Stoppen met flesvoeding: zo pak je dat aan
In het eerste jaar van je baby is flesvoeding, of borstvoeding, de voornaamste voedingsbron. Wanneer je kind steeds meer hapjes eet, wordt flesvoeding minder nodig. Hoe pak je het stoppen met flesvoeding precies aan en vanaf wanneer is dit mogelijk? Hieronder geven we je wat handige informatie over dit onderwerp.
Sommige kinderen drinken met anderhalf of twee jaar nog steeds een fles, maar dat is niet nodig.
Stoppen met flesvoeding: overgang naar vaste voeding
Tot je baby zes maanden is, is flesvoeding de hoofdvoeding. Hieruit zal je kind dan ook alle voedingsstoffen halen. Op het moment dat je kind start met hapjes, is flesvoeding ook nog nodig. Denk niet dat je al kan afbouwen met flesvoeding als je kind zijn of haar eerste hapje krijgt. Soms duurt het wel drie tot zes maanden voordat je kind echt goed kan eten. Er gaat dus nog heel wat tijd overheen.
Vanaf wanneer geen flesvoeding meer nodig?
Vaak is je kind klaar om te stoppen met flesvoeding, wanneer je kind een jaar is. Natuurlijk is het ene kind het andere kind niet, dus misschien is jouw kind er pas een paar maanden later aan toe. Toch is het goed om de signalen in de gaten te houden. Drinkt je kind geen fles meer leeg of duwt je kind de fles na een paar slokken al weg? Dan is het tijd om te stoppen.
Hoe kun je flesvoeding afbouwen?
Wanneer je kind goed eet, dan heeft je kind steeds minder flesvoeding nodig. Eet jouw kind inmiddels in de ochtend een heel fruithapje? Dan kun je gerust de fles van dat moment laten vervallen. Eet je kind in de middag een groentehapje? Dan kun je die fles ook uit het schema halen. Op het moment dat je kind in de avond met jullie mee eet, dan kan dat flesje ook vervallen. Zorg dat je kind bij elke maaltijd of snackmoment altijd genoeg water of thee naar binnen krijgt.
Afbouwen ochtend- en avondfles
Je zal na een tijdje zien dat je kind alleen in de ochtend bij het wakker worden en in de avond, net voor het slapengaan, nog een fles wil. Deze flessen zijn, samen met een eventuele nachtfles, het moeilijkste om af te bouwen. Om dit te doen moet je er zeker van zijn dat je kind genoeg voedingsstoffen uit eten haalt. Mocht dat het geval zijn, dan kun je de verhoudingen in de fles gaan aanpassen. Doe in plaats van zes schepjes voeding er maar vijf in, maar hou de hoeveelheid water hetzelfde. Na twee dagen kun je er minder water indoen, maar ook minder schepjes voeding. Als laatste geef je je kind alleen nog een beetje water te drinken.
Niet koppelen aan bedritueel
Bij het afbouwen van een avondfles is het goed om deze fles los te koppelen van het bedritueel. Laat je kind er dus niet mee in slaap vallen. Geef een eventuele fles altijd voordat je je kind gaat douchen en naar bed gaat. Op die manier zal de vraag naar een fles steeds minder worden en uiteindelijk zal ook deze fles niet meer nodig zijn.