Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Baby 21 feb 2024
Leestijd: 5 minuten

Van brabbelen tot langere zinnen: dit is de taalontwikkeling van baby tot peuter

De taalontwikkeling van je kind is hartstikke leuk om mee te maken. Van je baby’s geluidjes en brabbelen gaat je kind uiteindelijk echte volzinnen maken. Maar hoe loopt de taalontwikkeling van baby tot peuter precies?

In dit artikel vertellen we je hoe het zit.

Communiceren met je baby

Aan het begin is het lastig om met je baby te communiceren. Je kind laat dan met name door te huilen merken dat er iets aan de hand is. Dat is voor ouders vaak gissen: moet hij voeding krijgen, heeft hij een volle luier, is hij gewoon moe of is hij ziek? Op dat soort momenten wens je dat je kind al kan praten, dat maakt het vaak wel een stuk makkelijker.

2-6 maanden: geluidjes

Na ongeveer twee maanden begint je baby geluidjes te maken en te kraaien. Aan het begin doen ze dit onbewust, maar later reageren ze hiermee ook op geluiden van hun ouders. Dit is al een leuk begin waarin je contact met je kleintje kan maken. Je zult zien dat je baby dat ook leuk vindt, doordat hij lacht als jullie geluidjes naar elkaar maken.

6-9 maanden: brabbelen

Vanaf ongeveer zes á zeven maanden beginnen baby’s vaak met brabbelen. Dit uit zich bij jouw kind door het zeggen van meerdere klanken achter elkaar. Zo zeggen ze vaak ‘baba’, ‘gaga’ of ‘boe’. Het kan hier soms lijken of je kind ‘papa’ of ‘mama’ zegt, terwijl je baby de betekenis daarvan nog helemaal niet snapt. Maar dat komt wel, nog even geduld hebben.

Tot de 9 maanden brabbelt je kleine er flink op los, al komt er steeds meer structuur in de opbouw van zinnen. Je baby kopieert van 6 tot 9 maanden namelijk de tonen en klanken die hij hoort. Vanaf deze leeftijd is voorlezen ook aan te raden om je kleine te helpen bij het leren praten.

9 tot 12 maanden: woorden herkennen

Vanaf negen maanden begint je baby woorden die je als ouders zegt te herkennen, met name als woorden vaak worden gebruikt. Denk maar aan: slapen, eten of buiten. Die situaties komen (bijna) elke dag wel voor, waardoor je kleine weet wat er gaat gebeuren en daar gaat je kind dan ook op reageren.

1 tot 1,5 jaar: eerste woorden

Als je kind 1 jaar is geworden, dan gaat de taalontwikkeling vaak snel. Het begint ermee dat je dreumes bepaalde klanken nadoet die hij jullie hoort zeggen en na een tijdje gaat je kind ook echte woorden gebruiken. Vaak begint dit met ‘papa’ en ‘mama’. Je kind kent rond deze leeftijd waarschijnlijk één of twee woorden met een betekenis.

De woordenschat van je kind kan vanaf 12 maanden snel uitbreiden, je zult merken dat hij steeds meer woorden gaat napraten. Ook kent je kind meer gebaren om behoeften te communiceren en zal hij oefenen met stemgeluid om dingen te vragen en voor elkaar te krijgen.

1,5 tot 2 jaar: van één- naar twee-woordzinnen

Rond 18 maanden zul je merken dat de taalontwikkeling van je kind enorm hard gaat. Je kind leert in deze periode wel tien of meer woorden per dag. Aan het begin zijn dat dus met name één-woordzinnen. Daarna worden woorden steeds vaker gecombineerd, denk aan ‘roos eten’ en worden het dus twee-woordzinnen.

Hoewel je kind dus wel degelijk al meer woorden kan zeggen, kan het alsnog best lastig zijn om hem te begrijpen. Dat kan voor frustratie zorgen, zowel bij je kind als bij jou als ouder. Wat helpt is om voorbeelden te blijven geven van wat jij denkt dat hij zegt of dingen aan te wijzen. Samen komen jullie er dan waarschijnlijk wel uit.

2 tot 3 jaar: drie-woordzinnen

Als je peuter twee jaar is, zal hij meer dan twee woorden aaneenrijgen om zinnen te vormen, mede dankzij het feit dat je kind inmiddels ook werkwoorden aan zijn vocabulaire heeft toegevoegd. Je zult merken dat je kind ook vaker zal proberen mee te zingen met kinderliedjes. Vanaf deze leeftijd beseft je kind ook beter dat hij een eigen persoon is, waardoor hij ook meer over zichzelf gaat praten.

Tussen de leeftijd van 2 en 3 jaar groeit de woordenschat van je kind. Hij zal steeds vaker voornaamwoorden gebruiken, vaak wel nog de verkeerde. Dit is ook de periode waarin je merkt dat je kind jouw vragen en opmerkingen ook steeds beter kan begrijpen. Zo is dit de leeftijd waarop je kind vaker antwoord zal geven op je vragen. Houd de vragen wel simpel, dan kan hij ze begrijpen.

3 tot 4 jaar: langere zinnen

Vanaf 3 jaar zeggen kinderen vaak zinnen met drie tot vier woorden. Ook wordt de woordvolgorde en de zinsopbouw steeds beter, waardoor je vaak al een stuk beter begrijpt wat je kind zegt. In deze fase wordt het steeds leuker en makkelijker om kleine gesprekjes met je kind te hebben. Ook praten veel kinderen van deze leeftijd tegen hun knuffels of in zichzelf.

In deze fase leren kinderen elke maand maar liefst tientallen nieuwe woorden en ze gaan ook op verschillende toonhoogtes praten. Daarnaast staat deze fase ook wel bekend als de waarom-fase. Kinderen worden steeds nieuwsgieriger naar de wereld om hen heen, maar vertellen anderen ook steeds meer wat ze hebben gezien.

Je kind helpen met praten

Ten eerste is het goed om te benadrukken dat elk kind zijn eigen taalontwikkeling doormaakt. Het kan heel goed zijn dat jouw kind sneller of langzamer is dan hierboven beschreven is. Vind jij dat jouw peuter wat hulp kan gebruiken bij het praten? Jente Timmer, taaladviseur en logopedist gaf daarover advies aan onze collega’s van J/M Ouders in dit artikel.

“Wanneer je kind nog geen of te weinig woorden gebruikt voor zijn leeftijd, geef je hem als ouder de woorden die hij nodig heeft. Als ouder kun je spreken voor je kind, dus zeggen wat hij zou zeggen als hij het kon. Om goed te kunnen zien én horen wat je kind wil communiceren, is het belangrijk om goed naar je kind te kijken. Een tip is om daarbij op ooghoogte te gaan zitten. Kinderen krijgen zo het idee dat je een gelijkgestemde bent, daarmee valt er ook al druk weg.

Voorlezen is vaak een fijn moment, omdat je knus bij elkaar zit en kunt kletsen over de plaatjes. En probeer vooral het plezier in het samen praten en spelen niet te verliezen. De basis van de ontwikkeling ligt in het fijne gevoel dat hij krijgt van het contact met zijn ouders. Ze hebben jouw vertrouwen en steun nodig.”

Kletsen met je peuter: 11 leuke tips voor taalontwikkeling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme