Merel Schut
Merel Schut Body 6 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Taboe op menstruatie: waarom zijn we zo gesloten over ongesteld zijn?

Wij vrouwen kunnen eindeloos praten over ons seksleven, over mislukte dates of onze relatieproblemen. Menstruatiepijn lijkt echter taboe want over ongesteld zijn, zijn we minder open. Terwijl een op de drie vrouwen dusdanige menstruatieklachten ervaart dat het dagelijks functioneren beïnvloedt. Het taboe op menstruatie leidt zelfs tot onderkenning van menstruatieklachten. Waarom zijn we zo gesloten over dit onderwerp?

Menstruatiepijn lijkt taboe

Een tijdje terug kwam in het nieuws dat een op de drie vrouwen wordt belemmerd door hun menstruatie. Maar liefst een derde van alle vrouwen kan niet optimaal functioneren door bijvoorbeeld heftige menstruatiepijn, vermoeidheid en zelfs psychische klachten.

Dat bleek uit onderzoek van de Radboud Universiteit naar menstruatieklachten. 85% van de vrouwen die meededen aan het onderzoek, gaf aan maandelijks last te hebben van menstruatiepijn. Ruim 70% van de vrouwen heeft last van psychische klachten en vermoeidheid rondom de menstruatie.

Menstruatiepijn lijkt taboe want minder dan de helft van de vrouwen zegt open te zijn tegen familie of vrienden over menstruatieklachten. De onderzoekers pleitten daarom voor meer openheid over dit onderwerp. Want er  zullen maar weinig vrouwen zijn die zich ziek melden op hun werk met de boodschap dat ze ongesteld zijn.

Stereotype grappen over ongesteld zijn

Hoe vaak is tegen jou weleens gemompeld ‘dat je wel ongesteld zal zijn’? De eeuwenoude gedachte dat menstrueren vies is en de stereotype grappen die over ongesteld zijn worden gemaakt, zorgen ervoor dat vrouwen er liever over zwijgen. Je bent niet de enige die weleens een tampon in haar mouw heeft verstopt op weg naar het toilet.

Doordat vrouwen weinig praten over hun menstruatie, stellen ze ook minder snel hun prangende vragen aan de huisarts. Als er sprake is van hevig bloedverlies of een onregelmatige cyclus, kan een bezoekje aan de dokter juist nuttig zijn. Onderzoeker Judith Huirne van het VU Medisch Centrum ontdekte namelijk dat vrouwen vaak onnodig lang doorlopen met gynaecologische klachten, door het taboe op menstruatie. Hierdoor blijven onderliggende zaken van bijvoorbeeld menstruatieklachten onderbelicht.

Scholen slecht uitgerust voor menstruerende leerlingen

Meghan Markle schreef twee jaar geleden een stuk in Time Magazine. Dat ging over het stigma dat menstruatie heeft. ‘De schaamte over menstruatie zorgt voor een barrière tussen vrouwen en onderwijs. Dit blijft echt een verborgen onderwerp.’ Ze refereerde onder andere aan een bezoek aan India, waar meisjes niet naar school durven als ze ongesteld zijn. Als een meisje school mist vanwege haar menstruatie, zet dat haar figuurlijk op 145 dagen achterstand bij klasgenootjes.

Het klinkt ver weg, maar ook in Nederland hebben we het niet zo goed op orde. Nederlandse vrouwen worden gemiddeld rond hun dertiende ongesteld. Eerder dit jaar bleek dat basisscholen ook slecht zijn toegerust op menstruerende leerlingen.  Kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers meldde aan de NOS dat weinig basisscholen lessen over menstruatie aanbieden. Laat staan dat scholen een voorraadje maandverband hebben voor meisjes die dit nodig hebben.

Over verlegenheid heen stappen

Meghan Markle drong in haar opiniestuk al aan op openheid over het onderwerp. Ze schreef: ‘Wereldwijd wordt het potentieel van vrouwen belemmerd omdat we te verlegen zijn om te praten over het meest natuurlijke verschijnsel van de wereld. Ik zeg dus: we moeten de conversatie stimuleren, wetten maken om voorzieningen voor menstruerende vrouwen te verbeteren, organisaties stimuleren die educatie over dit onderwerp faciliteren. En vooral: thuis over onze puriteinser verlegenheid heen stappen en gewoon over menstruatie praten.’

Daar hoeven wij niks meer aan toe te voegen! Weg met het taboe op menstruatie en het verbergen van tampons.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme