Dit zijn de voor- en nadelen van een sterilisatie bij een man
Als je geen kinderwens meer hebt, maar zelf eigenlijk ook geen anticonceptie meer wil gebruiken, dan zijn er twee opties: een condoom of een vasectomie. Dat laatste is een sterilisatie bij de man. Veel mannen vinden dit nogal spannend en eng, maar weten er weinig vanaf. Daarom zetten we de voor- en nadelen van een sterilisatie bij de man op een rij.
Natuurlijk heb je ook nog de keuze om jezelf te laten steriliseren. Echter is dit een operatie onder narcose, in tegenstelling tot de kleinere ingreep bij de man. Bovendien is een sterilisatie van een vrouw een stuk duurder en de behandeling (ook voor de man) wordt door de meeste zorgverzekeraars niet vergoed. Omdat we ook denken (en vinden) dat wij vrouwen wel genoeg doorstaan hebben, is de man nu een keer aan de beurt.
Hoe gaat een sterilisatie bij mannen?
Een sterilisatie bij de man is een kleine operatie die onder plaatselijke verdoving plaatsvindt. In beide balzakken krijgt je man een verdoving, dit voelt als een klein prikje (en dat is het natuurlijk ook). Dan zoekt de arts de zaadleider aan de ene kant en maakt hij of zij een snee in de huid van de balzak. Vervolgens haalt de arts een stukje van de zaadleider weg en maakt beide uiteindes dicht. Daarna wordt het gaatje in de huid dichtgemaakt met een hechting. De andere kant gaat precies hetzelfde.
De napijn valt in de meeste gevallen mee en na een week kan en mag alles weer. Wel moeten jullie nog een tijdje een voorbehoedsmiddel gebruiken. Na zo’n drie maanden en ongeveer 20-25 zaadlozingen zitten er geen zaadcellen meer in het sperma. Dit wordt gecheckt in het laboratorium en daarna ben je onvruchtbaar.
De voor- en nadelen van een sterilisatie bij de man
Een vasectomie is de betrouwbaarste vorm van anticonceptie, maar ook definitief. De ingreep terugdraaien is niet onmogelijk, maar lukt zeker niet altijd. Jullie moeten hier dus goed over nadenken van tevoren.
De voordelen
- Sterilisatie bij de man is een kleine ingreep (alhoewel mannen hier vast anders over denken)
- De ingreep is met plaatselijke verdoving
- Het is de betrouwbaarste vorm van anticonceptie
- Na vijf dagen mag je alweer (met anticonceptie!) seks hebben
- Heeft geen invloed op je libido
- Je maakt nog steeds sperma aan (zonder zaadcellen)
- Je hoeft geen voorbehoedsmiddel meer te gebruiken, vanaf drie maanden na de ingreep en als het sperma goedgekeurd is (lees: als er geen levende zaadcellen meer in aangetroffen worden)
- Fijn voor de vrouw om eens nergens aan te hoeven denken wat betreft anticonceptie
De nadelen van een sterilisatie bij de man
Het is en blijft een operatie, dus heb je ook te maken met een aantal nadelen.
- Het zal een paar dagen gevoelig zijn down under
- Er is een kleine kans op een infectie of nabloeding (neem voldoende rust!)
- De man mag een week niet sporten, fietsen en tillen
- Het duurt drie maanden voordat je onvruchtbaar bent, hiervoor moet de man een potje sperma inleveren
- De sterilisatie wordt in veel gevallen niet vergoed en kost een paar honderd euro (ten opzichte van een paar duizend voor de sterilisatie van een vrouw, dus in dat geval is dit een voordeel)
Alicia (31): ‘Pas na drie keer een abortus kreeg ik doorverwijzing voor sterilisatie’