Staand bevallen: dit zijn de voordelen
Staand bevallen klinkt misschien wat onhandig, want ‘wat als de baby valt’, maar kan juist heel fijn zijn. Je hebt namelijk alle bewegingsvrijheid en de zwaartekracht helpt ook nog een handje mee. Bovendien voelen de meeste vrouwen wel aan dat hun baby geboren gaat worden, dus kan je je baby op tijd aan (laten) pakken.
Op je rug bevallen is nog steeds de norm, maar niet altijd de beste keuze. Bevallen in een positie waarbij de zwaartekracht een handje helpt, zorgt voor een snellere bevalling (een uur korter!) met minder kans op ingrepen. We vertellen je hier dus alles over staand bevallen.
Staand bevallen
In een staande positie heb je alle vrijheid om te bewegen. Je kunt ergens tegenaan leunen, je kunt dansen, rustig heen en weer bewegen, een beetje hangen, bijvoorbeeld met je armen om de nek van je partner of doula en gewoon een beetje heen en weer lopen.
Staand bevallen kan zowel thuis als in het ziekenhuis of geboortecentrum. Wanneer je in het ziekenhuis vast zit aan draadjes en monitoren, kun je de zorgverleners vragen om dit los te maken (continu aan een ctg zitten is niet altijd nodig) of misschien is er een alternatief.
De voordelen van staand bevallen
Die bewegingen terwijl je staat, verlichten de pijn van de weeën, dus dat is mooi meegenomen. Ook zorgt de bewegingsvrijheid van staand bevallen ervoor dat je in control bent. Je hebt de regie over je lichaam en de manier van bevallen en dat geeft je kracht. Dat resulteert er weer in dat je minder behoefte hebt aan pijnmedicatie en zo dus overal kan bevallen waar je wil. Natuurlijk is de werking van de zwaartekracht bij staand bevallen ook heel voordelig.
Minder kans op ingrepen
Doordat je staat en de regie hebt, is er ook minder kans op ingrijpen van een zorgverlener. De kans op inknippen of de vacuümpomp is daardoor kleiner dan wanneer je ligt tijdens je bevalling. Ook voelen barende vrouwen vaak minder ‘schaamte’ wanneer ze staan, omdat ze niet open en bloot op bed liggen. Hierdoor kun je beter ontspannen en dat helpt weer mee aan krachtige weeën.
Zachte ondergrond
Ook tijdens de persfase kun je gewoon blijven staan. De verloskundige, je partner, doula of jijzelf kan de baby vastpakken zodra deze geboren wordt. Ben je toch onzeker en bang dat je baby misschien valt, maar wil je wel graag staand bevallen? Zorg dan voor een zachte ondergrond: een matras of dekens met daarop een paar onderleggers zodat je beddengoed niet vies wordt.
Rol voor de partner
Je eventuele partner heeft ook een rol wanneer je staand bevalt: bijvoorbeeld om tegenaan te leunen. Hij of zij geeft je dan extra steun in je rug. Of juist aan de voorzijde, dan ‘hang’ je als het ware aan de nek van je partner. Je kunt ook steunen op de rand van de bank, het aanrecht of de tafel. Net wat je zelf prettig vindt.
Wil je meer lezen over bevallingshoudingen waarbij de zwaartekracht je helpt? Lees hier ons artikel over de all fours bevallingshouding en hier het artikel over bevallen op een baarkruk. Hier lees je alles over bevallingshoudingen.