Spijt van de babynaam? Niet zo ongebruikelijk als je denkt
Je baby een naam geven is, zeg het maar eerlijk, gewoon heel erg moeilijk. Sommige ouders zijn er de hele zwangerschap mee bezig, andere ouders discussiëren er nog steeds over op weg naar het ziekenhuis en weer anderen hebben de perfecte naam al maanden klaarstaan. Maar wat als je een besluit neemt en later spijt krijgt van de naam van je kind?
Uit Brits onderzoek uit 2019 kwam dat bijna 30 procent van de respondenten, liever een andere naam hadden gekozen. Het is dus helemaal niet zo gek als je na het noemen van je kind toch struikelt over de gedachte aan al die jaren waarin je hem zo moet roepen voor het avondeten.
Baby name regret
Spijt van de naam van je kind, ofwel baby name regret, is het overweldigende gevoel dat je je kind de verkeerde naam hebt gegeven. Soms is dit alleen maar twijfelen of de naam wel bij je baby past, maar het kan ook zijn dat je je zelf heel slecht gaat voelen over de naam. Je kan je schuldig voelen of bang zijn dat je kind zijn naam ook niet leuk vindt of hier zelfs later mee gepest wordt.
Een van de redenen voor spijt van de naam van je kind is omdat je bang bent dat je kind de naam niet uit kan spreken of hij ermee gepest wordt. Celebrity Amy Schumer had hiermee te maken, ze heeft haar baby’s naam veranderd van Gene Atell Fischer naar Gene David Fischer. Waarom? “We realiseerden ons dat we, per ongeluk, onze zoon genital hadden genoemd. Gene Attell klinkt als genital.”
Andere redenen waarom je de naam van je kind zou willen veranderen:
- De naam is opeens erg populair geworden en daarom niet meer uniek.
- Je hebt de naam onder druk gekozen.
- Je vindt de naam niet bij het de persoonlijkheid van je kind passen.
- Iemand anders heeft de naam gebruikt, waar jij je zinnen op had gezet.
- Een beroemdheid heeft de naam ook gebruikt of iemand wordt bekend met de naam van jouw kind.
Spijt om de naam van je kind voorkomen
Als we je angst hebben aangejaagd met dit artikel en je bang bent dat je spijt gaat krijgen van de naam van je kind, hebben we een aantal tips om dit te voorkomen.
1. Denk erover na
Neem je tijd om over de naam na te denken. Ouders die hun naam al maanden klaar hebben liggen, hebben minder kans op spijt dan ouders die de naam pas net ontdekt hebben.
2. Uittesten
Ga na of je ouders de naam kunnen schrijven of dat je broer of zus de naam kan uitspreken. Als dit voor jullie erg belangrijk is, weten jullie gelijk of je wel of niet voor de naam moet gaan.
3. Luister naar jezelf
Ben je een pietje precies en wil je alles klaar hebben voor de bevalling, dan is dat prima. Maar ben jij iemand die eerst je baby in de armen wil hebben voor je over de naam van je kind beslist, dan is dat ook goed. Kies dan bijvoorbeeld van tevoren meerdere namen die je erg mooi vind.
4. Doorgeven
Voor je aan de gemeente moet doorgeven wat de naam van jouw baby is, heb je nog drie dagen. Die drie dagen kan je dus gebruiken om nog even rustig met je baby te zitten en na te denken over de naam.
Omgaan met spijt van de naam van je kind
1. Wacht het even af
Als je aan de naam twijfelt, is dat (aan het begin) nog geen reden tot paniek. Bijna iedereen heeft last van cold feet na het kiezen van een babynaam.
2. Postparum depressie
Kan het zijn dat je last hebt van postpartum depressie en dat dat iets met je spijt voor de naam van je kind te maken heeft? Als je last hebt van postpartum depressie of andere angsten, kan dat het slechte gevoel over de naam van je kind versterken.
3. Ga na wat je vervelend vindt aan de naam
Vind je de spelling niet mooi, is het de manier waarop je het uitspreekt, of vindt je omgeving het geen mooie naam? Als je het antwoord hierop hebt, kan je kijken wat je eraan kunt doen. Je kunt ervoor kiezen om een bijnaam voor je kind te bedenken of hem te noemen bij zijn tweede naam (als hij die heeft).
4. Het is oké
Kan je echt niet met de naam leven, dan is het oké om die toch te veranderen. Soms past het gewoon echt niet. Aan het einde van de dag is het belangrijk dat jij je comfortabel voelt bij de naam. Je gaat hem namelijk nog heel wat jaren gebruiken.