Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Algemeen 20 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Slapen tijdens je zwangerschap: 5x handige tips

Jij loopt te woelen en draaien. Verschuift voor de zesde keer je kussens. Je probeert een positie te vinden waarin zowel jij als jouw kleintje de nodige slaap kan krijgen. Ondertussen hoor je je partner snurken, en staar jij voor de zoveelste keer deze week naar het plafond. Herkenbaar? Met deze tips zul jij, ook tijdens je zwangerschap, heerlijk kunnen slapen.

Normaliter sliep jij als een prinsesje, maar sinds je zwangerschap zijn die nachten verleden tijd. Gelukkig helpt Famme jou de nachten door, en zul je met deze tips binnen no time naar dromenland vertrekken.

Slapen tijdens de zwangerschap

Als jij dit artikel leest, is er een grote kans dat jij plafonddiensten draait sinds je zwangerschap. Geen pretje. Niet alleen vervelend voor jou, maar des te vervelend voor de sfeer in huis. Om de sfeer leuk te houden voor jou (en jouw omgeving) wil jij de volgende handige trucjes toepassen.

De juiste positie

Volgens experts wil jij SOS toepassen. De SOS-positie staat voor sleep on side, en wordt aangeraden als de beste positie om in slaap te vallen tijdens de zwangerschap. Daarbij is het belangrijk dat je op je linkerzij ligt. Waarom links? In deze houding beperk je de druk op jouw organen. Ook zou het de toevoer van voedingstoffen naar de placenta verbeteren. Kortom: de aankomende maanden wil jij links liggen.

Kussens, kussens en nog meer kussens

Je kunt niet genoeg kussens hebben. Zeg dus maar vast sorry tegen je slaappartner, want jij zult tijdens je zwangerschap alle kussens mogen inpikken. Leg bijvoorbeeld een langwerpig kussen tussen je benen. Als jij last hebt van maagzuur, wil je je bovenlichaam hoger hebben dan de rest van je lichaam. Leg dus extra kussens achter je bovenrug. Als je het overigens moeilijk vindt om je benen te ontspannen kun je kussens onder je knieën leggen.

Kies ook voor een goed hoofdkussen zoals het Emma Zero Gravity kussen. De vorming van dit kussen is ontworpen met oog op de juiste ondersteuning voor verschillende lichaamstypen en is daarmee perfect voor tijdens je zwangerschap. Bovendien zorgt het kussen voor een fijne slaaptemperatuur en kun je hem desgewenst nog aanpassen in dikte.

Een warm bad

Ga een uurtje voor jouw bedtijd alvast naar de badkamer. Dim de lichten, maak wat kaarsjes aan, en neem een warm (niet té heet) bad of lange douche. Niet heel fraai voor de energierekening, maar hey; jouw slaap is ook belangrijk. Je hoeft er uiteraard geen dagspa van te maken, maar het is vooral belangrijk dat jouw lichaam opwarmt en ontspant. Wanneer jouw lichaamstemperatuur daarna namelijk daalt, zul jij melatonine aanmaken. En daar worden wij weer heel blij van voor het slapen gaan.

Drink niet te veel voor het slapen aan

Het kan verleidelijk zijn om een liter kamillethee op te drinken voor jij je pyjamaatje aantrekt, maar dit zal niet bevorderlijk zijn voor je nachtrust. De nachtelijke toilet bezoekjes zullen behoorlijk wat roet in het eten gooien wanneer het op jouw schoonheidsslaapje gaat. Zorg er dus voor dat je gedurende de dag voldoende drinkt. Op die manier blijf je gehydrateerd én zul je je slaap krijgen.

Vermijd hete kruiden

Nu staat de Nederlandse keuken niet bepaald bekend om zijn gekruide gerechten, maar als jij normaliter behoorlijk wat sambal toevoegt, wil jij je deze maanden even inhouden. Spicy eten kan namelijk wel heel lekker zijn, maar tijdens je zwangerschap zal het je slaap niet bevorderen. Daarbij wil je niet te laat eten, zodat je niet met een volle maag je bed in kruipt. Heb je toch last van een vol gevoel? Dan kan een beker warme melk met honing of kaneel uitkomst bieden.

Wil je weten of we bij Famme voldoende slapen? In deze video geven we uitgebreid antwoord op alle vragen omtrent ons slaapritme (de samenvatting: ook wij hebben slaaptekort).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme