Last van snurken? 10 natuurlijke tips om te stoppen met snurken
Snurken is een veelvoorkomend probleem. Sommige mensen hebben er af en toe last van. Anderen dagelijks (of moeten we zeggen nachtelijks). Maar hoe kom je nu van dat irritante gesnurk af? Deze tien natuurlijke tips kunnen je van het snurken af helpen.
Een operatie geldt voor de echte probleemsnurkers als uiterste redmiddel – waarbij bijvoorbeeld een deel van de huig, de keel- en neusamandelen of eventuele neuspoliepen verwijderd worden. Ook kan een operatie aan het tussenschot van je neus uitkomst bieden.
Natuurlijke tips tegen snurken
Maar voor wie dat een brug te ver is, zijn er deze tien dingen die je kunt proberen die het snurken moeten tegengaan, of stoppen.
1. Slaap niet op je rug
Snurken wordt vaak veroorzaakt door slappe spieren in je tong en gehemelte, wat gebeurt als je op je rug gaat liggen – dan worden die spieren slap, zakken naar achteren in je keel en blokkeren daardoor de luchtweg. Er zijn meerdere oplossingen, waaronder ‘ga op je zij of buik liggen’, ‘koop een anti-snurkbeugel’ of – ik vind ‘m leuk – naai een tennisbal op de rug van je pyjama.
2. Duw je hoofdeinde een tikkie omhoog
Als die functie niet bij je bed zit, dan kun je ook allerhande voorwerpen inzetten: alles om het matras zo’n 10 centimeter omhoog te stuwen. Zoals een klein matrasje of een aantal kussens
3. Houd je gewicht onder controle
Om hierboven ‘val een paar kilo af’ te zetten klinkt heel onvriendelijk, maar feitelijk komt het daar wel op neer. Mensen met overgewicht snurken vaker. Dat komt vooral doordat ze meer gewicht meedragen in hun gezicht en nek. Minder suikers en koolhydraten eten is een goed idee.
4. Drank: doe maar niet
Alcohol verslapt je spieren en onder #1 heb je gelezen hoe dat snurken veroorzaakt. In diezelfde categorie vallen slaapmiddelen en drugs (althans, het type van je ‘relaxt’ van wordt, zoals joints).
5. Drink ‘s avonds geen melk
Vooral vlak voor het slapengaan (‘maar mama zei altijd dat een beker warme melk goed was’) is dat glas melk geen goed idee. Je gaat er niet per se van snurken, maar er wel erger van snurken doordat melk de aanmaak van een slijmlaagje in je keel en mond kan veroorzaken. Drink liever water of thee.
6. Eet ‘s avonds niet te veel
Een volle maag drukt op je middenrif, waardoor ademen bemoeilijkt wordt. Lees: snurkvolume – aan. Voor snurkers is het verstandig om zwaardere, copieuze maaltijden ‘s avonds te vermijden.
7. Stop met roken
Als je denkt dat je wel heel veel moet opgeven om te stoppen met snurken… sorry.
8. Probeer een ritme te pakken te krijgen
Een ongekende dooddoener voor mensen die moeite hebben met in- of doorslapen (al dan niet door hun eigen gesnurk), maar snurken schijnt minder te worden als je lijf gewend is aan een vast slaappatroon en -ritme. En vooral: genoeg ervan (slaap dus).
9. Ben je verkouden? Doe er wat aan.
Verkoudheid is één van de bekendste oorzaken voor snurkers, maar ook voor niet-snurkers om het (zij het tijdelijk) op te pakken. Een verstopte neus dwingt je om door je mond te ademen, waardoor de kans op snurken toeneemt. Het antwoord: vitamine c, honing, gorgelen met zout, neusspray, gember, knoflook, stomen en dergelijken. Liefst allemaal.
10. Doe oefeningen
Op internet staan verschillende oefeningen die helpen. Een beproefde is de net-doen-alsof-je-kauwgom-kauwt methode, waarbij je (de naam zegt het al) net doet alsof je kauwgom kauwt. Door het kauwen worden de mond, tong en kaken getraind. Doe dit dagelijks een minuut. Meer tips vind je o.a. op de website van Snurkeninfo.
En dan zijn er natuurlijk meerdere andere oplossingen die allemaal beginnen met ‘anti-snurk’, waaronder -keelspray, -neusstrips, -kussens, -beugels en neusspreiders (die laatste begint overigens niet met anti-snurk).
Lees ook: