Winterdepressie bij kinderen: zo herken je het
De winter staat weer voor de deur. Voor sommigen is dit een tijd van gezelligheid met knusse avonden en feestdagen. Voor anderen brengt het echter somberheid en zelfs een winterdepressie met zich mee. Het is belangrijk om te realiseren dat niet alleen volwassenen hiermee te maken kunnen krijgen; ook kinderen kunnen worstelen met een winterdepressie.
Wanneer je zelf geen last hebt van een winterdepressie, kan het extra lastig zijn om deze gevoelens bij je kinderen te herkennen en begrijpen. Je kunt je misschien niet goed inleven in wat ze doormaken, vooral omdat kinderen vaak moeite hebben om hun emoties onder woorden te brengen.
Winterdepressie bij kinderen
Psycholoog Marleen Derks legt uit dat een winterdepressie eigenlijk een tijdelijke depressie is. Het gebrek aan zonlicht is volgens Derks een grote oorzaak van deze winterdip. Wanneer je deze signalen bij je zoon of dochter herkent kan er sprake zijn van een winterdepressie. Het is vooral belangrijk dat je je kind serieus neemt; alleen dan kun je je zoon of dochter helpen.
Minder energie
Een belangrijk teken van winterdepressie bij kinderen is een vermindering van hun energie. Waar je kind normaal gesproken vrolijk uit bed springt en vol enthousiasme met zijn vriendjes wil afspreken, zie je nu een heel andere houding. Het lijkt wel alsof de energie uit je kind is verdwenen; je kind zal opeens moeite hebben om uit bed te komen en hangt liever lui op de bank dan dat hij zijn avontuurlijke spelletjes speelt. Nu kan ieder kind natuurlijk een ‘off day’ hebben, maar wanneer deze vermoeide dagen bij je zoon of dochter langer aanhouden, kan er meer aan de hand zijn.
Slaapproblemen
Slaapproblemen zijn vaak een belangrijk teken dat kinderen worstelen met een winterdepressie. Je merkt misschien dat ze moeilijker in slaap vallen, onrustig slapen of vaker wakker worden. Aan de andere kant kunnen sommige kinderen ook juist overmatig veel slapen of zich de hele dag moe voelen. Deze verstoringen in hun slaappatroon kunnen hun humeur en energie verder beïnvloeden, waardoor het nog lastiger wordt om de wintermaanden door te komen.
Verandering in eetlust
Een ander signaal kan zijn dat kinderen veranderingen in hun eetpatroon vertonen. Sommige kinderen hebben in deze maanden juist meer trek en willen meer eten, terwijl anderen minder honger lijken te hebben. Daarnaast kan het opvallen dat sommige kinderen ineens veel meer zin krijgen in ongezond voedsel, zoals snoepjes of koekjes. Dit kan een manier zijn om met hun emoties om te gaan en het is daarom belangrijk om deze veranderingen niet te negeren.
Hoe kun jij je kind helpen?
Zoals Derks eerder aangaf, is een belangrijke oorzaak van winterdepressie een gebrek aan zonlicht. Daarom is het belangrijk dat ouders hun kinderen aanmoedigen om regelmatig naar buiten te gaan, zodat ze voldoende daglicht binnenkrijgen. Daarnaast is het ook belangrijk om ze te motiveren om actief te blijven. Voldoende lichaamsbeweging helpt niet alleen bij hun fysieke gezondheid, maar kan ook hun mentale en emotionele welzijn verbeteren.
Zorg er daarnaast voor dat je extra gezonde maaltijden bereidt, zodat je kind voldoende vitamines binnenkrijgt. En ondanks mogelijke slaapproblemen is het essentieel om een goed ritme aan te houden. Kinderen gedijen nu eenmaal goed bij routine, en een gestructureerd dag- en nachtritme kan hen helpen zich beter te voelen.
Heb jij zelf (net als jouw kinderen) ook last van een winterdepressie? Dan kunnen deze fijne tips tegen depressie je helpen om deze seizoenen door te komen.
Dit opvallende hulpmiddel helpt om een postpartum depressie tegen te gaan