‘Ik wil stoppen met de borstvoeding, maar voel me schuldig’. Lactatiekundige geeft advies
Borstvoeding is heel mooi en intiem, maar het kan ook zijn uitdagingen met zich meebrengen. Denk aan te weinig productie, te veel productie, pijnlijke borsten of veel spugen. Misschien is het voor veel vrouwen herkenbaar: je wilt stoppen, maar voelt je daar toch een beetje schuldig over. Hoe ga je daar het beste mee om?
Dit vroegen wij aan lactatiekundige Saskia van Gerven.
Stoppen met borstvoeding
Als je al een tijdje aan het aanmodderen bent met de borstvoeding, kan het zijn dat je daar wel klaar mee bent en het liefste wilt stoppen. Een andere reden om te willen stoppen kan zijn als je na je verlof weer gaat werken en geen zin hebt om te kolven op het werk of onder werktijd. Wat de reden dan ook is, het komt vaak voor dat je bij het stoppen met de borstvoeding een dubbel gevoel hebt.
Misschien vind je het wel een fijn en intiem momentje met je kindje, wat je moeilijk vindt om los te laten. Of twijfel je omdat borstvoeding nog steeds als de beste voeding wordt verkondigd en je wilt wel het allerbeste voor je kindje. Of misschien had je het anders voor je gezien en baal je dat je toch eerder wilt stoppen dan je van tevoren in gedachten had.
Schuldgevoel bij moeders
Als jij hier ook last van hebt, weet dan dat je niet alleen bent. Saskia van Gerven herkent dit ook bij de moeders die zij helpt in haar praktijk. “Er komt helaas heel veel schuldgevoel voor bij moeders”, vertelt ze. “Hier kunnen we zeker iets aan doen. Het ligt er een beetje aan wat de reden is van het afbouwen en het stoppen van de borstvoeding.”
Zo kan het zijn dat er door een ander wordt besloten dat het beter is om te stoppen met borstvoeding, bijvoorbeeld door een arts, omdat de moeder medicatie moet gaan gebruiken die niet samen kan met het geven van borstvoeding. “In deze gevallen is de impact nog veel groter. Als een moeder in deze situatie naar mij toekomt, gaan we kijken of er oplossingen zijn.”
Alternatieven
Zo kijkt ze of er alternatieven zijn. Van Gerven: “Kan de dokter een andere medicatie voorschrijven die wel samen kan met het geven van borstvoeding. Of moeten we kijken wat de halfwaardetijd is van dit medicijn, zodat ze misschien een aantal uur niet mag voeden na het innemen van de medicatie? Er is veel mogelijk, maar niet iedere zorgverlener is hiervan op de hoogte.”
Moet een moeder echt stoppen met de borstvoeding, dan is het niet de zorgverlener die dit besluit. Het is altijd nog de moeder die besluit om te stoppen of niet. “Ze hoeft het advies niet op te volgen van de arts. Hier heeft ze zelf de keuze in. Het is haar lijf”, aldus Van Gerven.
Rouwproces
Volgens de lactatiekundige zie je dat het vaak moeilijk is voor een moeder als ze moet stoppen met het geven van borstvoeding. Ze kan daardoor in een rouwproces komen. “Dit wordt vaak zwaar onderschat. Ze kan hierdoor zelfs in een depressie terecht komen. Vaak is het goed om een vrouw dan ook psychologische hulp te geven via de psycholoog of andere hulpverleners.
Borstvoeding geven is een life-event. Dit weet ze straks nog als ze 80 jaar oud is. Het is dus heel belangrijk dat ze dit goed kan afsluiten. En er zijn dus vrouwen die later nog een EMDR behandeling krijgen, omdat ze hier klachten van blijven houden.”
Oplossingen zoeken
Als een vrouw wilt stoppen met borstvoeding, probeert Van Gerven haar dan over te halen om door te blijven gaan? “Als een moeder wil stoppen, dan mag dat uiteraard altijd. Ik ben niet iemand die vindt dat een moeder door moet gaan. Maar als er sprake is van pijnlijke tepels, te weinig melk, te veel melk of niet willen kolven op het werk, dan kijk ik wel altijd samen met de moeder naar oplossingen.”
Borstvoeding geven hoort volgens de lactatiekundige niet pijnlijk te zijn. De oorzaak van de pijn moet dan opgelost worden. En dat geldt ook voor onder andere te veel melk, te weinig melk, spruw en borstontstekingen. “Er zijn ook vrouwen waarbij we de voedingen overdag gaan afbouwen, zodat ze straks op het werk niet meer hoeven te kolven. Dat is in sommige gevallen ook mogelijk. Het kan zijn dat daardoor de productie terugloopt, maar dat hoeft niet. En als we het op deze manier wel plezierig kunnen maken zodat ze het langer volhoudt, dan is dat uiteraard ook een oplossing.”
Aandacht aan de nazorg
De lactatiekundige is dus meer van de oplossingen aanbieden dan van het opgeven. “Ik geef juist extra veel aandacht aan de nazorg na een consult. Het coachen van de vrouwen door een lastige periode heen zie ik als een uitdaging en geeft mij heel veel voldoening. Mensen voelen zich serieus genomen en zien meestal ook resultaat. En dat is vaak heel waardevol voor de moeder en het gezin.
Dit is wat ik iedere vrouw gun die problemen heeft met het geven van borstvoeding aan haar kindje. Niets is onmogelijk. Als je problemen ervaart, dan kun je drie dingen doen: aan blijven modderen, stoppen of hulp zoeken. Bij deze laatste twee kan ik een moeder helpen, bij het aan blijven modderen niet. Maar dat moet ze juist niet doen. Zoek op tijd hulp, dat is wat ik de vrouwen wil meegeven. En laat je niet ontmoedigen door je omgeving, het consultatiebureau of de zorgverlener die eigenlijk niets of weinig weet van het geven van borstvoeding.”
Last van somberheid na het stoppen van borstvoeding? Misschien heb je een post-weaning depressie