Ben jij een stresskip? Met deze tips ontwikkel je stressbestendigheid
Een veeleisende carrière, een druk gezin of die file op maandagochtend: allemaal situaties waar we stress door kunnen ervaren. Een beetje stress kunnen we natuurlijk allemaal wel aan. Sterker nog: een kleine hoeveelheid stress op z’n tijd is zelfs gezond. Als jij namelijk nooit stress ervaart, zou je dood vervelen. Maar wat als jij zo’n stresskip bent dat het je niet meer in staat bent je taken af te ronden? Dan is het misschien verstandig om wat stressbestendigheid te ontwikkelen. Met deze tips zal (ja, ook jij!) een portie stressbestendigheid ontwikkelen.
Als jij onder stress staat heb je daar waarschijnlijk veel last van. Misschien laat je je door irritatie leiden, ben je snel geprikkeld of schiet je meteen in de verdediging wanneer er tegenslag is. Ook kan het zijn dat je snel je concentratie verliest, of fysieke klachten krijgt als hartkloppingen, hoofdpijn en nekklachten.
Wat is stressbestendigheid?
Met stressbestendigheid bedoelen we niet dat je als een moeder Theresa door het leven moet, en met een ‘Namasté’ iedere stressvolle situatie uit de weg moet gaan (alhoewel… dat zou stiekem best lekker zijn).
Stressbestendigheid houdt in dat je beter zult omgaan met stress en spanningen in je omgeving. Het is dus niet zozeer een karaktereigenschap, maar een vaardigheid: een combinatie van kennis, motivatie en persoonlijkheid. En goed nieuws: vaardigheden zijn er om aan te leren.
Dit is één van de grootste oorzaken voor stress bij (jonge) vrouwen
Eigenschappen
Iemand die stressbestendig is, is dus iemand die stress niet uit de weg gaat, maar juist goed kan omgaan met stress. Iemand die kalm blijft onder tijdsdruk, en taken op een effectieve manier oplost, ondanks alle spanningen en tegenslagen. Ook is het vaak iemand die goed kan omgaan met onzekerheden of onduidelijke doelen. Om het helemaal compleet te maken zijn deze personen vaak moedig, zelfverzekerd en kalm. Herken jij je daar niet helemaal in terug? No worries. Met een aantal aanpassinkjes is deze stressbestendigheid zo ontwikkeld, deze tips geven je alvast een houvast.
Tips voor stressbestendigheid
Klinkt best lekker eh? Zo’n stressbestendig moedig karakter waarmee je alle perikelen in het leven aankunt. Dat is misschien erg hoog gegrepen, maar het zou wel lekker zijn om íets stressbestendiger te worden. Met deze stressbestendigheid tips kom je dan ook al een heel eind:
1. Relativeer
We hoeven geen Einstein te zijn om te begrijpen wat relativeren betekent. Je vindt het woord ‘relatie’ zelfs terug in de definitie. Een ander woord voor relatie is ‘betrekking’, en that makes sense.. want als je ‘ff’ relativeert, zie je jouw situatie in betrekking tot alles om je heen. Eigenlijk is er helemaal niets dat niet in relatie tot iets anders bestaat (wow, sta er even bij stil). Als jij namelijk naar die kleine tv van je ouders kijkt, vind jij die klein omdat je hem waarschijnlijk vergelijkt met dat mega grote ding in je eigen woonkamer. Je legt dus die relatie tussen de tv’s.
Ok, en wat hebben die tv’s met jouw irritante file te maken? Als je de volgende keer vloekend in die auto zit, plaats het verkeer dan ook even in perspectief. Het betekent niet dat je al je gevoelens moet afdoen met ‘ach, het maakt mij allemaal niet meer uit’, maar je zult wat stressbestendigheid ontwikkelen als je je jezelf eraan herinnert dat er wel ergere dingen zijn dan vijf minuten te laat komen door dat rode verkeerslicht.
2. Time management
Ken je dat, dat je uren met iets bezig kan zijn maar eigenlijk niet veel opschiet? Misschien zit jij wel een hele middag te werken, maar ben je tussendoor veel afgeleid. Of je bent even geconcentreerd met een taak bezig, maar bedenkt dan dat je andere taken nog moet afronden waardoor je van de één naar de ander taak switcht, en uiteindelijk gestresst je collega of dochter afsnauwt omdat het allemaal te veel wordt? Nou, dat is dus precies een situatie waar je met een beetje time-management al heel veel veranderingen kunt zien.
Time-management is misschien wel de beste tip om stressbestendig te worden, omdat het rust in je hoofd zult creëren. Maak aan het begin van de week bijvoorbeeld een lijstje voor jezelf, met alle doelen die je wilt behalen. Zet ze in volgorde van prioriteit (Welke taken hebben een deadline? Welke taken ‘moet’ je doen? En welke taken ‘wil’ je doen?). Hoe enthousiast je nu ook aan de gang gaat in je agenda: prop je dagen niet helemaal vol, en laat ruimte over voor onverwachte gebeurtenissen. Ga er in ieder geval flexibel mee om, en die stressbestendigheid heb je zo ontwikkelt.
3. Werk aan je zelfvertrouwen
Ken je dat, van die superwezens die alles onder controle lijken te hebben? Van die mensen die een planning maken, en met de grootste glimlach op hun gezicht alle taken in no time lijken af te ronden? Misschien komen er nu wel een paar personen in je op. En waarschijnlijk hebben ze allemaal één ding met elkaar gelijk: ze hebben een gezonde portie zelfvertrouwen. Als jij namelijk vertrouwt op jezelf, dan geloof je dat je alle taken wel af gaat krijgen. Je hebt vertrouwen in je eigen kunnen, en je laat je niet ontmoedigen als iets even misgaat. Als je (meer) zelfvertrouwen hebt, trek jij die afwijzing na een sollicitatiegesprek niet zo persoonlijk op. Je hebt vertrouwen in jezelf dat je wel een andere baan zult vinden en maakt je minder druk, waardoor je op termijn dus steviger in je schoenen staat en die fijne stressbestendigheid ontwikkelt.
Ervaar jij stress op je werk? 3x tips van advocaat en auteur Mel Robbins