Knoopje in je maag? Dit doet stress met je darmen
Wist je dat je darmen in totaal negen (!) meter lang zijn? Alleen Je dunne darm is al ongeveer zes meter lang. Tel daar nog eens je slokdarm, twaalfvingerige darm, dikke darm en blinde darm bij op en je komt zo op een aardig lang verteringsstelsel. Jouw darmen hebben de dankbare taak om al die wijntjes en pizza’s te verteren, en merken daarbij meteen als jij stress ervaart. Het effect van stress op jouw darmen is misschien wel groter dan je denkt…
Vlinders in je buik, een naar onderbuikgevoel, een knoop in je maag of het in je broek doen van angst? Jouw darmen worden niet voor niets verbonden met je emoties. Zo heeft ook stress een behoorlijke impact op je darmen.
Stress
We hoeven je echt niet meer uit te leggen hoe het voelt om stress te hebben. We’ve all been there. We zijn opeens kattig tegen die collega en bij de kassa kan er nog geen ‘dankjewel’ vanaf. Niet alleen voor ons humeur, maar ook voor onze huid of haren brengt het weinig goeds. Denk maar aan die pukkeltjes die je krijgt als jij als een stresskip de week begint. Of wat dacht je van haaruitval als je langere tijd stress ervaart? En dan hebben we het nog niet eens over dat opgeblazen gevoel, of acute diarree na dat etentje.
Cortisol en Adrenaline
Als jij stress ervaart gebeurt er heel wat in je lichaam. We maken dan het stresshormoon cortisol aan. In combinatie met adrenaline zorgt dit ervoor dat we extra alert zijn. We komen in een fight or flight mood, en door deze hormonen kunnen we snel handelen. Da’s het goede nieuws. Nu het mindere nieuws: deze hormonen zorgen er namelijk ook voor dat je slechter slaapt, acute hoofdpijn of rugpijn krijgt, en je libido ver te zoeken is.
Stress en je darmen
Als stress zo’n grote impact heeft op je humeur en lichaam, is het dus niet zo gek dat ook je darmen eronder lijden. Dat komt omdat jouw hersenen een seintje geven aan je darmen om de boel even stil te leggen. En daar kan iedereen anders op reageren. Misschien krijg je wel zo’n opgezette buik alsof het lijkt alsof je vier maanden zwanger bent, terwijl de ander met diarree niet meer van de wc afkomt.
Last van de darmen na bezoek aan je schoonouders? Dat kan wel kloppen
Dunne darm
Als jij stress ervaart geven je hersenen een seintje aan je maag en dunne darm om de boel even stil te leggen. Deze organen komen dan in een ruststand, en zullen ophouden met verteren. Normaal doen je maag en darmen ongeveer zes uur om de boel te verwerken. Als je heel ontspannen bent kan dat wel vier uur zijn, maar je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat je onder stress of sterke emoties juist moet braken.
Dikke darm
In je dikke darm gebeurt het tegenovergestelde. Onder stress staat hier de boel namelijk op stelten. Je darmen werken extra snel en hard, om het voedsel zo snel mogelijk uit je lichaam te krijgen. Daarbij slaan ze belangrijke stapjes over, zoals het scheiden van water en zouten. Vandaar die waterige troep dus.