Heeft je baby spruw? Alles wat je als ouder wilt weten
Soms steken vervelende kwaaltjes de kop op, zoals spruw bij je baby. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken, want we hebben alle informatie die je nodig hebt om deze situatie aan te pakken.
In dit artikel behandelen we alle vragen die jij hebt als je baby spruw heeft.
Hoe herken je spruw bij je baby?
Het herkennen van spruw bij je baby kan soms een uitdaging zijn, vooral voor nieuwe ouders. Een van de meest voorkomende tekenen is het verschijnen van witte, kaasachtige plekken in de mond van je baby, die eruitzien als kleine melkresten maar niet gemakkelijk kunnen worden weggeveegd. Dit komt echter niet in alle gevallen voor.
Je baby kan ook prikkelbaar zijn tijdens het voeden en kan moeite hebben met slikken. Een teken kan zijn dat je baby vaak stopt tijdens het drinken. Sommige baby’s kunnen last hebben van luieruitslag die niet lijkt te verdwijnen.
Als je een van deze symptomen opmerkt, aarzel dan niet om medisch advies in te winnen bij je huisarts of het consultatiebureau.
Hoe herken je spruw bij borstvoeding?
Wanneer je als moeder borstvoeding geeft en zelf ook spruw hebt, kan dat ook klachten geven. Spruw brengt soms veranderingen teweeg in de kleur van de tepel en de tepelhof. De huid kan variëren van rozerood tot paars, en vertoont tekenen van gladdere, gespannen, droge, en soms zelfs glanzende of schilferige huid. Dit is echter niet altijd het geval en soms ook lastig vast te stellen.
Het belangrijkste symptoom is de jeuk, die kan veranderen in een scherpe, branderige pijn. Vaak gaat dit gepaard met aanhoudende tepelkloven die maar niet willen helen. Tijdens het voeden is de pijn vaak erger, en zelfs na de voeding kan de pijn nog geruime tijd aanhouden. Wanneer de tepel eenmaal beschadigd is door de spruwinfectie, kunnen bacteriën ook vrij spel krijgen, wat kan leiden pijn diep in de borst.
Wat te doen bij spruw bij een baby?
Als je baby spruw heeft, kun je het beste snel actie ondernemen. Spruw is een schimmelinfectie die meestal in de mond begint en kan leiden tot ongemak voor je kleintje. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:
Raadpleeg een arts
Als je vermoedt dat je baby spruw heeft, is het verstandig om je arts te raadplegen. Een juiste diagnose is essentieel om de beste behandeling te bepalen.
Goede hygiëne
Zorg ervoor dat je flessen, spenen, en andere voedingsbenodigdheden goed uitkookt. Dit helpt om verdere verspreiding van de infectie te voorkomen. Als je borstvoeding geeft is het belangrijk om zoogkompressen regelmatig te vervangen.
Was ook altijd de handen na het verschonen en na een toiletbezoek en was alle spullen waar spuug op zit op 60 graden.
Borstvoeding en spruw
Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk om jezelf ook te behandelen als je symptomen hebt om te voorkomen dat je de infectie weer doorgeeft aan je baby.
Was je tepels voor het voeden en laat ze na het voeden drogen aan de lucht. Bij kolven is het belangrijk om ook alle onderdelen van de kolf goed uit te koken.
Antischimmelbehandeling
In de meeste gevallen zal de arts een antischimmelmedicijn voorschrijven, zoals een orale gel. Volg de instructies van de arts nauwkeurig op.
Huismiddeltjes bij spruw
Er zijn ook een aantal natuurlijke middelen die zouden helpen om spruw te verhelpen. Eentje daarvan is pure bosbessensap. Veeg een paar keer per dag met een gaasje of wattenstaafje gedrenkt in bosbessensap de mond schoon, en de spruw zal verdwijnen.
Ook kokosolie zou een schimmeldodend effect hebben. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken bij borstvoeding om de tepels mee in te smeren voor een na een voeding.
Bovenstaande middelen zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar uit eigen ervaring kunnen we wel zeggen dat het helpt.
Heeft je baby pijn van spruw?
Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de pijn die je baby kan ervaren door spruw. In veel gevallen kan spruw ongemak veroorzaken, vooral tijdens het voeden. Je baby kan prikkelbaar zijn en moeite hebben met eten vanwege de pijnlijke plekjes in de mond.
Gelukkig zal de behandeling helpen om de pijn te verminderen, en de meeste baby’s herstellen snel nadat ze met de medicatie zijn begonnen.
Waar krijgen baby’s spruw van?
Spruw wordt veroorzaakt door een gistachtige schimmel genaamd Candida albicans. Baby’s kunnen deze schimmel op verschillende manieren krijgen, waaronder:
Van de moeder
Als de moeder een vaginale schimmelinfectie heeft tijdens de bevalling, kan de baby besmet raken tijdens de geboorte. Ook kunnen baby’s die borstvoeding krijgen spruw oplopen via de tepels, als de moeder besmet is. Zo kan het gebeuren dat moeder en kind elkaar blijven besmetten.
Flessen en spenen
Het gebruik van besmette flessen, spenen of andere voedingsbenodigdheden kan spruw veroorzaken.
Onvoldoende hygiëne
Als de hygiëne niet goed wordt gehandhaafd bij het schoonmaken van voedingsbenodigdheden, kunnen schimmels zich verspreiden. Of als handen niet worden gewassen na het verschonen of een toiletbezoek.
Antibiotica
Naast de bovengenoemde oorzaken, kan het gebruik van antibiotica ook bijdragen aan het ontstaan van spruw bij kinderen. Antibiotica doden niet alleen schadelijke bacteriën, maar kunnen ook de goede bacteriën in de mond verstoren, waardoor de schimmel Candida kan gedijen.
11 veel voorkomende problemen bij borstvoeding en tips om ze op te lossen