Redactie
Redactie Kinderen 2 dec 2021
Leestijd: 6 minuten

Met deze tactieken bereid je je kind voor op een nieuw broertje of zusje

Hoe goed je je oudste kind ook voorbereid op de komst van een broertje of zusje, het is altijd een béétje wennen. Een beetje heel erg. Deze tactieken zullen de grote verandering makkelijker maken voor jullie allemaal.

Broertje of zusje

Gefeliciteerd! Je bent zwanger van je tweede kind. De komst van een nieuw gezinslid is voor je eerste kind natuurlijk éxtra spannend, dus een goede voorbereiding is niet overbodig. Hoe je kind zal reageren op zijn nieuwe broertje of zusje, is vooral afhankelijk van zijn leeftijd en levensfase. Jaloezie is hartstikke normaal, maar hoe je er mee omgaat heeft zeker impact op de hele situatie.

Tot twee jaar oud

Wat je kunt verwachten:
De kans is groot dat je aan je kindje niet duidelijk merkt wat hij vindt van de komst van een nieuwe baby. Toch kan het emotioneel best een klap zijn om je ouders opeens te moeten delen met iemand anders. Volgens velen is het voor kinderen tot 24 maanden zelfs het moeilijkst om de baby te accepteren. Je kind is zelf nog heel jong en gewend aan de volle aandacht van papa én mama. Wanneer hij het gevoel heeft dat hij niet meer op nummer één staat, kan dit voor heftige jaloezie en verzet zorgen. Als je kind niet erg verdrietig lijkt, kan het zijn dat hij van binnen nog een soort afscheid aan het nemen is van hoe zijn leven er voorheen uit zag. Vaak uit dit zich pas in driftbuien en ruzie wanneer de baby mobiel wordt en begint met het grijpen naar zijn spullen.

Hoe je ermee om kunt gaan:
Zorg ervoor dat je iedere dag een klein moment alleen inplant met je eerste kind. Laat zien dat je nog steeds oog hebt voor hem en geef hem aandacht op de manier waarop hij het gewend was. Hoe uitgeput je ook bent: lach wanneer hij de kamer binnen komt, knuffel hem en geef hem kusjes op vrije momenten. Je kind kan onredelijk worden en al je aandacht opeisen wanneer jij met de baby bezig bent, maar please hem niet. Laat zien dat je hem hoort en leg vervolgens kalm uit dat je even bezig bent, maar dat je zo bij hem komt. Of vraag je kind om gezellig bij jou en de baby te komen zitten tot je klaar bent.

2-3 jaar

Wat je kunt verwachten:
De meeste peuters voelen zich heel dubbel over de komst van een nieuw broertje of zusje. Een deel van hen wil vooral ook weer een baby zijn en van top tot teen verzorgd worden, en een ander deel wil autonomie en onafhankelijkheid. Lastig. Het kan zijn dat je kind zich opeens weer heel aanhankelijk gaat gedragen en alles wil wat de baby ook krijgt. Zijn tuitbeker ruilt-ie maar al te graag in voor een flesje, en wanneer de billetjes van de baby worden gepoederd, moet en zal hij ook gepoederd worden. Opeens wil hij bij jou in bed en wanneer de baby ‘s nachts wakker wordt wil hij óf mee om te kijken wat er allemaal gebeurt, óf zelf de aandacht claimen.

Hoe je ermee om kunt gaan:
Probeer met je kind te praten over zijn gemengde gevoelens. Als hij per se als een baby behandeld wil worden, behandel hem dan ook als een baby (met de nodige spot natuurlijk). Poeder zijn billetjes als hij erom vraagt en houd hem vast zoals je de baby ook vasthoudt. Vaak is dit een kleine fase, en komt je peuter er al heel gauw achter dat hij toch maar wat blij was met zijn peuterbestaan.
Om je peuter aan zijn nieuwe leven te laten wennen, kun je het beste al vroeg tijdens je zwangerschap beginnen met kleine aanpassingen. Verdeel de taken goed tussen jou en je partner, precies zoals jullie ze ook gaan verdelen als de baby er straks is. Zo kan je peuter alvast wennen aan het feit dat je partner nu samen met hem ontbijt, terwijl jij de baby voedt (bijvoorbeeld). Denk je dat je peuter klaar is voor de overstap van zijn wiegje naar een peuterbed? Oefen dit dan al maanden voor de baby er is. Geef je peuter de tijd om te wennen.

4-6 jaar

Wat je kunt verwachten:
Kleuters hebben vaak nét iets meer begrip voor de situatie, en dat is superfijn. De veranderingen worden over het algemeen sneller verwerkt en je kleuter kan best even wachten op zijn eten of op een verhaaltje als jij met de baby bezig bent. Daarnaast heeft je kleuter al meer een eigen leven. Hij gaat naar school, speelt met zijn vriendjes, gaat naar partijtjes en onderneemt van alles. De wereld van je kleuter verbreedt zich, waardoor hij zich niet meer volledig aan jou vastklampt. Toch ben je nog steeds de persoon met wie hij zich het meest verbonden voelt, en te weinig aandacht van jou kan ervoor zorgen dat hij bang is dat je minder van hem bent gaan houden sinds de komst van de baby.

Hoe je ermee om kunt gaan:
Een-op-een tijd met je oudere kind is dé oplossing voor zijn angst om in de steek gelaten te worden. Al is het een tochtje naar de supermarkt, nodig hem uit en laat de baby thuis bij je partner. Wanneer de baby iets doet waar je kleuter helemaal gek van wordt, toon dan begrip. Door te doen alsof jij er totaal geen last van hebt als de baby een uur lang non-stop huilt, bouw je ook geen band op met je kleuter.

7-8 jaar

Wat je kunt verwachten:
Bij kinderen van deze leeftijd kan het lastig zijn om heel open over gevoelige onderwerpen te praten. Als je je kind vraagt hoe zijn dag was, is de kans groot dat je een simpel ‘leuk’ te horen krijgt. En meer ook niet. Gedraagt je kind zich wel anders nu de baby er is? Probeer dan toch tot de kern te komen en de eventuele jaloezie te bespreken.

Hoe je ermee om kunt gaan:
Vind een moment waarop je kind zich goed voelt en zich durft open te stellen. Vaak is het fijn om bijvoorbeeld nog even te kletsen wanneer je je kind ‘s avonds in bed legt en hem knuffelt. Het kan helpen om simpelweg te vragen naar wat hij vindt van de veranderingen die de baby met zich mee heeft gebracht. Je kunt hem ook vragen om alle voor- en nadelen aan de baby op te noemen. Als je kind aangeeft jaloers te zijn (of je merkt dit aan zijn voor- en nadelen-lijstje) bevestig dan je liefde voor hem en vraag of er iets is wat je kan doen om het beter te maken.

Om te zorgen dat je kinderen een band krijgen met elkaar, kan het fijn zijn om je oudere kind af en toe bij de baby te betrekken. Vraag of hij een keertje zin heeft om de baby te helpen aankleden of in bad te doen. Let op: NIET op een junior oppas manier, maar puur om hem op deze manier kennis te laten maken met zijn broertje of zusje.

16 redenen waarom een grote zus het mooiste cadeau ooit is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme