Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 21 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

Stoppen met de speen? Zo pak je dat het beste aan

De dag dat je kind afscheid moet nemen van zijn speen gaat aanbreken. Hij heeft ‘m op een gegeven moment gewoon niet meer nodig (ook al denkt-ie zelf heel erg van wel), maar de break-up kan lastig zijn. Met deze tactieken maak je het afscheid en de post-speen periode makkelijker.

Stoppen met de speen

Volgens experts zijn ze helemaal geschikt om je baby te kalmeren, maar om gebitsproblemen te voorkomen is het belangrijk dat je je kind niet te lang laat doorspenen. Voor pasgeboren baby’s is de speen perfect voor de zuigbehoefte en later biedt de speen rust, troost en veiligheid. Je kind zal zelf niet snel afstand doen van zijn speen, dus jij bent er om je kleine te begeleiden.

Wanneer stop je?

Op kinderen onder de twee jaar heeft een speen geen negatief effect. Tot deze leeftijd is het dus prima om je kindje te laten spenen.

Het advies van de experts is om te minderen als je kind twee is en uiteindelijk volledig met het spenen te stoppen op vierjarige leeftijd.

Als je kind nog steeds speent als hij vier is, kan de speen zorgen voor een open- of overbeet, een openstaande mond of andere problemen in de mond die effect hebben op het kauwen, praten en het uiterlijk van je kind.

In het ergste geval zullen een reeks van bezoeken aan een logopedist en orthodontist noodzaak zijn. Tijdig stoppen is dus zeker belangrijk. Maar hoe?

Ook lezen: To speen or not to speen

Het drie-dagen-plan om te stoppen met de speen

In dit drie-dagenplan kan je baby volgens auteur Mark Brenner al speenvrij zijn. Hij schreef het boek ‘Fopspenen, dekens, flessen en duimen’ en deelt hierin zijn tips. Is het tijd om de speen te lozen? Zo ga je te werk:

Dag 1

Vertel je kind dat je kunt zien dat hij veel dingen wil doen die hem ouder zullen maken. Laat hem weten dat dit een goed idee is en dat het over drie dagen tijd zal zijn om afscheid te nemen van zijn speen. Laat je kind weten dat hij het kan en dat jullie er samen aan zullen werken. Praat er niet te lang over (30 seconden is al genoeg) en vraag geen toestemming voor het wegdoen van de speen, vertel het gewoon. Door je kind van tevoren te waarschuwen, kan hij zich fysiek, mentaal en emotioneel voorbereiden op de verandering. Net zoals volwassenen dat graag doen.

https://www.famme.nl/10-doorslaaptips-zo-slaapt-jouw-kind-de-nacht-door/

Dag 2

Voer hetzelfde korte gesprekje, alleen vervang ‘over drie dagen’ door ‘morgen’. Houd je toon zakelijk en licht je kind alleen in.

Dag 3

Herinner je kind eraan dat het dag drie is en dat het tijd is om zijn speen in te leveren. Ga (zelfs als hij weigert en protesteert) samen met hem op speurtocht door het huis om al zijn spenen te verzamelen.

Doe ze in een plastic tasje en leg uit de dat de spenen worden gerecycled tot (onder andere) nieuw speelgoed. Je peuter zal het recyclen waarschijnlijk een fijner idee vinden dan het idee van zijn dierbare spenen in de prullenbak.

Dit betekent echter niet dat-ie geen meltdown zal hebben. Troost hem, maar blijf bij je punt. De meeste kinderen komen binnen 48 uur over het verlies van hun spenen heen.

https://www.famme.nl/dagritme-moeder-jasmijn/

De geleidelijke aanpak

Pak in eerste instantie de speen af op momenten dat je kind 0 stress ervaart. Als hij thuis is, lekker aan het spelen, blij, onbezorgd. Als hij er aan gewend is thuis geen speen meer te hebben, begin je de speen af en toe ook als jullie de deur uitgaan thuis te laten. Je hoeft het niet altijd uit te leggen. Gewoon zeggen dat de speen niet mee de deur uitgaat, kan al genoeg zijn.

Wanneer je dit punt hebt bereikt, kun je afspreken dat hij de speen alleen nog in de nacht mag hebben, in zijn wiegje. Het laatste stapje kan de grootste uitdaging zijn. Helemaal geen speen meer hebben, is voor veel kinderen een enge gedachte.

De ‘Spenenfee’ of Sinterklaas kunnen helpen om je kind zijn speen in te laten ruilen voor een cadeautje. Maar wees niet verrast als hij in plaats van het Lego-imperium dat de ruil hem heeft opgebracht uiteindelijk tóch loopt te huilen om zijn speen.

Stay strong

Of je nou voor de driedaagse methode gaat of het iets geleidelijker aanpakt, bereid je voor op een paar slechte nachten. Het is een moeilijke periode, maar de meeste kinderen vinden heel snel iets anders dat ze geruststelt.

Wat je ook doet: geef niet toe. Als je ‘m de speen toch teruggeeft op een wanhopig moment, zal het alleen maar lastiger worden. Onthoud dat iedereen deze periode doormaakt, en dat íedereen uiteindelijk zijn speen wegdoet. Het gaat hoe dan ook lukken.

De hik bij baby’s: wat kan je beter wel en niet doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme