Stressexpert: ‘Er wordt tegenwoordig heel veel verwacht van ouders’
Hoewel het vormen van een gezin misschien aanvoelt als een droom, is het niet altijd zo’n sprookje. Vooral voor ouders met jonge kinderen kan het nogal aanpoten zijn; zij ervaren de meeste stress.
Ouderschap is het mooiste wat je kan overkomen, maar bestaat ook ui het kalmeren van je kinderen, eindeloze huilbuien en slapeloze nachten. Dat brengt een hoop stress met zich mee.
Stress
De Vlaamse stressexpert Marie-Anne Vanderhasselt vertelt aan RTL Nieuws dat er drie factoren nodig zijn om iemand in een stressmodus te krijgen: “Onvoorspelbaarheid, oncontroleerbaarheid en nieuwigheid. Dat is precies wat je krijgt met jonge kinderen. Hun gedrag is onvoorspelbaar en oncontroleerbaar en elke fase van hun ontwikkeling is weer nieuw.” Natuurlijk is een beetje stress niet erg, maar het wordt een probleem wanneer er helemaal geen rustmomentjes meer zijn en je in de stress blijft hangen.
Parentale burn-out
Als ouders onder stress staan, kunnen ze sneller uit hun slof schieten en onnodig hard op de kinderen reageren. Het kan zelfs zo zijn dat je als ouder, bij aanhoudende stress, een parentale burn-out krijgt. Hierbij wordt de uitputting je te veel. Vanderhasselt noemt daar de volgende reden voor: “Er wordt tegenwoordig heel veel verwacht van ouders. Werken, met de kinderen bezig zijn, leuke uitjes en reizen ondernemen; we willen enorm multitasken in het spitsuur van het leven, en van multitasken is bekend dat het stress veroorzaakt.”
Ook social media kan hieraan meedragen. Dit zijn namelijk allemaal prikkels waar we ons ook weer mee bezig houden. “En hoe meer prikkels, hoe minder we in staat zijn om onze emoties in bedwang te houden”, zegt Vanderhasselt.
Stress bij ouders
Ouders zijn zich soms niet eens bewust van het hoge stressniveau dat ze hebben. Daarom is het goed om naar je lichaam te luisteren, zodat je sneller doorhebt wanneer het je te veel wordt. De signalen zijn voor iedereen anders, maar je zou bij stress last kunnen hebben van:
- Buikpijn.
- Eczeem.
- Hoofdpijn.
- Slapeloosheid.
- Een kort lontje hebben.
- Prikkelbaar zijn.
En dan zijn er nog drie elementen die stress verergeren:
- Perfectionisme, je streeft hiermee naar een onbereikbaar ideaal.
- Kritiek, dit kan je erg raken omdat je juist bevestiging zoekt dat het goed is wat je doet.
- Eenzaamheid, je denkt of hebt het gevoel dat je op niemand kan terugvallen.
Wat kan je doen?
Wat er dan kan helpen tegen de stress van ouders? Verbondenheid. Mensen vinden het fijn als ze samen iets kunnen oplossen en dat ze weten dat ze er niet alleen voor staan. Dit kun je nog meer doen:
- Contact zoeken met andere ouders om je hart te luchten.
- Nagaan welke situaties voor jou moeilijk zijn.
- Spreek met je partner af dat hij bijspringt als het jou teveel wordt of als er een situatie is waarvan jij veel stress krijgt.
- Pak je rustmomentjes.
- Ademhalingsoefeningen, sport of yoga kunnen helpen.
Millennialmoeders verbergen uit onzekerheid hun stress voor het gezin