Speltherapie voor kinderen: wat is het en waarom zou je ervoor kiezen
Als wij volwassenen met een probleem zitten gaan we naar een psycholoog of zoeken we een andere manier om over onze gevoelens en problemen te praten. Voor kinderen is het een stuk moeilijker om over gevoelens te praten omdat ze hun gevoel simpelweg nog niet goed kunnen omschrijven. Speltherapie kan een oplossing bieden voor kinderen om dat tóch te kunnen.
Niet alle kinderen zitten altijd even lekker in hun vel. Als er serieus problemen zijn is het een goed idee om daar als ouder hulp voor te zoeken. Wellicht is het de overweging waard om met speltherapie aan de slag te gaan. Tijdens de therapiesessies wordt spel gebruikt om contact te maken met het kind om erachter te komen waar het mee zit.
Wat is speltherapie precies?
Speltherapie is een vorm van therapie voor kinderen die wordt ingezet om het kind beter te leren begrijpen. Het kind zal samen met een therapeut in een ruimte zitten waar veel speelgoed ligt. Het kind is volledig vrij om te doen wat hij of zij wil. De therapeut concentreert zich volledig op het kind, dit is belangrijk om het vertrouwen van het kind te winnen.
Terwijl het kind aan het spelen is leert de therapeut het kind steeds beter begrijpen. Er zullen wellicht bepaalde patronen of onderwerpen terugkomen in het spel en daar speelt de therapeut vervolgens op in.
Wanneer kies je voor speltherapie?
Er zijn verschillende redenen die ertoe kunnen leiden dat speltherapie wordt ingezet. Dat kan zijn omdat het kind een trauma of ingrijpende gebeurtenissen heeft meegemaakt (bijvoorbeeld een scheiding of het overlijden van een ouder), maar ook als ouders stagnatie of afwijkend gedrag zien in de sociale of emotionele ontwikkeling van hun kind.
Eigenlijk is de therapie toepasbaar in veel verschillende situaties. Zo kunnen ook kinderen met nachtmerries en angsten terecht bij een praktijk waar speltherapie wordt uitgeoefend.
Overweeg jij om je kind naar speltherapie te laten gaan? Hier vind je nog veel meer informatie.