Tel samen de tanden van het nepgebit, poets er met een borstel overheen, en o, hoeveel tanden heeft je kind eigenlijk zelf, en kun je daarbij met de borstel? Een laagdrempelige manier om het belang van tandenpoetsen bij te brengen, wat de poetssessie in de avond hopelijk soepeler laat verlopen.”

Hou vol

Het zou natuurlijk mooi zijn als je kind met bovenstaande tips in een soort tandenpoetswonder verandert, en dat kán natuurlijk ook, maar het is helemaal niet vreemd als het moeizaam blijft gaan, besluit Raaijmakers. “Peuters hebben nou eenmaal een hang naar autonomie en willen zoveel mogelijk zelf bepalen, dus stribbelen ze tegen. Hoe vervelend ook, tandenpoetsen blijft belangrijk, sla dus zéker geen poetsbeurt over en hou vol. Zodra je dat doet, komt er écht een moment dat het makkelijker en vanzelf gaat.”

Tips bij tandenpoetsen

Eerder gaven wij al meer tips omtrent het poetsen van de tanden van je kindje. Benieuwd? Lees het hier:

Rianne poetst de tanden van haar peuter nooit: ‘Ze verzet zich te hevig’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme