5x de leukste spellen ter wereld: Armenië maakt het wel heel smakelijk
Als jij het welbekende “Mama, ik verveel me!” niet meer kunt aanhoren, ben je hier aan het juiste adres. Famme zet namelijk een aantal spellen wereldwijd op een rijtje. Van Pakistan tot aan Korea: dit zijn een aantal inspirerende kinderspellen ter wereld.
En neen, wij verklappen natuurlijk niet hoe je kunt valspelen.
De leukste spellen voor kinderen
Als jouw kind genoeg heeft van een potje knikkeren of verstoppertje, kun je nog altijd een traditioneel Pakistaans spelletje spelen. Origineel, en net zo leuk.
Korea: Kongki Noli
Het spel Kongsi Noli kun je met twee of meer kinderen spelen. Het enige wat je nodig hebt zijn vijf kleine stenen (en een heleboel geduld).
De spelregels: Speler één strooit vijf kleine stenen op de grond. Ze pakken er dan een steen op, gooien hem in de lucht en proberen snel nog een steen op te pakken om de steen te vangen die ze net hebben gegooid. Nu hebben ze er twee in hun hand; ze gooien één van de stenen in de lucht en pakken een derde op. Dit gaat door totdat ze alle stenen in hun hand hebben.
In de tweede ronde raapt de speler telkens twee stenen op als hij er één opgooit. In de derde ronde pakken ze er drie; en vier stenen in de vierde. Voor de laatste stap van het spel gooit de speler alle stenen in de lucht en probeert ze op de rug van zijn hand te vangen. Dan verliezen ze ze weer en proberen ze in hun handpalm te vangen. Het nummer dat ze vangen, is de score van die speler. Als ze ze niet allemaal kunnen vangen, is de volgende persoon aan de beurt.
Australië: Skippyroo Kangaroo
Dit spelletje is in Australië erg populair op feestjes of op het schoolplein, aangezien je het met veel spelers kunt spelen. Van zes tot 25 spelers: het spel zal alleen maar leuker worden wanneer er meer kinderen spelen.
Kinderen zitten in een kring en een volwassene vraagt een kind om naar het midden te gaan – zij zijn de eerste kangoeroe (Skippyroo). Skippyroo hurkt voorover op de grond met zijn ogen dicht terwijl de kinderen in de kring zingen: “Skippyroo, kangoeroe, slapend in de middagzon, komt een jager, ren, ren, ren.”
In dit stadium wijst een volwassene naar een kind dat in de kring zit, dat vervolgens Skippyroo’s schouder aanraakt en zegt: “Raad eens wie je voor de lol heeft betrapt?” en wacht. Skippyroo probeert te raden van wie de stem is. Als ze het goed raden, mogen zij van plaats te wisselen. Het spel begint opnieuw en gaat door totdat alle kinderen de kans hebben gehad om Skippyroo te zijn.
Pakistan: Ounch Neech
Het enige wat je voor dit Pakistaanse spel nodig hebt, is een tuin (of een ruimte buitenshuis met veel plek). Het spel is een variant op het bekende tikkertje in combinatie met ‘de vloer is lava’.
De ‘tikker’ mag kiezen voor ounch (hoog) of neech (laag). Als ze neech kiezen, is de grond niet veilig; de spelers kunnen worden uitgetikt, tenzij ze ounch (hoog) zijn (zoiets als een boomstronk of een rots). Het tegenovergestelde is ook waar: als de tikker voor ounch kiest, dan is de grond veilig en blijft iedereen op vaste grond. Natuurlijk beseffen kinderen al snel dat het saai is om alleen in de veilige zones te blijven. De eerste getagde persoon wordt de tikker voor de volgende ronde van het spel. Dit populaire spel voor kinderen is erg leuk, geweldig om te oefenen en een geweldige manier om energie te verbranden.
Armenië – Eieren
Wellicht leer jij jouw kinderen dat zij niet met eten mogen spelen. In Armenië doen ze daar niet zo moeilijk over. Daar spelen ze tikkertje met eieren. Dat gaat er ongeveer zo aan toe:
Met hun gezichten naar elkaar tikken twee spelers voorzichtig met het kleine uiteinde van hun eieren tegen elkaar totdat het uiteinde van een ei barst. Vervolgens spelen ze een steekspel met het grote uiteinde van hun eieren.
Hardgekookte eieren kunnen drie tot vier rondes doorstaan voordat ze barsten. Legends say dat de twee eieren niet tegelijkertijd barsten; in alle gevallen werd slechts één van de eieren vernietigd. Het gebarsten ei wordt als trofee aan de winnaar gegeven, om lekker op te smikkelen.
Sumatra – Semut, Orang, Gajah
Op het Indonesische eiland Sumatra spelen kinderen een spel dat we kunnen vergelijken met het Amerikaanse rock, paper, scissors, alleen geven kids er hier wel een bijzonder twist aan.
Spelers pompen hun vuist op en neer tot drie. Op vier strekken ze hun arm en geven ze een van de volgende drie tekens: pink naar buiten is “mier” (semut), wijsvinger naar buiten is “man” (orang) en duim naar buiten is “olifant” (gajah). De olifant verslaat de mens omdat hij sterker is; de mens verslaat de mier omdat ze erop kunnen stappen en hem kunnen verpletteren. En de mier? Het kan in het oor van de olifant kruipen, erin bijten en gek maken, dus de mier slaat de olifant. Als spelers dezelfde tekens maken, gaan ze opnieuw. Twee van de drie overwinningen.