Thea Tijssen
Thea Tijssen Lifestyle 5 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Zacht of zwaar? Dit zegt je stem over je karakter!

Het gaat niet om wat je zegt, het gaat erom hoe je klinkt als je iets zegt. Je stem verraadt je karakter, achtergrond en opvoeding en kan deuren openen of juist sluiten. En daar zouden we ons meer bewust van moeten zijn.

Je stem is een van de eerste dingen waarmee je indruk maakt als je iemand ontmoet. En het kan net die ene indruk zijn die blijft hangen. Je stem identificeert je vanuit de verte, onderscheidt je van anderen en onthult vaak hoe je je voelt in een bepaalde situatie.

De kracht van je stem

Dit zegt onze stem namelijk over ons karakter

Lichaamstaal

De meeste mensen zijn gefocust op wat ze zeggen, in plaats van hoe ze iets zeggen. Neem een sollicitatiegesprek. Dan denken we goed na over wat we zeggen, kiezen we onze woorden met zorg uit, houden we de lichaamstaal van onze gesprekspartner in de gaten (‘scoren we met wat we net hebben gezegd?’) en besluiten wanneer én wat we daarna gaan zeggen.

Hoe we klinken

Je voelt ‘m al aankomen: terwijl we zo druk bezig zijn met te bedenken wat we gaan zeggen en wanneer we dat gaan zeggen, verliezen we iets anders totaal uit het oog (of oor zo je wilt). Namelijk: hoe we klinken. We zijn ons te weinig bewust van de kracht van onze stem en van het feit dat luisteraars ons bepaalde persoonlijkheidskenmerken kunnen toeschrijven, alleen al op basis van ons stemgeluid. ‘Je stem bepaalt voor bijna veertig procent hoe je op anderen overkomt. Wát je zegt is veel minder belangrijk dan hóé je het zegt’, zegt spraak-, taal- en stempatholoog Pacelle van Goethem in Psychologie Magazine.

Beïnvloedingswapen

Hoewel we ons er misschien niet bewust van zijn, zetten we onze stem geregeld strategisch in. Als je je kinderen tot de orde roept, klink je waarschijnlijk anders dan wanneer je een collega probeert over te halen een vervelend klusje over te nemen. ‘Vooral toonhoogte is een belangrijk beïnvloedingswapen’, zegt Van Goethem. Een lage stem heeft meer overtuigingskracht dan een hoge.

En dat is geen toeval. Van oudsher associëren we lage stemmen met fysieke dominantie. Dat is ook zo bij dieren: hoe groter het beest, hoe lager zijn stem. Ook bij mensen bestaat volgens Van Goethem een relatie tussen stem en uiterlijk: ‘Hoe groter je bent, hoe groter de kans dat je lange stembanden hebt – waardoor je stem lager is. Maar we kunnen ook worden gefopt; een grote man of vrouw heeft natuurlijk niet altijd een lagere stem.’
https://www.famme.nl/aha-dus-deze-twee-dingen-bepalen-je-eerste-indruk/

Vruchtbaar? Dat hoor je

Een lage mannenstem heeft invloed én is aantrekkelijk voor potentiële partners. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen mannen met een lage stem prefereren. Vrouwen zitten daarentegen in een lastiger parket. Van Goethem: ‘Mannen vinden bij een vrouw een hogere, vriendelijke stem begeerlijk. Uit een recent onderzoek blijkt dan ook dat als een vrouw op het vruchtbaarste moment van haar cyclus is, haar stem iets de hoogte inschiet.’ Op dat moment vinden mannen (en ook vrouwen) haar stem het meest onweerstaanbaar. Maar een vrouw die wil overtuigen, heeft volgens de stemdeskundige toch echt de lage tonen nodig, aldus Van Goethem.

Indruk maken

Wie van nature geen lage bromstem heeft, hoeft niet te treuren. Volgens Van Goethem gaat het vooral om de manier waarop je je stem gebruikt. En als je indruk wilt maken, moet dat zo laag mogelijk zijn. ‘Ik las ooit dat degene met de laagste stem in een vergadering altijd gelijk krijgt,’ vertelt ze. ‘Maar dat klopt niet helemaal. Het gaat om degene die zijn stem het meest in zijn eigen lage bereik gebruikt.’ Vrouwen – wier stem ongeveer twee keer zo hoog is als die van mannen – kunnen dus zeker ook gelijk krijgen. Omdat van hen een hoger geluid wordt verwacht, hoeven ze minder met hun stem de diepte in om indruk te maken.

Aanpassen

Wie zijn stem wil inzetten om iemands sympathie te winnen, kan hem het beste aanpassen aan die van zijn gesprekspartner. (Hé, doen we dat ook al niet bij lichaamstaal?) We vinden personen met stemmen die op de onze lijken namelijk een stuk aardiger dan mensen die een heel ander geluid laten horen. Proefpersonen vonden mensen die in hetzelfde tempo spraken als zijzelf bijvoorbeeld competenter en aantrekkelijker dan degenen die langzamer of juist sneller praatten. In een ander experiment bleek dat hoe meer een spreker de lengte van zijn spreekpauzes aanpaste aan die van de proefpersonen, hoe aardiger ze hem vonden. Ook wilden ze hem vaker uitnodigen voor een gezellig etentje.

Als je deze woorden vaak gebruikt, is de kans groot dat je gestrest bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme