Plakt jouw kleintje ook óveral stickers op? Dit is de reden waarom ze zo dol zijn op plakplaatjes
Overal in huis kom je ze tegen. En nee, dan hebben we het niet over haarelastiekjes en clipjes (die je trouwens ook écht overal tegenkomt), maar over stickers. Jouw kleine koter plakt zichzelf het liefst onder met plakplaatjes en de muur wordt ook zeker niet bespaard. Dol zijn ze erop. Hier lees je waarom dat zo is.
Stickers zijn er in alle vormen en maten: met oogjes, zonder oogjes, in neon kleuren of zelfs met glow in the dark. Er zijn veel kinderen die stickers verzamelen, het lijkt bijna iets magisch. Grappig genoeg is daar ook een reden voor en die is verrassender dan je misschien denkt.
Stickers zijn een beloning
Stickers gebruiken we op verschillende manieren om kinderen te belonen. Veel ouders laten kinderen bijvoorbeeld een plakplaatje opplakken voor elke nacht dat ze in hun eigen bed hebben geslapen. Als de stickerkaart dan vol is, mogen ze een cadeautje uitzoeken. Ook op school worden ze door meesters en juffen beloond met een sticker als ze iets goed hebben gedaan.
Niet gek dus om te denken dat kinderen dit koppelen aan positieve gevoelens. Ze weten dat ze na een volle stickerkaart worden beloond en dat het een complimentje is als ze van de juf een mooie sticker opgeplakt krijgen.
De echte reden waarom ze er dol op zijn
Naast dat kinderen stickers associëren met iets waarvoor ze worden beloond, zien plakplaatjes er ook altijd vrolijk uit. Tegenwoordig vind je ze in alle vormen en maten en elke bekende film of serie heeft z’n eigen sticker merchandise op de markt gebracht.
Toch is er nóg een reden waarom kinderen dit zo’n magische objecten vinden. Veel spullen waarmee ze knutselen (zoals klei en lijm) zorgen voor troep en dat is niet altijd gewenst. Hoewel ze het heerlijk vinden om te kliederen, mag dat niet altijd (van papa en mama).
Stickers zijn óók plakkerig maar het maakt helemaal geen troep. Ze kunnen dus losgaan met een activiteit (lees: stickeren want ja dat is echt en bezigheid voor kleintjes) zonder dat alles vies wordt. Dat terwijl het plakkerige gevoel van stickers ze wel het idee geeft dat ze lekker aan het kliederen zijn.
Oké, oké, in sommige gevallen wil het nog wel eens mis gaan. Als je zoon een sticker op de motorkap heeft geplakt bijvoorbeeld. Uitzonderingen dus daargelaten.