Een slimme fopspeen voor baby’s: data verzamelen terwijl je kind op een speen sabbelt
Een bijzondere uitvinding aan de Amerikaanse Washington State University. Daar heeft een onderzoeksteam een slimme fopspeen ontwikkeld, die allerlei dingen kan meten. Door deze metingen kunnen bloedafnames bij te vroeg geboren baby’s voorkomen worden.
Slimme fopspeen
En dat is gewenst, want premature baby’s zijn ontzettend kwetsbaar. Ze hebben veel zorg nodig, zorg die idealiter zo min mogelijk invasief (met apparatuur of anderszins in het te behandelen of te onderzoeken lichaam of voorwerp binnendringen) is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het prikken met een naald of het inbrengen van slangetjes.
Routine
In het geval van te vroeg geboren baby’s zijn bloedafnames een routinehandeling om te controleren op tekenen van uitdroging, dat gevaarlijk kan zijn. Dit soort routinehandelingen zijn voor volwassen patiënten makkelijk te verdragen, maar voor baby’s een stuk minder. De nieuwe fopspeen gebruikt microfluïde kanalen om speeksel naar binnen te trekken. Vervolgens meten sensoren in het apparaat de natrium- en kaliumconcentraties. Via Bluetooth worden de gegevens draadloos naar de zorgverlener verzonden. Die kan op basis van data wel of geen actie ondernemen.
Zonder draden
“Je ziet vaak NICU-foto’s waarop baby’s zijn aangesloten op een aantal draden om hun gezondheidstoestand te controleren”, zegt Jong-Hoon Kim, een van de ontwikkelaars van het nieuwe apparaat. “We willen van die draden af.”
Uitdroging voorkomen
Om uitdroging bij jonge baby’s te voorkomen, nemen artsen tweemaal per dag bloed af. Hiermee meten ze het elektrolytgehalte en beoordelen ze of uitdroging een probleem is. Dit is niet alleen invasief voor de baby, maar ook arbeidsintensief voor de arts. Dankzij de slimme fopspeen hoeft een arts niet tweemaal dag te prikken en heeft een arts bovendien de hele dag toegang tot realtime data.
Realtime monitoring
“We weten dat premature baby’s een betere overlevingskans hebben als ze in de eerste maand van de geboorte goede zorg krijgen”, zegt Kim. “Dit apparaat is een niet-invasieve manier om realtime monitoring van de elektrolytconcentratie van baby’s te bieden.”
De slimme fopspeen heeft geen pomp nodig om speeksel te verplaatsen. Door middel van capillaire werking – een ingewikkelde natuurkundige term die we verder niet uitleggen – trekken de microfluïdische kanalen in de speen van nature speeksel naar binnen. Tot dusver hebben de onderzoekers het apparaat bij een aantal zuigelingen getest. Hieruit blijkt dat de elektrolytmetingen vergelijkbaar zijn met die verkregen met conventionele bloedafnames.
Is een slimme fopspeen de toekomst voor meer kinderziekten? We shall see.
Ayo Technology! Staat technologie soms tussen jou en je partner in?