Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Body 19 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Heb je slecht geslapen vannacht? Dat ligt misschien wel aan de maanstand

Wanneer je een nacht slecht hebt geslapen, zul je al snel horen dat het iets te maken kan hebben met de maanstand. Maar hoe zit dat nou precies? Wij zochten het voor je uit!

Als er iets is waar je geen zin in hebt is het na een nacht met genoeg uren slaap, alsnog doodmoe wakker worden. Dat kan er weer voor zorgen dat je gedrag of humeur omslaat (quilty) en daar wordt niemand vrolijk van. Dit is in hoeverre de maan invloed kan hebben op je slaap (en dat van je kids):

Invloed maanstand op je slaap

Hoewel uit een onderzoek van de Universiteit van Basel in 2013 nog bleek dat een volle man ervoor zorgt dat we later in slaap komen, bleek uit een onderzoek van het Nijmeegse Donders Instituut een jaar later dat er helemaal geen statistisch bewijs is gevonden voor dat effect. Echte harde bewijzen zijn er dus eigenlijk niet.

Tijdens het onderzoek van de Universiteit van Basel bestudeerden de onderzoekers een aantal proefpersonen tijdens hun slaap. De onderzoekers keken naar de hersenactiviteit, oogbewegingen en hormoonschommelingen van de proefpersonen. Wat bleek nou? De proefpersonen viel rond de volle maan vijf minuten later dan normaal in slaap, én ze sliepen gemiddeld 20 minuten korter dan bij de andere maanstanden. Bovendien lieten ze ook verminderde hersenactiviteit zien en hadden ze lagere melatoninewaarden. De deelnemers gaven zelf ook aan dat ze slechter slapen bij een volle maan dan bij andere maanstanden. Dit onderzoek staat bekend onder de naam ‘Cajochen studie’ en is veel gebruikt als bewijs dat volle maan wel degelijk invloed heeft op de nachtrust.

Uit een ander onderzoek van Eastern Ontario Research Institute bleek dat een volle maan ook de nachtrust van kinderen verhindert. Uit dit onderzoek bleek dat de slaapduur één procent korter was dan bij andere maanstanden. Ook bleek dat het activiteitengedrag van de kinderen niet werden geassocieerd met de maancyclus. In feite slapen kinderen tijdens een volle maan slechts vijf minuten korter dan bij andere maanstanden.

Hoe kan het dat de maan invloed heeft op je slaap?

Als die informatie klopt, hoe heeft de maan er dan invloed op? Veel mensen denken er last van te hebben. Het idee achter het effect van de maan op je nachtrust, kan komen door het feit dat de maan de enige lichtbron was voor de uitvinding van kunstmatig licht. Het gaat terug in de tijd, wellicht moesten we in de oertijd bij veel maanlicht op onze hoede zijn om roofdieren te signaleren, of werden onze voorouders – die voornamelijk buiten leefden én sliepen – wakker van het felle licht van de maan, waardoor slaapstoornissen ontstonden.

Maar dan is het weer gek dat het onderzoek van de Universiteit van Basel is uitgevoerd in een volledig verduisterde ruimte, wat erop wijst dat de menselijke reactie op de volle maan misschien wel van binnenuit komt, in plaats van buitenaf. Een andere theorie gaat over de energie van de maan die het water op aarde beïnvloedt (denk aan de zee: eb en vloed), ook van invloed is op ons lichaam. Ons lichaam bestaat tenslotte voor ongeveer 70 procent uit water.

En het onderzoek waaruit bleek dat er geen bewijs is?

Hoe zit het dan met het onderzoek uit 2014 waaruit bleek dat er helemaal geen statistisch bewijs is voor het effect van de maan op je slaap? Mensen kunnen toch écht het gevoel hebben dat ze slecht slapen door de maanstand. Als het effect niet bestaat, maar men voelt zich wel onrustiger wanneer het volle maan is, hoe zit dat dan? Martin Dresler, één van de betrokken neurowetenschappers van het onderzoek uit 2014, vertelde aan NRC.nl dat dat kan komen door de wens die we hebben om verklaringen te zoeken voor wat we meemaken. Als je slecht slaapt en je wéét dat het volle man is geweest, maak je al gauw die koppeling.

Hoe vaak komt een volle maan voor?

Een volle maand vindt plaats op het moment dat de zon, de aarde en de maan op één lijn liggen, met de aarde in het midden. Dat zal ervoor zorgen dat de maan vrijwel compleet verlicht wordt door de zon (vanuit het oogpunt van iemand die op de aarde staat – wij dus). Een volle maand komt ongeveer elke 29 dagen voor. Je kunt op een kalender zien wanneer er een volle maan plaatsvindt (en heeft gevonden).

Wat kun je doen om goed te slapen tijdens een volle maan?

Eigenlijk blijven er dus heel wat vragen onbeantwoord als het gaat over de invloed van de maan op onze nachtrust. Er zijn wat tips die je kunt toepassen als je het idee hebt dat je slecht gaat slapen wanneer het volle maan is. Heb je bijvoorbeeld last van het felle licht? Dan kunnen verduisterde gordijnen (of rolluiken) helpen. Overdag je energie verbruiken helpt ook, beweeg veel en vermijd een middagdutje.

Wist je wel dat denken dat je slecht slaapt ongezonder is dan écht slecht slapen? Zo zit dat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme