Tampon mythes: alles wat niet waar is over tampons
Er gaan soms enge verhalen rond over tampons, dat je enorm ziek kan worden als je een tampon gebruikt, of erger zelfs. Zijn die verhalen waar, of zijn het mythes?
Tampon mythes: dit is niet waar over tampons
In ieder geval gaan er heel wat tampon mythes rond, dus voor eens en voor altijd willen we deze onwaarheden over tampongebruik de wereld uit hebben.
Een tampon kan kwijtraken in je lichaam
Dit is niet waar, omdat het simpelweg niet mogelijk is. Ten eerste kan een tampon niet verder worden ingebracht tot aan je baarmoedermond en ten tweede kan het ding geen kant op, alleen maar naar de uitgang. Het touwtje hangt altijd uit je vagina en blijft goed aan de tampon zitten. Krijg je de tampon er niet uit als je aan het touwtje trekt, dan is deze nog niet vol en kan je ‘m nog even laten zitten.
Je mag niet je hele menstruatie lang tampons gebruiken
Ook dit is niet zo, een tampon moet je verschonen als deze volgezogen is óf als je ‘m 8 uur in hebt. Na die acht uur kunnen bacteriën in de weer gaan in je lichaam en dit kan uiteindelijk leiden tot een allergische reactie, TSS oftewel het toxic shock syndrome. Hier kan je heel ziek van worden en zelfs dood aan gaan, dus houd de tijd in de gaten en verschoon je tampon in ieder geval na acht uur. Op deze manier kan je gerust je hele menstruatie tampons gebruiken.
Je kan bloed verliezen tijdens het zwemmen
Doe een schone tampon in voordat je gaat zwemmen en dan is bloed verliezen niet mogelijk tijdens het zwemmen. Wel kan het zo zijn dat je tampon kleine beetjes water opneemt, dus is het handig om deze na het zwemmen weer te verschonen. En zo kan je heerlijk naar het zwembad of strand, ook als je ongesteld bent.
Een tampon kan uitzakken
Ok, deze mythe is deels wel en deels niet waar. In principe zakt een tampon in de juiste maat namelijk niet uit, maar er is een maar. Ben je net bevallen, dan is alles down under nog wat breder en kan het zijn dat de tampon die je normaal gesproken gebruikte, eruit zakt. Een maatje groter is dan vaak al de oplossing!
Een tampon van onderuit je tas kan je gerust gebruiken
Wist je dat tampons een houdbaarheidsdatum hebben? Dat komt door het katoen dat gebruikt wordt, dat kan over datum raken en dat houdt in dat zich sneller bacteriën vormen op het materiaal. Een tampon van onderuit je tas in een ietwat smoezelig omhulsel kan je dan ook beter niet gebruiken, tenzij in geval van nood. Maar verschoon ‘m dan met een nieuwe zodra je de kans krijgt.
Je kan beter niet slapen met een tampon
Dit is onjuist zolang je de tampon niet langer dan 8 uur draagt. Aangezien de meesten van ons moeder zijn, komen we nooit aan die acht uur en is dit dan ook een mooie tampon mythe.
De maat van een tampon maakt niet uit
Het is de bedoeling dat je wel de juiste maat gebruikt, anders blijft de tampon te droog en dit kan de vaginawand gaan irriteren. Probeer dus uit elke maat voor jou geschikt is. De dag van je menstruatie maakt hierin ook uit, omdat je de eerste twee dagen meestal heviger bloedt dan de andere dagen. Je kan dan dus het beste een groter formaat in het begin gebruiken en een kleinere voor de lichtere dagen.