Redactie
Redactie Kinderen 12 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom tablets en smartphones slecht zijn voor de zintuigen van je baby

Zodra je kindje ter wereld komt, staat er waarschijnlijk een leger aan smartphones op hem of haar gericht. Even een foto, dit mooie moment vastleggen en doorsturen via Whatsapp. Maar hoe goed is dit eigenlijk, een digitaal leven vanaf de eerste dag? En welke effecten hebben smartphones op de ontwikkeling van zintuigen?

Volgens neuroloog Manfred Spitzer zijn de nadelen van digitale invloeden groter dan we denken.

Zintuigen van je baby

Kinderen kunnen zelfs ‘digiziek’ worden. In zijn boek ‘Digiziek: pleidoor voor offline leven’ schrijft Spitzer over hoe zintuigen na de geboorte helemaal losbarsten. Alles staat op scherp en geluid, kleuren, aanrakingen en warmte, geuren en smaken worden in de hersenen verwerkt.

Horen en zien

Dus ‘even’ je kind voor de tv zetten als niets anders meer lijkt te werken, is volgens Spitzer toch echt niet aan te raden. Volgens hem moeten we hier waakzaam over zijn, omdat dit een kind zou kunnen belemmeren in zijn of haar taalcapaciteiten. Taal leer je namelijk al op vroege leeftijd door middel van twee belangrijke zintuigen: horen en zien. “Kleine kinderen zijn uitstekend in staat intermodale equivalenten in de informatie uit diverse zintuigelijke kanalen te herkennen (dat wil zeggen, overeenkomsten tussen wat ze bijvoorbeeld horen, en wat ze zien0”, aldus Spitzer.

Een televisie kan dit je kindje niet bieden en dus kan teveel tv kijken op jonge leeftijd zorgen voor een taalachterstand. Daarnaast heeft de tv (of in ieder geval een scherm) ook een negatieve invloed op algemene sensomotorische vaardigheden, zoals tekenen. “Uit onderzoek gedaan door Duitse kinderartsen is gebleken dat dagelijks tv-kijken de tekeningen van kinderen beïnvloedt. Zowel in de kwantitatieve statistische analyse van de tekeningen volgens objectieve criteria als zuiver kwalitatief”, vertelt Spitzer verder.

Tekeningen

In de tekeningen die de kinderen tijdens dit onderzoek moesten maken, zijn duidelijke verschillen te zien. Zijn de bovenste poppetjes waarbij kinderen minder dan een uur tv keken nog vol details, de poppetjes op de onderste rij zien er heel anders uit. En dat zijn de tekeningen van kinderen die meer dan een uur per dag tv keken.

Ontwikkeling van je kind

Maar kun je dan ook geen tablet in schakelen als je een onrustig kind even tevreden moet houden? Het antwoord geldt ook hier: het is beter van niet. Je kind zal er wel stiller van raken omdat hij of zij is afgeleid, maar voor de ontwikkeling van je kind is het niet altijd de beste oplossing. Volgens Spitzer is “vegen over een glad oppervlak het domste wat een kind kan doen.”

Je hand is namelijk niet zomaar een lichaamsdeel. Je kan er ook mee voelen, een belangrijk zintuig. Wanneer een kindje naar iets grijpt worden tast- en drukimpulsen naar het brein gestuurd. Ook krijgen je hersenen gelijk informatie over de positie van de gewrichten. Door een tabel te gebruiken, leert je kind niet veel. Hij of zij swipet alleen maar over het scherm en daardoor krijgen kinderen minder ruimtelijk inzicht en wordt hun creativiteit geremd.

Concentratie

Ook komt het concentratievermogen in gevaar door veelvuldig gebruik van schermen. “Kinderen worden er overdag vermoeider van en het hindert onze selectieve aandacht”, vertelt Spitzer. Uit onderzoek is ook gebleken dat kinderen die een snelle fictiefilm keken minder geconcentreerd waren dan kinderen die langzame films keken of gewoon buiten speelden. Eigenlijk komt het er op neer dat je hersenen op een soort non-actief modus gaan wanneer je te veel naar schermen kijkt.

Tablets op scholen

Hoe het dan zit met het gebruik van tablets op sommige scholen? Daar maakt Spitzer zich in zijn boek ook zorgen over. “Goed onderwijs, berustend op de neurobiologische principes van het leren, lezen en schrijven, kan wellicht zelfs de lees- en spellingzwakte (die te herleiden is tot veranderingen in die hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor taalverwerking) tegengaan – en daarmee de vaak zwaarwegende consequenties voor de scholing van dyslectici voorkomen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme