Toch geen roze wolk: de eerste symptomen van een postnatale depressie
Het is allemaal mega verwarrend. Je bent zojuist bevallen en de hormonen gieren door je lichaam. Je wordt overspoeld met emoties en moet wennen aan je ‘nieuwe’ lichaam. Daarbij is de dynamiek in het gezin veranderd en is je nachtrust ver te zoeken. Het lijkt er allemaal bij te horen. Maar wanneer weet je nu of je daadwerkelijk symptomen vertoont van een postnatale depressie?
Wij zetten de eerste tekenen op een rij.
Postnatale depressie
We kunnen van een postnatale depressie spreken wanneer je (tot) een aantal weken of maanden na de geboorte aanhoudende depressieve gevoelens ontwikkelt. Dit kan iedere ouder overkomen. Sterker nog: ongeveer 13 procent van de moeders krijgt na de bevalling een depressie. Dat zijn in Nederland per jaar zo’n 23.000 vrouwen.
Dit gaat over gediagnostiseerde gevallen. Je kunt je dus voorstallen dat dit in werkelijkheid om een hoger aantal gaat. Daarbij kunnen niet alleen moeders maar ook vaders last hebben van een een depressie na de bevalling.
Er wordt meestal vanuit gegaan dat een postnatale depressie gemiddeld zo’n vier tot zes maanden duurt, maar in sommige gevallen kan het langer aanhouden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een kwart van de moeders (met een postnatale depressie) tot drie jaar na de bevalling last heeft van depressieve symptomen.
Symptomen postnatale depressie
Wanneer het gaat om symptomen van een postnatale depressie is dat nog niet zo gemakkelijk. Symptomen als slecht kunnen slapen, huilbuien of prikkelbaarheid kunnen allemaal voorkomen na je bevalling (ook wanneer je géén last hebt van een postnatale depressie). Toch zijn dit veelvoorkomende symptomen:
- Je bent verdrietig
- Je voelt je somber
- Je hebt nergens zin in
- Je bent erg moe
- Je huilt veel
- Je bent overbezorgd
- Je voelt je waardeloos
- Je denk dat je niet geschikt bent als ouder
- Je bent overprikkeld
- Je hebt concentratieproblemen
- Je vergeet veel dingen
- Je voelt je machteloos
- Je bent angstig
- Je slaapt slecht (of je slaapt juist heel veel)
- Je wilt veel eten (of juist heel weinig)
- Je bent niet blij met je baby
- Je voelt niets (je hebt een gevoel van leegte)
- Je kunt extreem kwaad worden om ‘niets’
- Je hebt hechtingsproblemen met je baby
- Je hebt sombere gedachte alsof je je baby (of jezelf) iets wilt aandoen
Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.
Net bevallen? 10 fabels over de ‘zwarte wolk’ en postnatale depressies