Zo praat je met je partner over de (scheve) taakverdeling in het huishouden
Een balans vinden tussen werk, kind en huishouden is af en toe best lastig. Soms heb je het idee dat jij een stuk meer doet dan je partner (of andersom) en dat kan best frustrerend zijn. Om verdere teleurstelling dan te voorkomen is het goed om eens met je man of vrouw om de tafel te zitten.
En te bespreken wie nou eigenlijk wat doet in het huishouden zodat jullie samen tot een fijne verdeling kunnen komen.
Huishouden
Het kan natuurlijk voorkomen dat de verdeling in het huishouden (onbewust) een beetje scheef is. Heb je bijvoorbeeld het idee dat jij áltijd de vaatwasser moet uitruimen? Dat je als enige de was doet? Of dat jij altijd degene bent die een doek over de tafel haalt? Dan is het goed om het er met je partner over te hebben. Frustraties over het huishouden opkroppen en niet uiten is namelijk nóg frustrerender.
Je kunt het natuurlijk ingewikkeld vinden om het gesprek met je partner over het huishouden aan te knopen. Je hebt er vaak niet altijd zin in en bent dan geneigd er niks van te zeggen. Toch hoeft het niet zo moeilijk te zijn. Met onderstaande tips kunnen jij en je partner vlekkeloos de taakverdeling in huis verdelen zonder dat jullie elkaar de tent uit vechten.
1. Niks mis met een stevig gesprek, dus voer die ook
Het hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn dat een gesprek over het huishouden met de harde hand moet gebeuren. Toch komt het binnen gezinnen weleens voor dat de spanningen zo hoog zijn opgelopen, dat er al snel een ruzie ontstaat. En zelfs dan moet je gewoon het stevige gesprek aangaan.
Leg je partner uit dat je het wil hebben over rollen en verwachtingen. Over wat je dwars zit en hoe je het anders zou zien. Vergeet daarbij niet dat je partner vaak ook het beste voor jou en je gezin wil. Zie het gesprek daarom als een proces waarin jullie weer even de samenwerking met elkaar op scherp zetten.
2. Heb het over wat je wil
Vaak zijn mensen geneigd om een gesprek te beginnen over dat wat de ander fout doet. Niet echt handig en dus kun je het best beginnen bij jezelf. Leg uit waarom je dit gesprek wil en hoe het huishouden in jouw ideale wereld wordt verdeeld.
Een goede openingszin is bijvoorbeeld: ‘Ik wil graag praten over hoe we allebei een goede balans kunnen vinden tussen werk en het helpen van de kinderen.’
3. Deel je zorgen
Vertellen over waar je je zorgen over maakt en waar je bang voor bent, is ook altijd goed om te doen. Je zult dan merken dat je partner je niet verder persoonlijk aanvalt of verwijten gaat maken. Juist door open te zijn kun je een goed gesprek voeren. Communiceer daarom ook eerlijk over wat je wel en niet vindt werken in de verdeling van het huishouden.
4. Vraag ook naar zijn of haar kant
Een ander belangrijk punt dat je moet meenemen in het gesprek is het perspectief van je partner zelf. Vraag ook aan hem of haar hoe ze zich over de taakverdeling in het huishouden voelen. Door te vragen en te luisteren voelt je partner zich gehoord en is ook hij of zij eerder geneigd tot goede afspraken te komen.
5. Brainstormen maar
Er is helaas geen recept voor het verdelen van het huishouden. Sterker nog: bij ieder huis is de taakverdeling weer anders verdeeld. Het is daarom goed om samen te sparren over wie wat doet in huis. Op die manier weet je zeker dat – welke afspraken jullie ook maken – je beiden blij bent.
Een tip: opper bijvoorbeeld om in ploegendiensten te werken. Een van jullie kan een tijdje de verantwoordelijkheid voor de kinderen en het huishouden op zich nemen, terwijl de ander gaat zitten om zijn werk te doen.
Mochten jij en je partner helaas op het punt zijn gekomen dat er ruzie is ontstaan over het huishouden (kan gebeuren), check dan even dit artikel bij J/M Ouders. Daarin wordt gedeeld hoe je ruzie over de taakverdeling in huis goed oplost.
Meer lezen?
- 30 x redenen waarom het heerlijk is om een partner te hebben
- 7 x vragen om aan je partner te stellen voor een goed gesprek
- 8 x flirten met je partner voor een sterkere relatie