In hoeverre heeft jouw stress impact op je kinderen?
Zeurende kinderen, een lekke band, een kapot koffiezetapparaat en een boekwerk aan deadlines. We lopen dagelijks tegen heel wat stressfactoren aan die onze levens aardig op z’n kop kunnen zetten. Vaak gaat dit gepaard met een hoop gezeur, gestamp en gescheld. Hoewel we onze stress zoveel mogelijk proberen te uiten buiten het zicht van onze kids wil dit niet altijd lukken. Maar krijgen zij er überhaupt wel iets van mee? En in hoeverre hebben gestreste ouders eigenlijk invloed op hun kinderen?
Soorten stress
Stress komt in allerlei soorten en maten. Sommige soorten stress hebben weinig tot geen effect op kids, andere vormen juist weer wel. Daarom zoom ik eerst even in op de drie soorten stress volgens de Amerikaanse Nationale Wetenschappelijke Raad voor het ontwikkelende kind:
1. Positieve stress
Sta je in de file, ben je je telefoon kwijt of ben je vergeten tomaten te kopen? Dan is er sprake van positieve stress. Deze stress komt dagelijks voor en is van korte duur. Positieve stress veroorzaakt slechts kleine psychologische verandering, zoals een toenemende hartslag of hormoonschommelingen.
2. Verdraagzame stress
Wanneer je een traumatische ervaring doormaakt, zoals een ongeluk, een echtscheiding of de dood van een dierbare, kamp je met verdraagzame stress. Dit is een intense vorm van stress die gepaard gaat met veel angst en verdriet, maar relatief gezien is dit type van korte duur.
3. Giftige stress
Hele grote, langdurige en vooral heftige gebeurtenissen gaan gepaard met heel veel stress. Denk hierbij aan een langdurige ernstige ziekte, mishandeling, verwaarlozing, ernstige psychische problemen of financiële moeilijkheden. Vooral deze stress kan zeer schadelijk zijn voor kinderen.
Schuldgevoelens
De meeste ouders gaan ervan uit dat stress hun kinderen negatief beïnvloedt en dit zelfs schadelijk is. Het is niet gek als je met schuldgevoelens rondloopt, maar wanneer je positieve of verdraagzame stress ervaart is er geen reden om in paniek te raken. Deze vormen komen simpelweg in iedereens leven voor, soms zelfs dagelijks.
Wanneer er sprake is van giftige stress is het echter wel raadzaam om rekening te houden met je kids. Zij voelen het goed aan wanneer je langdurig met negatieve emoties rondloopt. Zelfs wanneer je je groot houdt in het bijzijn van je kinderen is het zeer waarschijnlijk dat zij spanning voelen. Daardoor kunnen kinderen zelf ook stress, angsten en andere negatieve gevoelens ervaren.
Van jongs af aan
Het is niet gek als je ervan uit gaat dat jonge kids te druk bezig zijn met spelen om stress aan te voelen. Maar niets is minder waar.
Negatieve gevoelens kunnen eerder door een kind worden ervaren dan wanneer ze kunnen praten. Als je in verwachting bent stromen de stresshormonen snel door naar de placenta. Zwangerschapsspanning is zelfs in verband gebracht met ontwikkelingsproblemen onder kinderen, zoals angst en ADHD.
Als je als moeder zijnde overbelast bent kan het cortisol – het hormoon dat je stressbestendig maakt – de hersenen van je ongeboren baby bereiken. Op dit moment is het brein van je kleintje nog volop in ontwikkeling, waardoor de kans op bepaalde aandoeningen (autisme, schizofrenie, depressie, astma, allergieën en obesitas) wordt verhoogd.
No stress?
Het ouderschap is geen makkelijke taak, dus het is logisch dat je stress niet volledig kunt verbannen. Daarom is het belangrijk om je kids te leren dat stress heel normaal is. En dat er verschillende manieren zijn om stress aan te pakken. Zo heb je misschien baat bij een bepaalde ontspanningstechniek, zoals meditatie.
Andere moeders schrijven hun emoties liever van zich af. Is er sprake van giftige stress? Pas dan op dat je kinderen hier niet negatief door worden beïnvloed. Schakel hulp in van een professional en betrek je kids hier eventueel bij.
Handige tips om stress te voorkomen:
- Deze ochtendroutine helpt je om stress te voorkomen als je wakker wordt
- Stress voorkomen? Hanteer deze 6 principes qua mindset
- De beste tips om een burn-out te voorkomen