Eerste hulp bij small talk: zo klets je iedereen straks de oren van het hoofd
We kunnen er niet omheen: het leven brengt ons in een hoop sociale situaties. Of je nu op het schoolplein staat te wachten, een andere moeder ontmoet tijdens een speelafspraakje of wordt overgeplaatst naar een ander werklocatie; small talk is daar.
Ben je niet zo’n kei in het praten over koetjes en kalfjes? Met de volgende tips klets je iedereen straks de oren van het hoofd.
Spoedcursus small talk
Allereerst zijn er twee categorieën small talk. Nummer één: small talk met mensen die je een soort van kent en wel aardig vindt. Nummer twee: small talk met mensen die je een soort van kent en niet kunt uitstaan. De laatste categorie kost overduidelijk meer moeite en inspanning, maar is daarom niet minder belangrijk.
Small talk lijkt sinds de komst van de smartphone voor velen een stuk lastiger, dus een kleine spoedcursus is niet overbodig. Daarnaast komt uit recent onderzoek naar voren dat een klein praatje over het weer of een complimentje over een nieuwe jas onbelangrijk lijken, maar juist essentieel zijn om de connecties te vormen die ons menselijk maken. Genoeg redenen voor die spoedcursus dus. Daar gaan we:
Stel open vragen
Experts beweren dat de juiste formule voor een gesprek de 20-80 aanpak is. Dat betekent dat één persoon verantwoordelijk is voor 20 procent van het gesprek (door veel te vragen), en de andere persoon de rest van de lading op zich neemt. Om deze formule te laten slagen, is het belangrijk dat je open vragen stelt. Dit werkt gegarandeerd, omdat de meeste mensen maar wat graag over zichzelf praten. Door een open vraag te stellen geef je je gesprekspartner de ruimte om meer te zeggen dan alleen ‘ja’ of ‘nee’. Dit maakt de small talk een stuk makkelijker. (Pas op hoor, voor je het weet sta je uren te kletsen.)
Kijk naar oudere, meer ervaren mensen
Het klinkt misschien gek, maar ook van de ietwat oudere mensen om je heen kun je een hoop leren op het gebied van small talk. Je ouders hebben vroeger simpelweg meer tijd gehad om te oefenen, omdat ze zijn opgegroeid in een periode zonder smartphones en Netflix. Luister naar hoe zij praten en bestudeer hun trucjes en maniertjes. Waarschijnlijk kom je erachter dat ze een hoop anekdotes delen, ongemakkelijke stiltes opvullen met open vragen en echt luisteren naar hun gesprekspartner. Kun jij ook proberen.
Zie het als een soort spelletje
Volgens een bekende etiquette-coach kun je het voeren van een gesprek zien als een soort spelletje. Denk je bijvoorbeeld in dat je letterlijk aan het overgooien bent. Een persoon gooit een onderwerp jouw kant op, jij vangt ‘m, en gooit een antwoord terug. In een goed gesprek geef je en neem je. Als je merkt dat jij al vijf minuten stil bent of dat je juist staat te ratelen, zit er iets niet goed in je spelletje. In andere woorden: het is belangrijk om te streven naar een fijn ritme in het gesprek.
LEES OOK: 9 dingen die elke moeder doet wanneer ze het huis voor haarzelf heeft
Vertel iets over jezelf
Alleen je naam brengt je helaas niet veel. Het is essentieel om een klein beetje over jezelf te vertellen, zodat mensen betrokken en geïnteresseerd genoeg zijn om een gesprekje aan te gaan. Zo’n klein stukje informatie maakt dat je een gesprek kunt beginnen of helpt de andere persoon om je een vraag te stellen. Alleen een ‘Hoi, ik ben Anna’, brengt je minder ver dan een ‘Hoi, ik ben Anna, ik ben hier net komen wonen met mijn vriend en dochtertje’. Let maar op.
Take it slow
Als small talk niet echt je ding is, is het logisch dat je voor of tijdens zo’n gesprekje misschien een beetje nerveus bent. Die zenuwen kunnen ervoor zorgen dat je per ongeluk heel snel gaat praten, of zoveel praat, dat je je gesprekspartner overweldigt. Probeer rustig te praten en op je toon en snelheid te focussen; dit maakt dat je gesprekspartner makkelijker en beter kan reageren. Je kunt er daarnaast voor kiezen om wat minder woorden te gebruiken, omdat ook ratelen vaak funest is voor een small talk-gesprekje. Natuurlijk gaat het allemaal niet expres, maar als je je er bewust van bent en een beetje oefent, zal het minder vaak gebeuren.
Oefenen oefenen oefenen
Small talk is niet iets dat je uit de kast trekt tijdens een werkborrel en daarna weer veilig opbergt. Het is iets wat je bijna iedere dag kunt (en moet!) oefenen, waar je ook gaat. De enige manier om echt beter te worden in small talk, is door kleine gesprekjes aan te gaan. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker en beter het wordt. Dus, lekker weertje vandaag hè?